Szex

20 millió tiltott abortuszt végeznek

Egyértelmű az összefüggés: minél szigorúbbak a fogamzást szabályozó törvények, annál magasabb az engedély nélküli abortuszok száma.

Évente 20 millió engedély nélküli abortuszt hajtanak végre szerte a világban, a legtöbb magzatelhajtás azokban az országban történik, ahol a jogrend szigorúan szabályozza a nők reproduktív jogait – írja az ELTE Társadalomtudományi Karának Hírlevele, ami a Reprodukciós Jogok Központjának (Center for Reproductive Rights) kutatására hivatkozik.  

A születéstervezést támogató központ számos ország jogrendszerét megvizsgálta, s kiderült, hogy az elmúlt húsz évben 26 országban enyhültek az abortusz végrehajtásának feltételei. Ezen országok közé tartozik többek között Albánia, Portugália, Spanyolország, Kambodzsa, Kolumbia, Etiópia, a Fidzsi-szigetek, Guinea, Indonézia, Irán, Kenya, Marokkó, Nepál és Svájc. Ugyanezen időszak alatt viszont négy államban, El Salvador, Japán, Nicaragua és Lengyelország területén szigorúbb szabályozást vezettek be.

A kutatók szerint Közép- és Dél-Amerika, Afrika és a Közel-Kelet államai azok, ahol hagyományosan szigorúbb az abortuszt érintő szabályozás. Ezzel ellentétben Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában könnyebb feltételek mellett végezhető ilyen beavatkozás. Magyarországon közel 44 ezerre teszik a terhességmegszakítások számát,  a KSH adatai alapján 2009-ben 43 181 abortusz történt, 100 megszületett gyermekre 44,8 elvetetett magzat jutott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top