Szex

Kulcslyukon a nõk világába

A „hetes IC” fûtött utasterébe bebugyolált nyakkal és fülemig húzott sapesszal toppanok be. Szerencse vagy szerencsétlenség, a jegyem három hölgy és egy fiatal srác társaságát írja elõ.





A csomagok a helyükre kerülnek, a kabátom az utolsó a hatalmas kupac tetején. Az ablak reménytelenül messze, az ideális helyen ücsörgő idősebb hölgy elégedetten csomagolja ki a parizeres szendvicset, hozzá paprika, paradicsom. Az illatvezényletre egyszerre kordul négy éhes gyomor. Csikorduló kerék és a kikészített tea meglöttyenése jelzi a szerelvény indulását – mi öten zavartan tekingetünk ide-oda.

A velem szemben ülő fiatal nő a flitteres kézitáskájában matat, majd egy szinglimagazint húz elő. Gyűrötten, félbe hajtva, láthatóan nem első nekifutásra kezd a magazinnak. Jól sejtem a dolgot, hamar a közepébe lapoz, majd elmélyülten olvasni kezd. Kíváncsian nézem a címlapot: „Szex parancsok”. Zavartan kapom el a tekintetem, és fordulok az ablak felé.





A parizeres hölgy a kisasztalra fektetett sztármagazint bűvöli. Szinte megáll a szájában a falat, mikor Korda György eltitkolt gyerekének történetéhez ér. Mosolygok. Mellettem is papírzörgés. A középiskolás korú copfos lány fitnessmagazin olvasásába kezd. Szinte együtt mozog a képeken látható nővel, láthatóan teljesen belefeledkezik a leírtakba.

Zavart vagyok, és kirekesztve érzem magam. Egyetlen mentsváram a férfitársam, aki még nem olvas, hanem kitartóan tekint az ablak felé. De jaj! Már nyúl is kalaptartó irányába és máris kezében egy frissen vásárolt lap. Na ne, ez már több a soknál! Kismamáknak szóló magazin? A tekintetem sokat elárulhat, mert azonnal jön a mentegetőző verbális mea-culpa.

– Tudod, a feleségem öt hónapos terhes. Tőle csentem el az útra. Ártani nem árthat – mondja félőn mosolyogva.

Meg sem szólalhatok, máris érkezik a válasz, az idős hölgy otthagyva csapot-papot, „kordagyurit”, azonnal a fiatalember védelmére kel. Érdekes módon a négy vadidegen ember percek alatt parázs vitába merül. A hölgy válaszára kiéhezett keselyűként csap a szinglimagazint forgató nő, majd az egészséges és kiegyensúlyozott életről hamar számonkérésre kerül a mellettem meghúzódó fiatal lány.





Szemlélődöm. Figyelem, ahogy beszélnek, érvelnek, gesztikulálnak, magyaráznak és magyarázkodnak. A magazinok mind az üléseken pihennek, de mintha életre keltek volna. Előkerülnek a sztárok problémái, a családos és család nélküli élet kihívásai, az egészséges test és lélek jelentősége. Valami csoda történik. Beszélnek mellettem, szólnak hozzám ezek a magazinok. Ezek az emberek kíváncsivá tesznek, egyszer csak azt veszem észre, hogy egyre közelebb kerülnek hozzám lapok. Egyre-egyre közelebb. Már itt is vannak a kezem ügyében mind.

Monoton zakatol a vonat, csacsogó, zizegő női hangok trilláznak ritmusára. Én meg csak olvasok a G-pontról elkerekedett szemmel, Udvaros Dorottyáról és fiáról megértően, és az egészséges táplálkozásról megannyi bűntudattal. Teljes információs kordon alá kerültem: olvasok és hallgatózok. Valahol Aszódnál pillantok csak fel az utolsó oldalak egyikéről. Csend vesz körül. Pihegő, szuszogó hangok. Mindenki alszik, az elsötétedő kupéban teljes a nyugalom. Körbenézek az arcokon, melyek a vonat zötykölődése miatt ide-oda billegve lejtenek táncot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top