Szex

Hasonló beszéd, hosszú kapcsolat

A Psychological Science tanulmánya szerint azok a párok, akik hasonlóan fejezik ki magukat, tovább maradnak együtt.

Hasonló beszéd, hosszú kapcsolat
Minden harmadik ember hűtlen

Nemcsak a ruha teszi az embert, hanem a beszéd is. Mivel a nyelvhasználat árulkodhat a tanultságról, az intelligenciáról és főképp a személyiségről, nem meglepő, hogy azok, akik ebben (is) hasonlítanak egymásra, tovább bírják egymás társaságát.  Vagyis, akik sokat használnak például töltelékszavakat vagy idegen eredetű szavakat, azok szimpatikusnak fogják találni, ha a másik fél is ezt teszi. Sima ügy: akik ismerik egymást, hasonló körökben mozognak, azok hasonlóan is beszélnek, illetve írnak.

Az igazán boldog párok pedig egyenesen idomulnak egymáshoz és utánozzák is szerelmük beszédstílusát. Ezeket a kifejezésbeli hasonlóságokat úgy vizsgálták az említett tanulmányban, hogy felvették a párok beszélgetéseit és a rögzített szöveget később kielemezték. Azt mérték például, hogy az alanyok mennyire értik meg a névmásokat, amelyeket a másik fél használt.  Kifejezetten nehéz ezeket követni például olyan női társalgásokban használt „ő”-ket, leginkább akkor, amikor egyszerre több férfiról van szó, és mindegyikre csak úgy hivatkoznak, hogy „ő”. Mégis melyik „ő”? Az „ő”-k többnyire relatív szabadon behelyettesítő változók a mondatokban, mint mondjuk egy másodfokú egyenletben az x-ek. Azoknak a pároknak, akiknél világos, hogy mikor ki az „x” illetve az „ő”, azoknak nagyobb az esélyük az együtt maradásra.

Hasonló beszéd, hosszú kapcsolat

Tovább jártak együtt az olyan szerelmesek is, akiknek az átlagnál magasabb volt a kifejezőkészsége. A kutatás ennek a miértjére nem tért ki, de az lehet az oka, hogy a nyelvi készségek is tekinthetőek logikai készségnek, és mint ilyenek, segíthetnek a problémamegoldásban, azaz az együtt maradásban. Ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy a hiper kifinomult beszéddel operáló párok azért maradtak együtt, mert egyszerűen nem találtak volna mást, akivel úgy tudnak elbeszélgetni, ahogyan nekik kellemes. Tehát érdemes észben tartani, hogy hasonló a hasonlónak örül, és ez a beszédre hatványozottan igaz.

Forrás: www.yourtango.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top