Szex

Egy asszony lázadása: “A házasságunkat nem lehet megmenteni…”

Mit tehet egy asszony, aki ki akar lépni a házasságából, de férje nem engedi, sőt egyre mélyebbre nyomja, az elinduláshoz pedig pénze sincsen?

Kedves Doktor Úr!

Úgy érzem, az egész katolikus egyházzal hadakozom. Sok erőmet veszi el és falakba ütközöm. Tizenhárom éve vagyok házas, van két fiunk, általános iskolások. El szeretnék válni. Szépen megbeszélni és különválni. Hiába vagyok hívő, akkor is. A férjem sokat foglalkozik a fiúkkal, szeretném, ha ő is és én is sokat lennénk velük, de külön. A házasságunkat nem lehet megmenteni, mert nem szeretném. Szabadon akarok gondolkodni. Eddig nem igazán beszéltem, csak éltem csendben egy férfi mellett. Ő egyre szigorúbb vallási elveket vallott, én egyre liberálisabb lettem. Volt külső kapcsolatom, már nem szégyellem magam miatta. A férjem sokat bántott szóban, minősítette az olvasmányaimat, a családomat, a megnézett filmeket, egyáltalán a gondolataimat. Sokszor csak csöndben voltam.

Egy asszony lázadása: Egy ideig azt hittem, akkor így kell élni, aztán jól éreztem magam máshol. Most érzem azt, elég volt, nem szeretném ezt tovább tűrni. Megkésett személyiségfejlődés, mondta egy szakember rám. Amióta itthon végre kimondtam, hogy szeretnék elválni, még durvább minősítéseket kapok. A férjem Isten nevében oszt igazságot, bűnösnek tart. Szerinte bocsánatot kell kérnem, és ő megbocsát. Válás pedig nincs, a keresztre esküdtem meg. A gyereknevelésre alkalmatlan vagyok, mert egy erkölcsi fertő, ahogy gondolkodom és élek. Nyilván ez nem így van. A férjem egyre rosszabbul van, és egyre többet imádkozik. Én járok pszichológushoz, ő utálja a pszichológiát.

Sajnos a férjem a gyerekek elé viszi a kérdést, hiába kérem újra és újra, hogy ne tegye. A nagyfiam az apjával azonosul (mama, válás nincs), a kisfiam hozzám bújik, és nem beszél. Sokszor azt gondolom, menekülj, te asszony! Van két gyermekem, és van egy egzisztenciális szorongás. És vagyok én, akinek el kellene indulni, bízni az új életében és nem félni. Jelenleg nincs hová mennem. A lakáshitelt fizetni kell, emellett csak egy albérlet rezsijét tudnám fizetni. Közben azért elkezdtem spórolni, de eltart egy ideig, míg összegyűlik kellő pénzösszeg. Anyagi okok miatt nem lehet maradni, azt látom.  Milyen tanácsot tudna nekem adni, doktor úr? Üdvözli Róza – A választ dr. Gerevich József pszichiáter oldalán olvashatod! Kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top