Szépüljünk

Hatezer férfi csináltatott tavaly szilikonmellet

Meglepő és kevésbé meglepő dolgok derültek ki a plasztikai beavatkozásokra vonatkozó, legfrissebb nemzetközi felmérésből.

Az Esztétikai Plasztikai Sebészek Nemzetközi Társasága (ISAPS) közzétette legfrissebb, 2016-os adatokon alapuló jelentését. Eszerint az öt ország, ahol a legtöbb plasztikai műtétet végezték a világon:

  1. Amerikai Egyesült Államok (17,9%)
  2. Brazília (10,7%)
  3. Japán (4,8%)
  4. Olaszország (4,1%)
  5. Mexikó (3,9%)

Magyarország nem került fel a hosszabb, 24-es listára sem, a környező országok közül egyedül Románia szerepel rajta. Keleti szomszédunk a 23. helyre került 30 665 elvégzett plasztikai beavatkozással.

Világszinten a legnépszerűbb plasztikai műtét a mellnagyobbítás, ezt a zsírleszívás és a szemhéjplasztika követi. A nem műtéti szépészeti beavatkozások között a botoxinjekciók vezetik a listát.

Országonként eltérő ugyanakkor, hogy mely plasztikai beavatkozásokat végeztetik el a legtöbben. Mellplasztikát, zsírleszívást és hasplasztikát például az Egyesült Államokban csináltatnak a legtöbben, szemhéjplasztikát és orrplasztikát viszont Brazíliában.

A legtöbb plasztikai beavatkozást legkevésbé sem meglepő módon nőkön végzik, kivétel ez alól a hajbeültetés és természetesen a pénisznagyobbítás. A statisztika szerint szilikonmellet a múlt évben 1 443 333 nő és 6004 férfi csináltatott a világon.

A leggyakrabban a 19–34 éves korosztály plasztikáztat, ám a botox a 35 és 50 év közötti páciensek körében a legnépszerűbb. A 18 év alattiak is egyre gyakrabban csináltatnak szépészeti beavatkozásokat: tavaly például 47 334 mellnagyobbítást, illetve 33 535 botoxkezelést is kiskorúakon végeztek el.

Akit részletesebben is érdekelnek az adatok, ide kattintva érheti el a teljes tanulmányt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top