Szex

Kiderült: morcos pasikra buknak a nők

Szigorú vagy mosolygós arc? Te melyikre szavazol? A nők többsége számára a komor tekintet erős, magabiztos férfit takar, ami vonzóbb, mint egy vidám mosoly.
Kiderült: morcos pasikra buknak a nők
Kattints a tovább Szex és Más hírekért!

Egy tudományos kutatás bebizonyította, hogy nem a nyerő mosoly megvillantása dobogtatja meg a női szíveket, hanem a büszke, morcos tekintet. A meglepő eredmények magyarázatot adnak arra is, miért olyan vonzó számunkra még mindig a rosszfiú-imázs. A szakértők szerint a mosolygós férfiak nem tűnnek olyan erősnek és férfiasnak a nők számára, mint az arrogánsabb társaik. Ezzel szemben a pasik sokkal inkább a vidám nőkhöz vonzódnak, mert ők megközelíthetőbbek. Az eredmények arra ösztönözhetik a férfiakat, hogy ismerkedés során változtassanak a viselkedésükön, illetve hogy ezeknek megfelelően frissítsék a profilképeiket a randioldalakon.

Kiderült: morcos pasikra buknak a nőkA pasiknál még mindig a mosoly a nyerő 

A kutatás vezetője, Jessica Tracy szerint a férfiak és a nők nagyon eltérően reagálnak az érzelmes arckifejezésekre, így a mosolyra is. Ami biztos: a felmérésben részt vevő nők kevésbé találták vonzónak a vidám, mosolygó férfiakat, ellentétben a büszke, erőteljes, komor tekintetűekkel. A vizsgált férfiak pedig fordítva viszonyultak a női arckifejezésekhez: ők kevésbé éreztek szexuális vonzalmat a büszke, magabiztos nőkhöz.

A kutatásban több mint ezer felnőttnek mutattak meg több száz fotót nőkről és férfiakról a legkülönbözőbb érzelmi állapotokban. Mindig az első benyomást figyelték, és nem arra voltak kíváncsiak, vajon a fotón szereplő nő vagy férfi megfelelő partner lenne-e a vizsgált személy számára? Egyszerűen az ösztönös, testi, szexuális vonzerőt mérték.

A szakemberek hozzátették, hogy más tanulmányok szerint évszázadok evolúciós és kulturális fejlődése alakította ki ezeket az attitűdöket. A nőket azért vonzza a büszkeség, mert az státuszt és kompetenciát sugall számukra, és felnagyítja a maszkulin jellemzőket is. Korábbi kutatásokból az is kiderül, hogy a mosolygást a dominancia hiányával hozták összefüggésbe, ami összhangban van olyan nemi sztereotípiákkal, mint a „gyenge, alázatos nő”, viszont az „erős férfiakra” nem jellemző.

A felmérést, amelyet a kanadai British Columbia Egyetem szakemberei végeztek az amerikai pszichológusok szövetségének folyóirata, az Emotion közölte.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top