Szex

Kiberözvegyek: a netfüggőség tönkreteheti a kapcsolatokat

Neked is eleged van abból, hogy a pasid az ágyba is magával viszi az okostelefonját, nehogy lemaradjon valamiről? És szerinte túlreagálod a dolgot? Pedig könnyen baj lehet abból, ha nem tud lejönni a virtuális térről.

Egy új felmérés szerint a váló nők 15 százaléka gondolja azt, hogy a párjuknak fontosabb a videojáték, mint ők. Válóperes ügyvédek a közösségi hálót az ötödik leggyakoribb válóokként emlegetik, míg a mobiltelefon minden nyolcadik válásért felelős. A modern technológia kapcsolatban tart minket a világgal, de könnyen izolálhat is a partnerünktől: legyen szó egy feleségről, aki órákat tölt el a Facebookon, vagy egy férjről, aki az iPhone-jával alszik vagy állandóan videojátékozik.

Együtt, de egyedül

Cyberözvegyek: a netfüggőség tönkreteheti a kapcsolatokatViki hét hónapos terhes volt harmadik gyerekükkel, amikor elhagyta Gábort. A szüleihez költözött, hogy átgondolja a házasságukat: a dolgok odáig fajultak, hogy már nem beszéltek egymással. Gábor az előző öt hónapban annyira külön életet élt, hogy teljesen elhidegültek egymástól. A problémát pedig nem egy másik nő jelentette, hanem az internet.

„Voltak esték, amikor alig szóltunk egymáshoz – meséli Viki. – Amikor Gábor hazajött, evett, aztán már nyitotta is ki a laptopot. Először azzal áltattam magam, hogy végül is együtt vagyunk, de csak egy szobában voltunk, teljesen külön világban. Egy este véletlenül nekem küldött el egy kolléganőjének szánt e-mailt. Nem volt túl intim, de flörtölős és heccelős. Elhittem, hogy nincs köztük semmi, de azzal a nővel bensőségesebb kapcsolatban volt akkor, mint velem. Rájöttem, mekkora távolság van köztünk, és hogy már nem az a férfi fekszik mellettem, akihez hozzámentem. Nem tudtam mit kezdeni a helyzettel és elköltöztem.”

Később kiderült, hogy Gábor depressziós volt a család és a túl stresszes munkahely miatt, ezért zárkózott a virtuális világba. Amikor rájött, hogy elveszítheti a feleségét és a gyerekeit, nagyon megijedt. Azóta igyekszik rendbe hozni a kapcsolatát, és csak akkor ül otthon a gép elé, ha muszáj.
 
Viki és Gábor története is bizonyítja: együtt, de mégis egyedül vagyunk abban a párkapcsolatban, amelynek valamelyik tagja jobban kötődik az internethez, mint ahhoz az emberhez, akivel él, és akinek valamikor örök hűséget ígért. A szakemberek szerint a világháló és a kütyük behatolnak az emberi kapcsolatokba, amelyeket fokozatosan leépítünk, és megszakítják az intim együttléteket, amelyek egyre ritkábbá válnak.

A netfüggőség betegség

Egyértelmű, hogy jelenleg az ébren töltött időnk akár felét a virtuális világban éljük: telefonon vagy tévézéssel, 80 perc megy el chatre, közösségi oldalakra vagy e-mailek írogatásra. Úgy gondoljuk, folyamatosan kapcsolatban kell lennünk a külvilággal, ez azonban nyilván a kapcsolat rovására is mehet, hiszen a mellőzött partner úgy érzi, az internet sokkal fontosabb számunkra. És ami először csak zavarja a hanyagolt felet, az később utolsó cseppé is fajulhat.

A virtuális világ – bármennyire is vonzó – gyorsan függőséget okozhat. Ha folyamatosan a Facebookot és az e-mailjeidet nézegeted, egy idő után a rabjává válhatsz, amiről legalább annyira nehéz leszokni, mint a dohányzásról. Vannak emberek, akik csak szakember segítségével tudnak változtatni ezen az életformán. Felmérések bizonyították, hogy a kütyük annyira függővé tehetnek minket, hogy éjszaka többször felkelünk ellenőrizni az üzeneteinket. A netfüggőség mára olyan létező betegséggé vált, mint a kleptománia vagy a szerencsejáték, nem véletlen, hogy az érintettek elvonási tüneteket produkálnak, ha megfosztják őket a közösségi léttől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top