Szex

18+: Levél a szüzekhez

Most mesélek nektek. Azért, hogy figyeljetek magatokra és majd a lányaitokra is. Nem a szüzesség vallási, társadalmi és kulturális megítéléséről szeretnék papolni, se nem arról a jelentéktelen kis szövetdarabról, ami még nem is olyan régen a házasság záloga volt, és nem is az erkölcsről. Hanem leginkább arról, hogy hogyan kerülhető el az a lelki trauma, amit egy meggondolatlan első szexuális együttlét okoz.

A minap járt nálam egy fiatalos, negyvenes hölgy, a szüzességének elvesztéséről mesélt. Eleven kislány volt annak idején, a középiskolás éveiben már igencsak tomboltak a hormonjai. Amolyan szemvillogtatós lány volt, akit mindig észrevettek a fiúk. Nevetős, szép mozgású, nyitott és közvetlen. Felnőtt nőként is érezhető volt az áradó nőiség, a mindent beburkoló szexuális jelenlét. Azt gondoltam, biztosan egy érzések nélküli szokványos sztorit fogok hallani, ám meglepetésemre nem így történt. Amikor mesélni kezdett, felragyogott az arca, látszott, hogy jólesik neki az emlékezés.

Van idő, bőven

Zsuzsi, amikor bekerült a középiskolába, egy olyan padot választott ki magának ülőhelyül, aminek nem volt meg a fényes zöld borítása. A fedőlap hiányzott róla. Az osztály legcsúnyább padja volt, telefirkálva mindenféle ákombákommal. A pad közepe táján azonban valaki egy szívet vésett a fába. Sokszor nézegette ezt a szívecskét – hiszen éveken át mindig ott ült –, mígnem egyszer csak azt vette észre, hogy egy újabb szó jelent meg a szív mellett: “Szeretlek”. Titokzatosnak tartotta, elindult a fantáziája. Vajon ki írja és kinek? Ki ülhet még ebben a padban? Pár nap múlva ismét egy újabb vésettel gyarapodott a pad tartalma: “Ki vagy te?” Zsuzsi gondolt egyet és válaszolt. Egy idő után a pad kezdett rusztikussá válni a hetente gyarapodó mondatoktól. Ugyanis a másik írogató csak egy héten egyszer járt németórára, akkor tudott Zsuzsi szavaira válaszolni.

Hamarosan kiderült, hogy a “vonal” egyik végén Ricsi, másik végén Zsuzsi “rongálja” a padot. Az információk jó pár hét leforgása alatt cserélődtek ki – mondhatnám ezt akár egy korabeli csetelésnek is. Nem látták egymást, pusztán a szavak és a köréjük szövött érzelmek jelentek meg: a fantázia, az izgalom, a rezgések. Nem egy perc alatt cserélődtek az információk, és nem két nap alatt ismerték meg egymást! Hosszú hetekig tartott az ismerkedés, ennek eredményeképp így látatlanban is kötődés kezdett kialakulni kettejük között. Az első találkozó is nagyon izgalmasra sikeredett. Zsuzsi már álmodozott a találkozóról, hiszen már jó ideje jelen voltak egymás életében, de mégsem tudtak mindent egymásról.

18+: Levél a szűzekhez

A várakozás, a lassú közeledés megtette a hatását, szerelembe estek. Hónapokig randiztak még, ismerkedtek egymással. Felfedezték mindketten – életükben először –, milyen a másik teste, milyen szépségeket hordoz, hol kell érinteni ahhoz, hogy még inkább megnyíljon. Boldog várakozás előzte meg az első szeretkezést, amire együtt készültek fel, megbeszélték, hogyan védekeznek. Zsuzsi elmesélte, milyen jó érzés volt számára, hogy biztonságban érezte magát, hogy nem kellett tartania a teherbe eséstől. Ricsi testének ismerete megkönnyítette azt, hogy felhőtlenül, önfeledten és elengedetten érezze magát karjaiban. Szüzességének elvesztése egy életre szóló élményt adott. Ugyan a kapcsolat Ricsivel néhány év múlva véget ért, de a mai napig tartják a baráti kapcsolatot, és kölcsönösen fontosak egymás számára.

A történet jó érzéssel töltött el. Még ugyanaznap hallottam egy – a szüzesség elvesztéséről és az odavezető útról – szóló szomorú esetet is. Azt gondoltam akkor, milyen jó lenne, mennyi szexuális problémát meg lehetne előzni, ha nem lyen tapasztalatokkal indulnának a lányok a párkapcsolatok és a szex rögös útján!

Mindegy kivel, mindegy, hol

Brigi egy fiatal, 21 éves lány. Érkezésekor halvány mosollyal üdvözölt, talán zavarba is jött kicsit. Szemmel láthatóan ült valami nehezék a lelkén, amitől szabadulni szeretett volna, ám ez nem volt egyszerű a számára. Nem tudtam, mit tartogat a tarsolyában, de azt azonnal éreztem, hogy erről nem lesz egyszerű beszélnie. Amikor a szexuális kapcsolatai kerültek szóba, akkor még jobban elkomorult az arca, aztán egyszer csak kifakadt. A legelső szexuális élményéről mesélt, amikor a szüzességét vesztette el. Ez az élmény rányomta egész eddigi életére a bélyegét.

