nlc.hu
Szex
Nõi magány férfiszemmel

Nõi magány férfiszemmel

Az egyedüllét álpanaszos retorikája szerint, ha egy nõt magára hagyunk (mi férfiak), akkor rögtön magányossá is válik. De mit tudhat egy férfi a nõ magányáról? Csak annyit, amennyit a sajátjáról. És ez nem kevés.





Mítoszok

Az első mítosz szerint az egyedüllét nőies, a magány meg férfias. Az érvelés szerint a nők közösségibb lények, mint a férfiak, ezért jobban is szenvednek az egyedülléttől, mint a másik nem. Másrészt a férfiak szellemibb lények, mint a nők, ezért jobban keresik náluk a magányt. Mivel a kiindulópont mindkét esetben az, hogy a nő jobban rá van utalva a férfira, mint a férfi a nőre, az érvelés iránya szükségképpen körbeforog: ha egy nő egyedül van, annak oka kizárólag a férfi. Ha egy férfi magányos, annak oka a nőtől való menekülés.


Szabadság

A magány ezzel szemben olyan lelkiállapot, mely az emberi kapcsolatok nélkülözésében jelentkezik, társtalanságot és egyedüllétet is jelezve egyszersmind. Ha viszont én választom az egyedüllétet – legyek nő vagy férfi -, akkor soha nem lehetek magányos, mert választásom hátterében mindig ott van a közösség jelenideje. Mindig vannak körülöttem emberek, akikhez képes vagyok kötődni. Azonban önszántamból döntök úgy, hogy ideiglenesen eltávolodom tőlük, hogy megfogalmazzam önmagam, és utána visszatérjek a közösségbe. Mint amikor valaki felmegy a hegyekbe meditálni, ott jól érzi magát, majd visszatér a síkföldre. Többnyermekes anyukáknak ez kifejezetten ajánlott módszer a feltöltődésre. Az önmegfogalmazás – ami körülhatároltságunk megerősítése – természetesen nem választható el a fokozottabb öneszméléstől, önátvilágítástól, magunkbirtoklásától. De vajon azt is jelenti ez, hogy az egyedüllét eleve jellemzője a magát mind jobban tisztázó énnek, személyiségnek? Talán az egyedüllét az öntudat fokmérője is? Nem tudom. Mindenestre azt gondolom, hogy az egyedüllét önmagunk jelenléte, a magány viszont a másoktól való totális elhagyatottság. Ez pedig független a nemi szerepektől. Hiszen magány és egyedüllét között a választás szabadsága rajzolja fel a választóvonalat.





Van-e orvosság a magány ellen?

Persze lehet bölcselkedni a magányról vagy az egyedüllétről, de ez nem vezet sehova, ha az önmagunkról alkotott kép szerint magányosak vagyunk. Az alábbiakban a magány ellen próbálunk tanácsot adni – férfiaknak és nőknek egyaránt.

Elsőként talán leszögezhetjük, hogy a magányosság feladása csak tudatos belátás és elhatározás alapján mehet végbe. Külső eszközökkel nem lehet siettetni. A magány ellen nem az autogén térning, de nem is egy forró SPA fürdő szolgál orvosságként. Akkor hát mi?

Mivel a magányos ember a szemlélődés egyedüli módját abban látja, hogy teljességgel önmagára hagyatkozik, valamint kötődéseket és teljesüléseket nem másoktól remél, hanem csak önmagától, egy komoly belső számvetés a magány falai közül való kitörést elősegítheti. Ennélfogva a szabadon választható társas kapcsolatok mégiscsak esélyt jelentenek a nem magunk választotta magány feladására. Más szóval: a magány feladása hozzásegíthet a világra vonatkoztatottság lényegi feltételeinek megtalálásához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top