Szex

Légy az alibim!

Kerültél már olyan helyzetbe, hogy egy barátnőd az ismerősei vagy a barátja előtt téged használt alibinek, miközben találkozgatott új, még nem publikus pasijával? Kellemetlen, ugye?

Falazni másnak rizikós dolog, még akkor is, ha a barátnődről van szó. Bár úgy érzed, szívességet teszel vele, valójában csak a nevedet adod egy hazugsághoz. A füllentés, amivel „kímélitek” a harmadik felet az igazsággal szemben, csak nektek apróság. Neki már korántsem lesz az, ha kiderül, mi folyik a háttérben. Az ismétlődő alibigyártással pedig egyenes arányban nő a lebukás veszélye. És nincs olyan bukta, ami ne lenne kellemetlen. Mit tehetsz, ha már nem szívesen veszel részt benne, még a legjobb barátnőd kedvéért sem? Ha nem szeretnél tovább a hazugság bajnoka lenni, szakértőnk, Zentai Flóra mentálhigiénés szakember ad pár jó tippet a kínos helyzetek rendezésére.

Légy az alibim! Olyan volt, mintha a testvérem lenne

„Édes Négyes, csak így hívtunk magunkat – meséli Kata (24). – Niki, a legjobb barátnőm, az ő párja és az enyém. A fiúk is jó haverok voltak, sok időt töltöttünk együtt. Mind a négyen továbbtanultunk gimi után. Bár addig sem fogtuk vissza magunkat, ha buliról volt szó, Niki a fősulin túlzásokba esett. A bulik számával nőtt a barátainak a száma is. És nemcsak új barátnőket gyűjtött. Többször megkért, hogy mondjam azt a pasijának, Petinek, hogy velem van. Ez először könnyedén ment, aztán kínos lett a dolog. Sokszor csak SMS-t küldött: »Tudj róla, épp moziban vagyunk.« Nagyon nem tetszett, hogy engem használ alibinek. Peti az ő fiúja volt, de az én barátom is. Niki állandó kavarása odáig fajult, hogy mi, a legjobb barátnők, már alig találkoztunk. Mindig velem lógott, csak én nem is voltam mellette… Peti rám haragudott, azt hitte, miattam szorul ki a közös programokból. A vége borítékolható volt: nemcsak Nikivel szakított, velem is.”

Tipp: Fő az őszinteség! Ha hasonló helyzetbe kerülsz, bátorítsd a barátnődet, hogy hazudozás helyett játsszon nyílt lapokkal. Egy barátságnak éppúgy megvannak a határai, mint más emberi kapcsolatoknak. Te se várj el a másiktól bármit a barátságotokra hivatkozva, de neki se engedd meg ugyanezt. Ha már megtörtént a baj, utólag érdemes beszélni róla, vagy ha már nem megy élőben, levélben megfogalmazni az érintett félnek, még ha nem is jön válasz. Lehet, hogy az őszinteség először konfliktust hoz, később azonban csak ez segít rendezni a dolgokat.

A(z) “Neked volt már szükséged alibire?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen!

Így maradt „csak” a munkatársam

„A legkedvesebb kolléganőm, Anna legjobb barátnője balesetet szenvedett – emlékszik vissza Tímea (29). – Félbehagyta a munkát, és azonnal rohant be hozzá a kórházba. Érthető, hogy mellette akart lenni, próbált segíteni. Elnéztük neki, hogy a következő két hétben minden munkanapját lerövidítette, sőt az ebédidejét meghosszabbítva is elment hozzá. Bár a munkáival rendszeresen bukta a határidőket, továbbra is kevesebb időt töltött az irodában a kelleténél. Hiányzásait a főnökség kezdte kevésbé tolerálni. Az egyik ilyen állítólagos beteglátogatás alkalmával egy kávézó teraszán láttuk meg két másik lánnyal. Ezt a szituációt így kihasználni?! Teljesen kiakadtam, hiszen így az is kiderült számomra, mennyire félreismertem őt.”

