Szex

Mentsd meg a kapcsolatodat!

Amikor a szeretetbe már mindenféle rossz érzés vegyül, sokak számára a szakítás tûnik a legkézenfekvõbb megoldásnak. De vajon nem érné meg jobban még egy kicsit küzdeni? Adunk néhány ötletet, miként lehet mentõövet dobni a kapcsolatnak.

Néhány év után könnyen eljöhet az a pont, amikor rádöbbenünk – hacsak nem a nagyon szemellenzős fajtába tartozunk –, hogy valami megváltozott a kapcsolatunkban vagy a házasságunkban. Olyannyira megváltozott, hogy helyrehozhatatlannak tűnik. Mintha egy lassított filmben lennénk, minden nehézkessé válik, egykor imádott párunk elégedetlenséget csiholó tettei pedig rányomják a bélyegüket a hétköznapjainkra.

Ám amikor eljutunk a felismerésig, az építő és jobbító szándék helyett gyakran hatalmasodik el rajtunk a fájdalom, a harag és a bosszúvágy, holott ilyenkor kellene kicsit lefékezni a lejtőn, és belehelyezkedni a másik bőrébe. A másik gyakori eset, amikor nagyon meg akarunk változni, de csak és kizárólag azért, hogy megtartsuk elhidegülő párunkat. Elképzelhető, hogy ez rövid távon eredményre vezet, és átmenetileg újra sikerül visszahozni valamit a régi időkből, de nem létezik olyan ember, aki teljesen ki tudna bújni a bőréből.







Mi kell tehát ahhoz, hogy tüzet leheljünk a kihűlő kapcsolatba? Ha mi magunk nem jöttünk még rá a megoldásra, kérjünk bátran külső segítséget. Az alábbi módszerek nemcsak a kapcsolatmentésben segíthetnek, hanem a jobb önismeret kialakításában is.


Egy kis biblioterápia

Manapság, amikor az önsegélyező könyvek piaca virágzik, nem létezhet olyan területe az életünknek, amelyre ne szolgálnának megoldással a különféle kötetek. Fontos persze, hogy a megfelelő kiadványt válasszuk ki a hatalmas tömegből, és ne hagyjuk magunkat megtéveszteni hangzatos címek által. És még ezeket az olvasnivalókat sem kell szentírásnak venni, éppen elég, ha azokat a tanácsokat kitallózzuk (igen, ki is írjuk belőle), amelyeket magunkra nézve hatékonynak tekintünk.






Ha például úgy érezzük, hogy a türelmünk fejlesztéséhez nem ártana egy-két lecke, akkor érdemes az erre irányuló gyakorlatokat kimásolnunk, és ha már a torkunkon lenne a kirohanás, a gyakorlatban is bevetni az olvasottakat. Ha igazán akarjuk, előbb-utóbb menni fog!

Szintén beválhat, ha egy olyan regényt választunk, amelynek főhőse hozzánk hasonló helyzetben tengődik. Az ő sorsába belehelyezkedve magunkra nézve is találhatunk megoldást.

Ahol olvasnivalóra bukkanhatunk: Bookline, Libri






Kapcsolatturbózás levelezőn

Azoknak, akik nem szeretnék nyíltan felfedni kapcsolati krízisüket, jól jöhet egy levelező tréning. Itt abban segítenek, hogy megértsük: milyen törvényszerűségek működnek a kapcsolatunkban, és milyen változások szükségesek ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabban, harmonikusabban élhessünk. A kapcsolatot tudat alatt irányító mozgatórugók megismerése és a konfliktuskezelő képesség éppúgy része a tréningnek, mint az önmagunkért való felelősségvállalás megértése.

A trénerrel az általunk szabott ütemben, e-mail váltás során tarthatjuk a kapcsolatot, aki személyre szabott útmutatásokkal igyekszik segíteni a kapcsolat renoválásában. A honlapon csupán egyetlen kérés olvasható a leendő „ügyfelek” felé, méghozzá hogy merjenek őszintén írni magukról.

