Szex

Legyünk (inkább) barátok!

Azt általában teljesen legálisnak tekintjük, ha barátságból bontakozik ki szerelem. Amikor viszont az egykori kedves szeretne a továbbiakban baráti szerepben tetszelegni az életünkben (vagy mi az övében), nos, az már kétesélyes.







Legyünk (inkább) barátok! – úgymint csúf lepattintó szöveg 
Ezzel a mondattal akkor is szívesen felfegyverkezünk, amikor azt szeretnénk sugalmazni egy hozzánk erőteljesen közeledő ellentétes neműnek, hogy nem kívánjuk vele elmélyíteni a viszonyt. Amikor egy férfi ezzel a mondattal hárít, akkor általában ezen érvek valamelyike lép érvénybe nála:

Rosszhiszemű értelmezése:
• Inkább ne találkozzunk többet!

Valamivel jobb hiszemű értelmezései:
• Nem vagy az esete.
• Egyáltalán nem vagy az esete.
• Esze ágában sincs elköteleződni.
• Nem szeretne ő fizetni az étteremben.
• Szexuális gondokkal küzd.
• Csak szexet akar, kapcsolatra momentán nem vágyik.
• Elbizonytalanodott vagy döntésképtelen.

(Ha még azt is hozzáteszi, hogy jobbat érdemlünk nála, akkor higgyük el neki, hogy jobbat érdemlünk nála!)
Egykor ti voltatok a lakótelep bálványozott szerelmespárja, mindenki téged irigyelt, mert megfogtad azt a vagány fiút magadnak. Azóta eltelt jó néhány év, a vagány fiú száma pedig még mindig ott lapul a mobilodban, de már csak ritkán beszélgettek, mondjuk karácsony előtt vagy születésnapokkor. Tovatűntek a lángoló érzelmek, ám ezután sem akartátok szem elől veszíteni egymást. Gyakran azonban hiába a nagyvonalú felajánlkozás, a kapcsolat ebbéli átstrukturálása nem mindig működik. Nézzük, mi szól ellene, és persze azt is, mely esetekben maradhattok valóban barátok.


5 érv, amiért nem válhat be:

1.
 Mert ott vannak azok a fránya tüskék: Még túlságosan élénken él benned, hogyan sértett vérig szerelmetek hamvába hullásának nem éppen kedélyes időszakában, milyen otromba jelzőkkel illette az alakod, a hozzáállásod és családod tagjait. Csakis akkor lehetsz a barátja, ha mindezért képes vagy megbocsátani neki.

2. Mert az új élet új nővel jár: Bizonyára sejted, hogy a szakítás nagy eséllyel nem hagyott olyan mély nyomot az exedben, hogy az aszkézist válassza. Íme egy remek kis vizualizációs gyakorlat: gondold végig, milyen arccal és testbeszéddel bírnád lereagálni, amint bejelentené, hogy ismét szerelmes. Méghozzá fülig. Ha még a gondolattól is összerándul a gyomrod, korai a barátkozás. Amíg nem engeded el lélekben, jobb, ha a lehető legkevesebbre redukáljátok a találkozásaitok számát. 

3. Mert senki sem változik: Amíg nap mint nap szedegetted a zoknijait, vagy vesztél össze vele azon, hogy hiába ígéri, sosem szól haza, ha későig kimarad, ezek a zavaró tulajdonságok eltörpülnek, amint megszűnik a közös élettér. Barátok is csak akkor lehettek, ha már el tudod fogadni azokat a tulajdonságait, amelyeket a kapcsolatban még meg akartál változtatni. No és ha újra tudod értékelni az erényeit is, amiket a vége táján már észre sem vettél, annyira kitöltötte gondolataidat a köztetek lévő feszültség.







4. Mert még nem ábrándultatok ki egymásból: Viszonylag ritka, hogy a felek egy időben és azonos mértékben ábránduljanak ki egymásból. Általában a kapcsolatok idején is úgy alakul, hogy az egyik fél mindig kicsit jobban szeret, és ez jó esetben időről időre váltakozik. Könnyű annak barátságot ajánlania, aki már valóban nem érez semmit, ha viszont a másikban még pislákolnak érzelmek, hajlamos lesz többet képzelni a baráti viszonyba.

5. Mert a múltat le kell zárni: Sokan úgy tartják, képtelenség új fejezetet nyitni az életünkben, amíg vissza-visszanyúlunk múltunk egy fontos szereplőjéhez. Az iránta érzett, sokszor tudattalan ragaszkodás meggátolhatja a továbblépést.


5 érv, amiért beválhat:

1. Mert ő úgy ismer, akár a tenyerét: Nos, ha az ellenérvek mindegyikét békésen kipipáltad, akkor egy gyönyörű barátság küszöbén találhatod magad. A közös múlt miatt intimitás járja majd át kettőtök viszonyát, amennyiben ügyeltek arra, hogy a hormonok ne vegyék át a hatalmat a józan ész felett. (Bármilyen hihetetlen, de működőképesebbek azok az exszel kötött barátságok, amikor komolyan megkérdőjelezed, egykoron mit találtál vonzónak benne.) Az szinte biztos, hogy neki nem kell magyaráznod önmagad, mert ha valaki, hát ő jól ismer téged.

2. Mert nem kell többé foglalkoznod a környezetével: Ha sok gondot szült köztetek kedvesed családja vagy baráti köre, mostantól nem kell őket kettőtök viszonyának természetes csatolmányainak tekinteni, maximum alaposan limitált verzióban találkozol velük. Többet nem kell hallgatnod exanyósjelölt csípős megjegyzéseit vagy az elkényeztetett húg elefánt méretűre duzzasztott problémáit. Innentől csak te vagy és ő, és ez jó alapot adhat egy barátságnak.







3. Mert benne van a pakliban az újrakezdés: A környezet gyakran azért fogadja kétkedéssel a szerelemből lett barátságokat, mert függő játszmát, vagyis időnyerésre irányuló taktikázást sejtenek a haverkodás mögött. Nem veszítjük szem elől a másikat, bármikor felhívhatjuk, kiönthetjük neki a szívünket, programokat szervezhetünk vele, és kitapogathatjuk, hogy esetleg újra izzíthatók-e egykori érzelmeink. Így a barátkozás időszaka lehet csupán átmeneti is. Az pedig már másik téma, ki mennyire kedveli az újramelegített káposztát.

4. Mert már nem kell bizonyítanunk: Amíg párként éltünk, és kiemelten akkor, amikor már nem volt annyira rózsás a helyzet, valószínűleg fokozottan figyeltünk az adok-kapokra, vagyis arra, hogy mi mit tudunk nyújtani, és ezért mit kapunk cserébe. Ha ez – saját mércénk szerint – sehogy sem volt összhangban, most erre is fátylat boríthatunk. Egy barátság sokkal kevésbé a csereüzletről szól, így a hiányérzetünk is elsimulhat benne.

5. Mert igaz barát lehet a bajban: Bár az is egyfajta megoldásorientált gondolkodásmód, ha a barátnőinkkel egy kazal sütemény társaságában órákig boncolgatjuk a lelkünkre telepedő problémát, de ha egy férfival, történetesen az exünkkel vitatjuk meg a témát, biztosak lehetünk abban, hogy a tutujgatás helyett gyakorlatias közbenjárásra számíthatunk.

Tipp: Ex: lehetünk barátok? – fórumajánló »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top