Szex

Hogyan veszítsük el…?

Mester Dóra szexoktató új sorozatában, a Heti gyorsban ezúttal olyasmiről ír, amit a kamaszok ugyanúgy akarhatnak elveszíteni, mint megtartani: a szüzességről...
Hogyan veszítsük el…?Mester Dóra szexoktató – de mivel is foglalkozik pontosan?
Az NLC körkérdést tett fel Budapest utcáin arról, hogy tudják-e a magyar fiatalok, hogy mi az a purity ring, vagyis a szexuális érintetlenséget szimbolizáló gyűrű. Nekem meg egyből az ugrott be, hogy vajon mennyien ismerhetik a fogamzásgátló hüvelygyűrűt. Vicces lett volna a két gyűrűre egyszerre rákérdezni. Ha nem visel az ujján tisztasági gyűrűt, akkor visel-e a puncijában más milyet? Viccet félretéve, ez a párhuzam két dolgot is felhozott bennem. Az egyik, hogy milyen is a magyar lakosság tájékozottsága szexuális információk terén. Ha nem is tudnak a neokonzervatív amerikai hóbortról, amiben a szüzességet, mint a fogszabályozót büszkén viselik öntudatos gimnazisták, akkor mennyire vannak képben a fogamzásgátlásnak egy talán reálisabb kiadásával a magyar fiatalok.
 
A másik, legalább ilyen izgalmas kérdés magának a szüzességnek a kérdése. Az „én időmben” ennek még volt értéke. Belém elég rendesen belém verte az apukám, hogy egy rendes lány ne legyen más levetett zoknija. 36 évesen már inkább Valerie Tassóval értek egyet, aki finom eleganciával világítja meg, hogy mindaddig, amíg a szüzesség elvesztésének hívjuk a szexuális életünk kezdetét, az azt az fogja sugallni, hogy a szex az valami szükségszerűen negatív dolog, hiszen értéket az előtte való tiszta időszak képvisel. „Mintha az első elolvasott szóval elveszítenénk a tudatunkat” – írja Tasso.
Hogyan veszítsük el…?

Egyáltalán mi értelme van a szüzességre szót vesztegetni, kérdezhetnénk ma, amikor a tizenévesek zöme már aktív szexuális életet él? Erre válaszul nekem magamnak is meglepő az a tapasztalat, amit kamaszokkal dolgozva szerzek. Mert ebből kiderül, hogy a „mai fiatalok” egyáltalán nem „romlottabbak”, mint az előttük levő generációk, és hogy igenis, a szüzesség mint erkölcsi kategória létezik 2010-ben is. Elgondolkodtató például, hogy a mai napig az egészen fiatal korosztályokban is tartja magát az a kettős mérce, miszerint a lányok szexuális érintetlensége úgy 18 éves korig értéknek számít, de egy fiú attól menő, hogy ha szexuálisan tapasztalt. Nem egy középiskolai osztályom van, ahol ha erre rákérdezek, a lányok teljes joggal kikelnek az ellen, hogy őket szajhának tartják, ha pasiznak, de ezt soha senki nem mondaná a fiúkra.
 
Az elég zavaros, hogy mit is gondolnak a kamaszok szüzességnek. Sokan csak a behatolást értik alatta, vannak, akik az orális szexet, vagy bármiféle erotikus tapasztalást ide sorolnak. Mindeközben meglehetősen hiányosak az ismereteik a szex konkrét testi vonatkozásait illetően. Sem a fiúk, sem a lányok nincsenek tisztában – honnan is lennének – azzal, hogy hol is van pontosan a szűzhártya, hogyan néz ki. Nem tudják, hogy az nem csak szexuális érintkezés útján tágulhat, szakadhat. Közben baromira szoronganak, és nagyon akarnák az első alkalmat jól csinálni. Azt viszont látom, hogy mennyire érdemes ezekről nyíltan beszélgetni. Mennyire sok szorongást, félelmet old, ha megtanítjuk a gyerekeinket arra, hogy merjék megismerni a testüket, ha elmeséljük saját első kalandjainkat. Ha bátorítjuk a lányokat, hogy merjék megnézni, megérinteni a saját puncijukat. Mennyit számít, ha elmondjuk, hogy a szüzesség elvesztése fizikai értelemben eltarthat hetekig, hónapokig, és hogy az egyáltalán nem is olyan félelmetes, ha az egy zárt, intim és őszinte kapcsolatban történik.
 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top