Szex

Riport a szexuális egészségrõl




Szexuális zavarokkal foglalkozó orvosok számára rendeztek konferenciát, hogy megoszthassák egymással a legújabb tudományos eredményeket. A végeredmény azonban még mindig az, hogy a betegek nagy része kezelés nélkül marad, mert nem fordulnak orvoshoz.

Az egyik amerikai gyógyszergyár is közzétette felmérési eredményeit e témakörben. A világ 29 országára kiterjedő vizsgálatot készített a szexuális viselkedéssel és egészséggel kapcsolatban. Több mint 26.000 40 és 80 év közötti férfit és nőt kérdeztek meg 2001 folyamán többek között Angliában, Franciaországban, Japánban, Braziliában, Kanadában, USA-ban és Ausztráliában.


A felmérés eredményei:
 




A férfiak számára fontosabb a szex, mint a nők számára. A férfiak a szex jelentőségét 20%-kal magasabbra értékelték, mint a nők.
A férfiak gyakrabban éltek nemi életet az elmúlt 1 év során, mint a nők. A férfiak 82%-a, a nők csak 64%-a élt nemi életet az elmúlt 12 hónap során.
• A nők és férfiak közel hasonló arányban (44-39%) tapasztaltak különböző nehézséget szexuális életükben az elmúlt 1 év során.
Az elmúlt 3 év alatt a felmérésben résztvevőknek csak 9%-át kérdezte meg orvosa szexuális egészségéről. Az érintettek sem mernek erről nyíltan beszélni, hiszen csak 19%-uk kért segítséget orvosától szexuális panaszaikkal kapcsolatban.
Mindkét fél kb. fele volt teljesen elégedett az elmúlt egy év során partnerkapcsolatával.
A nők 60%-a, a férfiak 50%-a gondolja úgy, hogy a férfiak szexuális érdeklődése nem hanyatlik a kor előrehaladtával.
A férfiasságot inkább a hatalommal és a státusszal kötötték össze, mintsem a szexuális képességekkel.






Itthon


Sajnos az őszinte kommunikáció a szexről hazánkban is nagy problémát jelent. Magyar felmérések szerint másfél év telik el férfiaknál a szexuális zavar észlelése és az orvos felkeresése között. Ez több mint 500 éjszakát jelent, amikor magyarázkodni vagy eltussolni kell a szexuális együttlétet.

A férfiak többsége merevedési zavarban szenved vagy korai magömlése van. A Magyarországon ezzel a problémával küzdő kb. 350.000 férfi elég nagy tábort jelent ahhoz, hogy igen komolyan foglalkozzunk a kérdéssel.

És ne felejtsük el partnereiket sem. Sérül a férfi önértékelése, csökken a partner önbecsülése, romlik a párkapcsolat, esetleg csökkenhet az erős frusztráltság, szorongás miatt a munkahelyi teljesítőképeség is. Szomorú, hogy a kezelésre szoruló férfiak csupán 6-8%-a keresi fel az orvost, és mer nyíltan beszélni erről kérdésről. Százezrek inkább a hallgatást és kapcsolatuk megromlását választják, pedig a merevedési zavart sikeresen lehet kezelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top