Szépüljünk

Jótékonyságból kötik a melleket

A kötött mellprotézis sokak szerint sokkal kényelmesebb, mint a szilikon változat.

A brit Knitted Knockers nevű jótékonysági szervezet mintegy háromszáz önkéntese mellprotéziseket köt olyan nőknek, akik egészségügyi okból elveszítették a mellüket. 

A szervezet havonta több száz kötött mellprotézist küldenek el ingyenesen a masztektómián vagy lumpektómián átesett nőknek.

A szervezet önkéntesei között akadnak, akik maguk is megküzdöttek a mellrákkal. Az 52 éves Sharon Simpsonn is közéjük tartozik, nála 2013 januárjában diagnosztizáltak mellrákot. A kezelései idején talált rá a Knitted Knockersre és rögtön csatlakozott hozzájuk, hiszen régóta szeret kötni. Saját bevallása szerint a kemoterápia és a sugárkezelés idején a kötés terápiás hatással volt rá.

Sharon Simpson
Sharon Simpson
Fotó: BBC

Sok nő elutasítja a mellei eltávolítása után a helyreállító műtétet, például azért, mert nem akar ismét kés alá feküdni, ezért inkább mellprotézist hord. A kötött mellprotézis sokak szerint sokkal kényelmesebb, mint a szilikon változat, mely nehezebb, az izzadságtól ragacsossá válhat és zavarhatja a sebhelyet.

Jótékonyságból kötik a melleket

“Egy nő számára a melleit elveszíteni azt jelenti, hogy az identitása egy részét veszti el” – fogalmazott  Sharon, aki azt szereti a legjobban az önkénteskedésben, amikor látja, hogy a mellprotézisek viselői visszanyerik az önbizalmukat.

A mellprotéziseket a legkülönfélébb színekben és méretekben kötik, rendelhetők mellbimbóval és anélkül is. A belsejüket olyan anyaggal tömik ki, mint a plüssfigurákat, de már dolgoznak egy újfajta modellen is, melyet vízben is lehet majd viselni. 

BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top