Párkapcsolati válságok levelező tréning: Lelki titkaink.hu


Vall a horoszkóp

Ez a módszer azoknak kedvez, akik mindig elolvassák a lapokban a horoszkópjukat, és hisznek abban, hogy a jegyünk sok mindent elárul rólunk. Így az is meg van írva, hogyan fogunk működni egy kapcsolatban, és milyen csillagzat alatt kellett születnie annak az embernek, aki jó társunk lehet a mindennapokban.

Ha elkészíttetjük a részletes horoszkópunkat, abból sok minden kiderül a saját személyiségünkre vonatkozólag. Ha biztosra akarunk menni, kiszedjük a párunkból az órára pontos születési idejét, és elkészíttetjük az övét is. Ebből könnyen kiderülhet, miért feszülnek ellentétek köztünk. Az igazán elszántak akár párkapcsolati asztrológia-tanfolyamra is beiratkozhatnak!

Ajánlott olvasmány: Peter Orban: A párkapcsolat forgatókönyve – A társ, horoszkópod tükrében

Párkapcsolati horoszkóp: NLCafe

Ősök nyomában – Hellinger-terápia

Néha mi magunk sem értjük, miért szúrjuk el mindig ugyanazon a ponton a kapcsolatunkat. Mintha állandóan cseberből vederbe esnénk. Erre (is) igyekszik választ találni a Hellinger-terápia. Bert Hellinger német pszichoterapeuta szerint a kapcsolatainkba nemcsak magunkat, hanem az egész családunkat magunkkal visszük. Persze feltehetjük a kérdést: mi köze lehet az őseinknek a jelenben zajló kapcsolati krízisünkhöz? Ha valamelyik felmenőnknek nehéz sors jutott, akkor akadhat olyan a családban, aki – akár generációkkal később is – öntudatlanul megismétli, folytatja ezt a sorsot. Meghatározó tényező lehet a szerelmi kapcsolatok sorrendje is valakinek az életében. A nemzedékeken átívelő összefonódások komoly teherként nehezedhetnek a jelenlegi párkapcsolatunkra. Az egy-két napos foglalkozások során – ahol mások családfelállításaiból is sokat tanulhatunk – átértékelődhet, új megvilágításba kerülhet a párkapcsolatunk is.

Ajánlott olvasmány: Johannes Neuhauser: Mitől működik a szerelem? – Bert Hellinger párterápiája

Családfelállításra jelentkezés: Hellinger Intézet, Hellinger.extra.hu


Együttes erővel

Itt csak akkor juthatunk egyről a kettőre, ha nemcsak bennünk, hanem a párunkban is megvan a hajlandóság a kapcsolat megmentésére, és kellően nyitottak vagyunk a külső segítségre. Következő lépésként érdemes tájékozódni arról, milyen szakemberhez forduljunk a legbensőbb titkainkkal. Mivel ma már elég sok kóklerba botolhatunk, érdemes rákérdezni arra, milyen képzettséggel rendelkezik. Ha nem találunk elég információt, érdemes segítségül hívni az online terapeutakereső szolgáltatást.






Ha rátaláltunk a mindkettőnknek szimpatikus terapeutára, és az általa javasolt ütemben ellátogatunk hozzá, segít megtalálni a konfliktus okát és rávilágít a kapcsolat megmaradt erősségeire. A párterápián belül számtalan módszer létezik, amellyel a terapeuta a krízis megoldására biztatja pácienseit, akik ettől új energiákat kapnak, hiszen rájönnek, hogy együttes erővel képesek maguk mögött hagyni a válságot.
Ám a többihez hasonlóan ez a módszer is csak akkor segíthet, ha az érzelmek még nem hűltek ki teljesen.

Online terapeutakereső és további információk a módszerről: Párterápia.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top