Szex

2010 párkapcsolati trendjei

Önházasság, "FB-kapcsik", spéci társkeresők... Lássuk, mik voltak a legmenőbb dolgok az idén a globális húspiacon!

Az életre szóló heteroszexuális monogám párkapcsolatnak befellegzett, ha egyáltalán valaha létezett. Nézzük, milyen irányba változtak a párkapcsolatok 2010-ben az egyébként is megszűnőfélben levő ideálokhoz képest.

2010 párkapcsolati trendjei1. A magány már nem tabu
A szingliség szőrtelenített lábáról nem lehet több bőrt lehúzni, hiszen már Carrie is rég férjhez ment, sőt kiderült, hogy voltaképpen arra vágyott mindvégig, hogy matrimonizálja Mr. Biget. Bridget Jones és társai megjelenésekor adott volt a női körökben használatos koncepció: ha nem lehet valamin változtatni, akkor nevezzük el máshogyan, fújjuk le sok fényes lakkal és adjunk rá magassarkút, majd félresöpörve az ellenérzéseket, mutassunk elégedettséget. „Vezető” női magazinok kezdenek ráharapni a saját nyelvükre és a szingliséget hosszú idő után ismét magánynak nevezik.

2. A Facebook mint kapcsolatalakító tényező
Számtalan szociológiai tanulmány foglalkozott vele, hogy a közösségi oldalak hogyan hatnak a párkapcsolatokra. Az eredmény az, hogy elég katasztrofálisan. A fényképmegosztások és a privacy settingek kontrollálhatatlansága oda vezetett, hogy nincs olyan suttyomban, mobiltelefonnal készített kép, ami előbb-utóbb ne kerülne fel a netre, hogy aztán mindenki úgy értelmezze, ahogyan a vágyai és félelmei diktálják. A közösségi oldalak ilyen módon nemcsak a félrelépőket buktatják le, hanem indokolatlan esetben is féltékenységet okoznak.

3. A férfiak ízlése alkalmazkodik a változó nőkhöz

2010 az erős nők éve volt. Ez hazánkban nem a női egyenjogúság erősödését jelenti, mert például soha nem volt kevesebb nő a parlamentben a rendszerváltás óta, mint most. Viszont kétségtelenül divatba jöttek a fizikailag erős nők. Nem tudni, hogy a trendet a megfelelési kényszert megunó nők, vagy a természetességre vágyó férfiak indították-e el, az viszont bizonyos, hogy most már nem lepődünk meg, ha  terebélyes hátsó kerül a glossy magazinok címoldalára. Sőt a mellimplantátumok mellett megjelentek fenékimplantátumok is! Christina Hendricks az angolszászok új, túlburjánzó szexszimbóluma, nálunk pedig Liptai Claudia vezette az ország egyik legnépszerűbb műsorát úgy, hogy a stylistok meg sem próbálták takargatni a hurkáit. (És még így is ő legnépszerűbb szexszimbólum a magyar férfiak körében.)

4. A netes társkersők specializálódnak
A netes társkeresés nem veszett el, csak átalakult. Az egyéb közösségi oldalak térhódítása lelassította a netes társkeresők fejlődését, melyek szinte csak akkor tarthatnak igényt számottevő érdeklődésre, ha olyat tudnak ajánlani, ami egy standard netes közösségben nem megoldható. Így jöttek létre külön társkeresők idősebb csajoknak, akik fiatal pasit akarnak, vagy éppen olyanok, ahol fiatal orosz lányok árulják magukat jövendőbeli nyugat-európai férjüknek.

5. Divatba jönnek a csecsemők
Alig néhány évvel ezelőtt senki nem foglalkozott terhes nőkkel, semmilyen elvárás nem volt azt illetően, hogy legyenek látványosan boldogok. Aki gyereket vállalt, elvonult a nyilvánosság elől, és csak akkor tért vissza, ha visszanyerte az alakját, az önbizalmát, és talált egy bébiszittert az utódnak, aki a nemi éréséig senkit nem érdekelt. Most viszont nemhogy tele vannak a lapok terhes sztárokkal, de külön terhességfigyelő és bébinév-megtippelő weboldalak vannak, és az újszülöttek első képe a szülő piaci értékétől függően elérheti a dollármilliókat is. A dolgok ilyen irányú alakulása kihat a hétköznapi nőkre is: a babákat kendőben hordozzák, nyilvánosan szoptatják, és egy ágyban alszanak velük. A gyerek már nem csupán a család része, hanem egyenesen a feje.

6. Feltörnek a MILF-ek
A hatalom szexuális tőke. Most már nem csak a férfiaknál. Már nemcsak elvétve láthatunk olyan kapcsolatot, amelyben a nő idősebb és domináns, hanem egyenesen divat lett belőle az olyan sorozatoknak köszönhetően, mint a Cougar Town, melyben Courney Cox hajtja a fiatal srácokat, nem kis sikerrel.  Most már nem csak attól kell tartania a derék asszonyoknak, hogy lecserélik őket egy fiatalabbra, hanem attól is, hogy egy negyvenes kosztümössel lép le a szeretett pasi; éljen a nemek közti egyenrangúság!

7. Házi pornóval Hollywoodba
Aki nem tud felmutatni egy kiszivárgott házi pornót vagy legalább néhány képet, az már nem is érdekes, és bárki, aki lefekszik mondjuk Tiger Woodsszal vagy David Beckhammel, az mostantól azonnal keresett médiaszeméllyé válik. Szóval ma már, ha valaki komolyan veszi a feladatot, akkor kamera nélkül a közelébe sem megy az áhított celeb nemi szerveinek.  

8. A hűtlenség pénzesíthető
Nem elég, hogy internetes szájtépés tárgya lesz, akinek a félrelépése nyilvánosságra kerül, de ha van vagyona, akkor a botlás komoly pénzbe is kerül. Néhány évvel ezelőtt még meglepődtünk rajta, hogy a Douglas–Zeta-Jones házaspár komoly milliók kifizetését vállalta a másik félnek megcsalás esetén, ez ma már egyre gyakoribb: most éppen Liz Hurley van nagy bajban, mert férje megtudta, hogy csalja egy krikettjátékossal, az eleve gazdag indiai pedig nem rest pénzt követelni tőle.

9. A szerelem tárgya már nem csak ember lehet
Ma már nem csak a japánok azok, akik olyan dolgokat művelnek, ami ép ésszel nem fogható fel. Bár… egy japán férfi az idén a párnáját vette el feleségül, egy másik pedig egy videojáték-karaktert. De Európában is kinek a pap, kinek a papné: egy francia nő hozzáment az Eiffel-toronyhoz, egy másik pedig elvette saját magát. Az egyes esetekben könnyen lehet, hogy vicces elemek is vannak egy ilyen házasságkötésben, de ha a mögöttes tartalmat nézzünk, elég komoly aggodalmakat vethet fel az emberiség sorsával kapcsolatban.

10. Megjelent a házasságfóbia
Az anuptafóbia azt jelöli, hogy az érintett vagy rettenetesen fél a házasságtól, vagy attól tart, hogy nem a megfelelő emberrel köt házasságot. Tünetei a többi fóbiához hasonlóan alakulnak: pánik, heves szívdobogás, félelemérzet, leizzadás, légszomj. A magas válási arányokat figyelembe véve, mondjuk nem meglepő, ha bizonyos emberek a kihívás mértékére az idegrendszer összeroppanásával reagálnak. Nekik szóljon megnyugtatásul, hogy a második házasságok többnyire jobban sikerülnek, mint az elsők.

És akkor még egyszer megkérdezzük: Szerinted idejétmúlt intézmény a házasság?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top