Egészség

Nem hiszed el, hogyan teszed tönkre a hajad!

Gyönyörű, egészséges hajkoronát szeretnél? Akkor kövesd figyelemmel a következő pontokat, hogyan teszed tönkre észrevétlenül, és próbálj ezen változtatni!

Stressz

A stressz által különböző kémiai és fizikai folyamatok indulnak el a szervezetben.  Stresszreakció folyamán az agyalapi mirigy hatására a szervezet még több kortizolt állít elő, ami az egyik fő stresszhormon. Ezzel párhuzamosan adrenalin és noradrenalin szabadul fel, ami fokozza a szívritmust, ennek hatására a pici hajszálerek összehúzódnak – melyek a fejbőrben is ugyanúgy megtalálhatóak –, így hajhagymákhoz kevesebb tápanyag jut. Mindez lerövidíti a haj élettartalmát.
Megoldás: Próbáljunk kevesebbet stresszelni. Naponta szánjunk időt némi kikapcsolódásra, egy nagyobb séta vagy akár meditáció formájában.

Kevés folyadék

A hajszálakban található a medulla nevezetű védőréteg, melynek nagy része vízből áll. Ha nem viszünk be elég folyadékot a szervezetünkbe, a vérünk besűrűsödik, nem tudja megfelelően szállítani a táplálékot és az oxigént, így nem csoda, ha a hajszálaink is elkezdenek szárazabbak, rosszabb minőségűek lenni. 
Megoldás: A folyadék folyamatos pótlása elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez. Tudjuk hogy szükségünk van rá, mégsem figyelünk eléggé, akkor iszunk csak, amikor már szomjasak vagyunk, pedig ezt nem kellene megvárnunk, mert testünk ezzel jelez hogy folyadékra van szükség, most!

Nem hiszed el, hogyan teszed tönkre a hajad!

Dohányzás

Nincs olyan egészségügyi vetület ahol ez ne kerülne szóba. Mint tudjuk, a dohányzás érszűkületet okoz, a sok káros anyag lerakódik a vérben, az érfalon, a bőrben egyre több méreganyag lesz, tehát nem úgy fog működni a fejbőr, hogy egészséges táptalaja legyen a hajhagymáknak. 
Megoldás: Ezen nincs mit ragozni, le kell szokni róla.

Diéta, vitaminhiányos táplálkozás

Elsősorban az extrém diétákra gondolok, ami már nem is nevezhető diétának, inkább eszetlen fogyókúrának. Hirtelen elkezdünk megvonni különböző vitaminokat, tápanyagokat, és nyomelemeket a szervezetünktől.  Ez a hajat is nagyon megviseli, melynek szüksége van A-, B-, C- és E-vitaminra, valamint cinkre és vasra.
Megoldás: Étkezzünk sokszínűen, együnk sok gyümölcsöt, zöldséget, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, és figyeljünk, hogy az előbb felsorolt vitaminokban részesüljünk.

Mit kerüljünk még? Folytatás a Mi életmódunk blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top