Szépüljünk

Véletlenül felfedezhették a kopaszodás ellenszerét

Véletlenül felfedezhették a kopaszodás ellenszerét

Dr. Nathan Hawkshaw és társai a Manchesteri Egyetemen a csontritkulást és annak gyógyszerét kutatták, ám a kísérleti vegyületnek nem várt mellékhatása lett: fokozza a haj növekedését.

A kísérletben használt szer eredetileg egy olyan fehérje termelődését fokozza, amely ösztönző hatással van a szövetnövekedésre, így a haj növekedését is serkenti. Dr. Hawkshaw szerint a nem várt mellékhatás drámai áttörést jelenthet a kopaszodás elleni harcban, ugyanis az eddig használt szerek, a minoxidil és a finasteride nem túl hatékonyak, és súlyos mellékhatásaik vannak.

Egy csontritkulás elleni szer mellékhatása fokozza a hajnövekedést – fotó: pixabay

Dr. Hawkshaw és csapata a PLOS Bilogoy szaklapban publikálta az eredményeit annak a vizsgálatnak, amelyet 40, hajátültetésen átesett férfi bevonásával végeztek. A kutatást vezető orvos a BBC-nek elmondta, klinikai vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a kezelés valóban hatékony és biztonságos az emberek számára.

A Brit Bőrgyógyászok Szövetsége szerint a tanulmány nagyon érdekes, de ők is azon a véleményen vannak, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, mielőtt a készítmény valóban használható lesz a hajhullás ellen.

Legutóbb a McDonald’s sült krumplijáról derült ki, hogy a kopaszodás ellenszere lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top