nlc.hu
Szex
Egy szelet nyár: áfonyás-joghurtos szelet

Egy szelet nyár: áfonyás-joghurtos szelet

Annyira vágyunk már a jó időre, hogy Valentin-nap alkalmából egy nyári recepttel készültünk...

Áfonyás-joghurtos szeletHozzávalók kb. 20 szelethez:

A tésztához:
• 4 tojás
• 8 dkg cukor
• 8 dkg liszt
• 1 evőkanál kakaópor
A joghurtkrémhez:
• 2 doboz natúr joghurt (2×175 g)
• 1 citrom reszelt héja
• 10 dkg porcukor
• 3 dl tejszín, habbá verve
• 1,5 dkg zselatin (1 evőkanál)
• 1 dl víz
Az áfonyavelőhöz:
• 40 dkg fagyasztott áfonya
• 10 dkg kristálycukor
• 1 dl víz
Az áfonyakrémhez:
• 4 dl tejszín, habbá verve
• 2 dkg zselatin
• 2 dl víz
• az áfonyavelő fele
Az áfonyazseléhez:
• az áfonyavelő másik fele
• 8 dkg cukor
• 1,5 dl víz
• 2 csomag tortazselé

Elkészítés:

A piskóta hozzávalóiból hagyományos módon piskótatésztát készítünk, melyből sütőpapírral bélelt, 25×25 cm-es tepsibe körülbelül 1 cm vastag lapot kenünk, majd 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt a piskóta, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszatesszük a tepsibe a tésztát.
Az áfonyavelőhöz az áfonyát a cukorral és a vízzel felfőzzük, majd leturmixoljuk. A felét a zseléhez, a másik felét a krémhez használjuk majd fel.

Az áfonyakrémhez elkeverjük a kemény tejszínhabot az áfonyavelő felével. A zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk, majd mikróban olvadásig egyszer felforraljuk, aztán kevés hideg krémmel lehűtjük. A krémhez öntjük, óvatosan összeforgatjuk. Ha szükséges, kevés porcukorral ízesíthetjük. A piskótára kenjük az áfonyakrémet, majd hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük dermedni.

Az áfonyazseléhez hidegen elkeverjük a maradék áfonyavelőt a vízzel, a cukorral és a tortazselével, egyszer felforraljuk, majd még melegen a megdermedt áfonyakrémre adagoljuk. Ismét hűtőbe tesszük.
A joghurtkrémhez elkeverjük a joghurtot, a cukrot és a citrom héját, és beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot. A zselatint a hideg vízben megduzzasztjuk, majd mikróban egyszer forrásig melegítjük, amíg teljesen elolvad. Egy kevés hideg krémmel lehűtjük a zselatint, majd a krémbe öntve óvatosan elkeverjük az egészet. A joghurtos krémet az áfonyazselé tetejére simítjuk, majd ismét hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor friss áfonyával díszítjük.

Köszönjük a receptet a Nők Lapja Konyhának!

Áfonyás-joghurtos szelet

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top