Szex

Önzés és önzetlenség a szexben

Marci cinkosan kacsint, miután elsüti legkedvesebb „kérdezz-felelek” poénját: „Miért élveznek el olyan nehezen a nõk??? – a többiek kérdõn tekintenek rá. „Kit érdekel!”





Na és a definíció?
A szexuális önzés fogalmát egyre többen ismerik és ismerik fel. Azt a viselkedést nevezik így, amikor csak a saját kielégülésünkkel törődünk, és nem gondolunk arra, hogy partnerünknek is örömet szerezzünk. A kielégülés elérésének képességében nagy különbség van férfi és nő között, így nem meglepő, hogy a szexuális önzés elsősorban az egyik nem „bűne” – ebből következően pedig a másik nem hatalmas problémája.


Hát persze, hogy a férfiak
Könnyű a pasiknak, csak egy kis pszichés és mechanikus ingerlés, és máris a csúcson vannak. Mi azonban nem érjük be ennyivel. Ha nincs meg a megfelelő hangulat és a kellő érzelmi biztonság, sokszor esély sincs arra, hogy izgalmi állapotba kerüljünk. És mivel a férfiak többsége nem is vesz erről tudomást, máris eljutottunk a szexuális önzéshez.






In medias res
Mivel az „átlag férfit” igen könnyű izgalomba hozni, gyakran már akkor a dolgok közepébe vág, amikor mi még csak a ráhangolódás fázisánál tartunk.
Elcsépelt frázis, de igaz – az előjáték legtöbbször nélkülözhetetlen kelléke a jó szexnek. Ennek segítségével juthatunk el ugyanis abba az állapotba, ahonnan már egyenes út vezet az orgazmushoz. A szexuálisan önző férfi azonban kihagyja ezt az állomást, ejakuláció után pedig képtelen lesz folytatni az aktust, így gyakran kielégületlenek maradunk. Ami nemcsak kínos érzés, de fizikai problémákat – alhasi fájdalmat, gyulladást – is okozhat.






Jöttem, láttam, …
Zazi barátnőm krokodilkönnyeket hullatva mesélte a harmadik pohár martini után, hogy barátja, Dávid mennyire önző az ágyban. Együttléteikből többnyire Dávid diadalittas arcára emlékszik, meg hogy egyik sem tartott öt percnél tovább. Zazi, aki mellesleg tuti befutó lehetne bármelyik szépségderbin, málén, helyzetébe belenyugodva asszisztál már hónapok óta. Beszélgetésünk közben lassan kiderül, hogy Dávid életében nem is akadt, akadhatott olyan pillanat, hogy ez ügyben okulhatott volna. Szigorú neveltetésű, fiús családban nőtt fel. Soha sem találkozott olyan példával, mintával, mely jó szeretővé, önzetlen szeretővé nevelte volna. Valójában persze ő jó szeretőnek hitte magát.

Mentségére szolgáljon, hogy az erősebbik nem képviselői legtöbbször nem is sejtik, mennyire önzők tudnak lenni az ágyban. Sokan például nem tudnak arról, hogy a nők szexuális igényei egészen mások, mint az övék. A nemiségellenes nevelés és a szemérmes, szemlesütős légkör a nők szexuális viselkedésére is rányomja a bélyegét – sokszor mi sem vagyunk tisztában azzal, mit kellene éreznünk, mit várhatunk el a férfitól, így könnyen felmentjük partnerünket a felelősség alól.
Amikor aztán – idővel – rájövünk, hogy a szex nem egy szükséges rossz, amin a legjobb minél gyorsabban túlesni, már nem merünk szólni, mert nem „illik”.






Önkéntes tanárnők
Vannak azonban, akik nem hagyják annyiban a dolgot, és “fellázadnak”. A tapasztalt nő nemcsak visszajelez, hanem meg is tanítja a férfit, hogyan bánjon vele. Úgy irányítja az eseményeket, hogy neki jó legyen. Ezt persze hajlamosak a férfiak önzőségnek tartani.

Ha jót akarsz magadnak, vedd kézbe az irányítást, és diktáld te a tempót. Tudasd egyértelmű jelekkel, hogy épp merre jársz a beteljesüléshez vezető úton, ha pedig te is észreveszed a másik fél igényeit, garantáltan nem fognak önzéssel vádolni.






Néma gyereknek…
Zazimmal abban maradtunk, hogy Dáviddal mindenképpen eszmét cserél ez ügyben. Két hét sem telt el, a mobilomon keresztül már egy hetedik mennyországot megjárt Zazi csivitelt, ujjongott. Bár Dávid a beszélgetés után sértetten rácsapta az ajtót, pár órával később egy hatalmas tábla csokival jelent meg, és ő kérte, hogy „tanuljanak” együtt. Azóta csak tanulnak.

Sokan vannak – nők és férfiak vegyesen -, akik nem mernek beszélni párjukkal a problémájukról, csak várják a csodát. Szívesebben fordulnak a „sorstársakhoz”, és írják meg gondjaikat különböző fórumokon, csevegő oldalakon. Lássuk be, nem ez az igazi megoldás. Bár igaz, hogy jó, ha van egy hely, ahol tanácsot kérhetünk, tapasztalatot cserélhetünk, de ne feledjük, cselekednünk magunknak kell!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top