Tipp: Kolléganőd saját magát sodorta ebbe a helyzetbe, barátnőjét kihasználva, annak megkérdezése nélkül. Remélhetőleg tanult az esetből, és nem kerül többé ilyen kínos szituba. Ha utólag megtudod, hogy az egyik barátnőd több alkalommal is alibinek használt, mindenképpen ülj le vele beszélgetni az okokról. A helyzet végkimenetele számodra is kellemetlen lehet, pláne ha ismered azokat, akikkel szemben tudtod nélkül falaztál a barátnődnek. Ebben az esetben az „én nem tudtam róla” magyarázkodás sem fog javítani a helyzeten. A kettőtök közötti bizalomnak nem tesz túl jót, ha a hátad mögött így intézi a dolgait. Tisztázzátok, és kérd meg rá: többé ne használjon téged alibinek.

Csoda, hogy még nem buktunk le

Légy az alibim! „A barátnőm már többször említette, hogy a volt fősulis csoporttársa és barátnője kezd az agyára menni – vág bele a történetébe Ildi (27). – Szívesen találkozik vele időnként, de nem napi szinten. A lány a technika összes vívmányát használva szinte naponta »zaklatja«. Közös programokat akar, nyomulósabban, mint egy pasi… Zsófi mondta, hogy ne haragudjak, de legtöbbször rám hivatkozva bújik ki a találkák alól. Én nem ismerem személyesen a lányt, ezért szánta nekem az alibibarátnő szerepét. A Facebook-mániát figyelembe véve viszont nem nagy dolog rám találni Zsófi oldalán, és akár még le is bukhatunk egy ilyen »közös« program alkalmával. Örülnék, ha erre nem kerülne sor, elég kínos lenne az, még ismeretlenül is…”

Tipp: A megoldás? Őszinte kommunikáció! És ez mindkettőtökre vonatkozik! Kérésre falazni hosszú távon nem kifizetődő. Fel kell vállalnod, hogy részedről nem oké az alibilány szerepe. A barátnődnek pedig konfliktusba keveredés árán is nyíltan meg kell mondania a csoporttársának, hogy nem szeretné minden szabad percét vele tölteni. Persze legyen kíméletes, de nem kell finomkodni, fontos a helyzet egyértelmű tisztázása. A határok meghúzásával és a normális kommunikáció betartásával rendeződhet a kapcsolatotok. És remélhetőleg a kéretlen megkeresések sem fajulnak zaklatássá.

Zentai Flóra
Zentai Flóra

Kérj profi alibit!

Hogy miért várjuk néha valaki mástól, hogy elfedje a kis füllentésünket? Zentai Flóra szerint az ok a kommunikáció hiánya. „A konfliktust kerülve inkább nem egyenes eszközökhöz nyúlunk, csak hogy ne kelljen konfrontálódnunk. A titkok az ember életét minden szinten befolyásolják: kihatnak a hangulatunkra, kapcsolatainkra és tetteinkre. Szóval, mielőtt alibit kérnél bárkitől, gondold meg jól, hogy nincs-e más út, ami kevesebb mellébeszéléssel jár.” Mégis úgy döntöttél, szükséged lenne egy hihető fedősztorira, míg mással töltöd az idődet, mint kellene? Ha nem bánod, hogy a profi falazás pénzbe kerül (és esetleg megbántasz vele valakit), akkor bízd rá magad egy alibigyártó ügynökségre! Az USA-ból indult AlibiNetwork mintájára már itthon is létezik Alibi Ügynökség. Titoktartás mellett, színészek alkalmazásával az előre megbeszélt módon irányítják az eseményeket, legyen szó magánéletről vagy munkahelyi szituról. 

 
Légy az alibim! A cikk a Maxima legfrissebb számában jelent meg!

Bővebben a tartalomból:

• Dating tréning: Így lesz második alkalom is
• Hosszú Katinka világbajnok úszó a Maximától kapta az esküvői ruháját
• Beautybacik nyomában: tényleg számít a szavatosság?
• Egy nap a detoxon, ahol minden nap csúcsforgalom van
• Kincsek a padlásról: mixeltük a nagyi cuccait menő őszi darabokkal
• Indul az álomgyár: sztorik, tervek, tesztek, tippek az új karrieredhez

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top