Brigi mindig nagylány szeretett volna lenni. Iskolás korában először jó tanuló volt, majd a serdülés éveiben kezdett romlani a tanulmányi eredménye. Unalmasnak találta a tanulást, ő inkább bele akarta vetni magát az életbe. Nem bírtak vele a szülei, hiába próbálták fegyelmezni, ezzel csak – Brigi elmondása szerint – szították a tüzet benne. Mindenkivel dacolt, nem akarta meghallani az óvó, féltő hangokat. Családjával Budapesten, egy lakótelepen éltek, ahol már kicsi kora óta volt baráti társasága. Nap mint nap késő estig lófrált az utcán a banda tagjaival. A szülők hiába óvták lányukat, csak azért is lázadt.

18+: Levél a szűzekhezElmesélte, hogy szándékosan mindig az ellenkezőjét akarta tenni, mint amit kértek tőle szülei. A szüzessége elvesztése felől is így döntött. Brigi elhatározta, hogy meg akar válni a szüzességétől, hiszen egy hét múlva betölti a 15. születésnapját. Mindegy kivel, mindegy, hogy hol, csak történjen meg, méghozzá egy héten belül. A szex nem volt ismeretlen előtte, hiszen a baráti társaságban sűrűn keveredett össze a fiúkkal, de addig a napig nem feküdt le senkivel. Most ez lett a cél! Mindenáron túl akart rajta esni. Volt egy fiú a bandában, aki már régen fűzte, minden teketória nélkül igent mondott.

Egyik este egy közeli parkban egy eldugott helyen történt meg első szexuális élménye. A fiú durván bánt Brigivel, megalázó és trágár szavakat használt félrészeg állapotában. Brigi ekkor kezdte felfogni, mit is tesz valójában. Zokogott, kérte a fiút, hogy hagyja abba, meggondolta magát, de akkor már nem volt visszaút. Amikor a fiú lemászott róla és elfutott, Brigi ott maradt egyedül, véresen, összeomolva. Elkezdett rettegni, hogy mi lesz, ha teherbe esett, hiszen nem védekeztek. Nagy nehezen hazavánszorgott, és napokig nem tette ki a lábát a lakásból. Szülei hiába kérdezték, mi van vele, nem osztotta meg a történteket. Magányosan viselte terheit. Teherbe ugyan nem esett, de másnap szembesülnie kellett azzal, hogy a banda tagjai a lakótelepen számtalan helyre felfirkálták: “Hívd Brigit, a bokorban is baszik” – és felfirkálták a falra a telefonszámát is.

Brigi teljes mértékben megsemmisült. Utálta magát azért, ami történt. A szégyen – amit át kellett élnie – mély nyomot hagyott a lelkében. A félelem a teherbe eséstől és a megaláztatások sorozata labilissá tették őt. Sokáig nem voltak barátai, magányossá vált. Ahogy ő fogalmazott: “Még most is egy riherongynak érzem magam!” Ma már van ugyan egy komoly kapcsolata, de mégsem képes azóta sem arra, hogy szexuális kapcsolatot létesítsen, hiszen a tizenöt éves korában elszenvedett trauma még mindig érezteti a hatását. Félelmei vannak, amikkel küzd a szexuális helyzetekben. Kiszámíthatatlan módon villannak be a képek és hangok, azok, amik  azon a bizonyos estén elhangzottak.

Két lány, két történet, kétféle önértékelés és szexuális élet

Szépen látható, hogy Zsuzsi női önértékelése az élmények alapján megnőtt, míg Brigié összeomlott. Zsuzsi megkapta a figyelmet, a szeretetet, az odafigyelést és romantikát, ő azt élte meg, hogy ő a legfontosabb Ricsinek, vigyáznak rá, óvják és biztonságban van. Brigit sokszorosan megalázták, a saját önértékelése azóta sem tud helyrebillenni, ez hosszabb munkát igényel.

Zsuzsi kapcsolatában szépen nyomon követhető a kapcsolati kötődés kialakulása, ami egy életre szóló pozitív élményt és szexuális felszabadultságot eredményezett. A későbbi kapcsolataiban is képes volt értékes tapasztalatokat gyűjteni, szexuálisan nyitott nőként élni. Brigi viszont sérült. Hiszen a meggondolatlansága és éretlen viselkedése bajba sodorta, amit utólag képtelen volt feldolgozni. Szexuális és lelki fejlődése megakadt. Mindez azért, mert makacs volt, meg akarta mutatni magának és a világnak, hogy nagylány, miközben egy – a szexre még éretlen – kis kamaszlelkű, hamvas testű lányka volt. Az sem jelentett neki kárpótlást a történtekért, hogy gyarapíthatta az osztályban a nem szűz lányok táborát.

Mondd, te hogyan képzeled el a szüzességed elvesztését?

Én bízom benned! Tudom, hogy védekeztek majd, és azt is tudom, hogy csakis szerelemből fogod majd megtenni. Hidd el, a szexuális érettség nem elhatározás kérdése! Mindenképp egy megalapozott felelősségteljes döntés és párkapcsolat szükséges hozzá! Én szurkolok neked!

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top