Szex

Mindenki vágyik a katarzisra – II. rész







A zarándokok jelképe a kagyló. A benne lévő igazgyögy a szellemi újjászületést jelképezi.
– A regényírás számomra egyfajta önkifejezés és terápia is volt egyben. Vagyis ha az ember kívülállóként, néhol ironizálva képes visszatekinteni élete egy elmúlt szakaszára, akkor talán már túl is van rajta, és ez a gyógyulást jelenti. Remélem, sikerült ábrázolnom azokat a tipikus élethelyzeteket a könyvben, amelyekben sokan magukra ismerhetnek.

– Beszélgetésünk másik apropója, hogy augusztustól részt veszel Szent Jakab galíciai zarándokútján Spanyolországban, amelyről élőben fogod tudósítani a Nők Lapja Cafe-t. Ez alighanem egyedülálló a hazai Internet történetében.

– Igen, ez egy érdekes vállalkozás lesz. Heti kétszer fogok bejelentkezni Interneten keresztül, és napló formájában rögzítem a velem történteket. A zarándoklat a francia határ mellől indul, és Santiago de Compostelában ér véget, ahol Szent Jakab sírja található. Az út állítólag olyan erővonalak mentén húzódik, amelyek elősegítik a spirituális fejlődést. Körülbelül 830 km-t fogunk gyalog megtenni egy hónap alatt.






Szent Jakab keresztje

– Honnan jött az igény egy ilyen nagy fizikai-lelki megterheléssel járó zarándokútra?

– Már egy ideje érzem, hogy változtatnom kellene az életformámon. Keresem azt az utat, amely elősegítheti a pozitív szellemi-lelki változást az életemben.

– Valami komoly probléma?

– Nincs semmi komoly probléma, csak éppen szeretnék egy kicsit lelkileg-szellemileg feltöltődni. A napi hajtásban az ember néha elfelejt foglalkozni önmagával, a spirituális fejlődésével. Szerintem mindenkinek van igénye a katarzisra, csak a napi taposómalomban ez elmarad.






Egy zarándoklat szép emléke: a minden állomáson lepecsételt útiokmány.

– Miért pont a Camino?

– A Caminóról először Shirley MacLaine: Camino című könyvében olvastam. Sejtettem, hogy egyszer én is végigjárom majd ezt az utat, de nem tudtam, mikor lesz itt az ideje. Aztán egy hétvégén – magam sem tudom, hogyan – eldöntöttem, augusztusban nekivágok! Ezután egy csapásra elhárult minden akadály az út elől. Tudod, vannak ilyen ihletett pillanatok az életben, amikor minden összejön. Bár nem vagyok vallásos, ezt olyan jelnek tekintettem, ami megerősített abban, amit elhatároztam.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top