Szépüljünk

Rosszul lettem az idegességtől, de fel kellett nyitnom az emberek szemét

Egy amerikai családanya, Amy Pence-Brown tavaly nyár végén bikinire vetkőzve, bekötött szemmel kiállt az idahói Boise forgalmas piacára. Filctollakat tartott a kezében és egyetlen kérése volt, amit a lábánál elhelyezett táblára írt: "Magamért álltam ki ide és mindazokért, akik valaha is küzdöttek önmaguk elfogadásával. Minden test értékes. Ha egyetértesz, rajzolj egy szívet a testemre!"

Az akciójáról készült videó néhány óra alatt világszenzációvá vált, és minden idők egyik legnézettebb vírusvideója lett. Amy Pence-Brownnal beszélgettünk.

Valami olyat tettél, amit nem sokan mertek volna. Mi volt a célod?

Tavaly augusztusban egy anorexiából felépült lány, Jae West videójára bukkantam, aki hasonló kísérletet tett London belvárosában. Arra gondoltam, mi lenne, ha feszegetném a határokat, hiszen Boise nem éppen egy nyüzsgő metropolis, és az én alkatom sem általánosan elfogadott. Azt gondoltam, ha csak öt ember megáll, és elgondolkozik azon, hogyan is tekint a testére, és hatással lehetek rájuk, már megérte.

 Videó: Melanie Folwell

Mit szólt a családod és a baráti köröd?

Titokban tartottam a tervet, és csupán a férjem, valamint a pozitív testkép hirdetésére létrehozott Facebook-csoportom, a Boise Rad Fat Collective néhány tagja tudott arról, mire is készülök azon a szombat délután. Picit aggódtak, és féltettek, mert attól tartottak, nem talál pozitív fogadtatásra a kísérlet.

Bátor, harcos amazonnak tűnsz, egy percig sem voltak kétségeid, hogy talán mégsem jó ötlet véghezvinni a tervedet?

Aznap reggel szó szerint rosszul lettem az idegességtől, de semmi sem tántoríthatott el attól, hogy felnyissam az emberek szemét: nem csak egyfajta test létezik, és nem csak egyfajta test szerethető. Közel hét éve foglalkozom a pozitív testkép hirdetésével, így korábban kaptam már hideget s meleget, nem volt mitől tartanom.

Noha bekötött szemmel álltál ott, a videón látszik, hogy többen megöleltek.

Hihetetlen volt az a közel egy óra, amit a piac közepén állva töltöttem. Azt kértem, szívecskéket rajzoljanak rám, de sokan bátorító szavakat írtak rám vagy súgtak a fülembe. Számtalan szeretettel teli ölelést kaptam, és egy édesapa a kisfiainak ezt mondta: “Látjátok, így néz ki egy gyönyörű nő!”. Nagyon megható és felemelő érzés volt! A pozitív visszajelzések pedig nemcsak ott, a piacon érkeztek, hanem a mai napig üzenetek százait kapom, amiben legbelsőbb történeteiket osztják meg velem az emberek, vagy egyszerűen csak köszönetet mondanak nekem. Hihetetlen érzés!

Amy Pence-Brown:

Amy Pence-Brown

A videód szinte órák alatt világszenzáció lett! Gondolom, ezen azért te magad is meglepődtél?

Hét éve blogolok, és legjobb esetben is talán 1000 ember olvasta a bejegyzéseimet. Egy fotós barátomat kértem meg, készítse el a videót, hogy később majd egy blogbejegyzésbe linkelve megoszthassam a közösségem tagjaival. Ami ezután következett, az szinte felfoghatatlan volt: 24 órán belül helyi, 48 óra múlva országos majd 72 órán belül nemzetközi újságírók, internetes fórumok és tévéállomások kapták fel a hírt az idahói édesanyáról. A CNN, People, Cosmopolitan, Huffington Post, MSN és a Buzzfeed mellett olyan hírességek, mint Alanis Morissette és Kevin Bacon is rólam írt, amit szinte alig fogtam fel. A mai napig kb. 130 millió alkalommal nézték meg a videómat.

Mit tanácsolsz azoknak a nőknek, akik képtelenek a tükörbe nézni?

Saját példámból kiindulva azt javasolnám, kutassanak a témában, az internet adta lehetőségek egy új világot tártak fel előttem is: számtalan pozitív testkép aktivistára találtam, sokat segítettek az írásaik. Az én közösségem közel 800 tagja is a világ minden tájáról érkezik, és igyekszünk segíteni egymásnak, bárki csatlakozhat hozzánk. Emellett a mérleget a garázsba tettem, pont oda való, és odafigyelek arra, hogy mindennap kedveskedjek magamnak. Vedd meg azt az új ruhát, ha jól érzed magad benne, teljesen mindegy, mi van a méretcímkéjére írva! A te tested, neked kell jól érezni magad a bőrödben, így tégy meg mindent ennek érdekében!

Amy blogját itt találod, és Instagramon is követheted. Ha pedig a közösségéhez csatlakoznál Facebookon, kattints ide!

Még több érdekességet olvashatsz magyar nyelven Amyről a szerző blogján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top