Az “az vagy, amit megeszel” mondás már-már közhelyszámba megy, és tartalmaz is némi igazságot. A houstoni Baylor College of Medicine kutatói szerint az egyes ételekben található anyagok, mint a cukrok és a keményítők, valamint a szervezetben található fehérjék és zsírok között létrejövő folyamat során, ún. AGE-k (Advanced Glycation End), vagyis előrehaladott glikációs végtermékek keletkeznek, amik hatással vannak a bőr öregedésére.
Minél több ilyen AGE-t tartalmaz egy étel, annál jobban öregíti, ráncosítja a bőrt, hiszen lebontja a feszességet adó kollagént és elasztint. Lássuk, melyek a fő ellenségek a tányérunkon, amik a bőrünk fiatalságát veszélyeztetik!
1. Tejtermékek
Egy svéd tanulmány szerint azok a 70 fölöttiek, akik sok vajat és margarint tartalmazó ételt ettek, ráncosabbak voltak, mint a növényi alapú diétát követők. Ennek oka, hogy a tejtermékekben található laktóz is egyfajta cukor, ami ugyanúgy létrehozhat AGE-kat.
2. Grillezett húsok
Az ételek elkészítési módja és befolyásolja, hogy mennyi AGE keletkezik. Ilyen szempontból a grillezés vagy az olajban sütés sokkal károsabb, mint például a párolás. A nyári grillpartik előtt jó, ha tudod, hogy a grill káros hatását enyhítheted, ha előtte fűszernövényekkel marinálod a húst.
3. Fehér ételek
Krumpli, fehér kenyér, fehér tészta – a bőröd is meghálálja, ha távol tartod magad tőlük. A finomított szénhidrátok ugyanis könnyen lebomlanak, így szétárasztva a cukrot a szervezetben, a véráramban. Így pedig a glikációs anyagok is könnyebben létrejönnek.
Forrás: Prevention