Szex

Idős filmsztárnak fiatal csaj dukál

Nem csak az életben, a filmekben is a sokkal fiatalabb nőkhöz vonzódnak a filmek sármos főhősei. Tíz ötven körüli filmsztár karrierjén keresztül néztük meg, hány éves nőkhöz vonzódnak Hollywood nagyágyúi.

A recept

Vegyünk tíz ötven körüli hollywoodi férfi filmsztárt (a legöregebb 59, a legfiatalabb 45 éves volt), nézzük meg az utóbbi tíz évben készült filmjeiket, és ezekből szedjük össze a filmbéli szerelmeiket/szeretőiket/feleségüket játszó színésznőket, majd hasonlítsuk össze a színésznők életkorát a férfi partnerükével. De mire is jó mindez? Elsősorban az érdekelt, hogy a ma legirigyeltebb férfi sztárok a filmjeikben milyen példát mutatnak a férfitársaiknak. Egyáltalán: a filmekben látott párkapcsolatok hatással vannak arra, hogy milyen párt választunk magunknak? Mégis mennyi az a korkülönbség, ami Hollywoodból nézve normálisnak számít egy ötvenes pasi és a választottja között?

Meglepő eredmények

A tíz vizsgált pasi (Denzel Washington, Tom Hanks, George Clooney, Sean Penn, Tom Cruise, Russell Crowe, Johnny Depp, Brad Pitt, Robert Downey Jr., Will Smith) közös átlaga a 12 volt, vagyis a színészek filmbeli szerelmei/feleségei átlagosan tizenkét évvel voltak fiatalabbak náluk az elmúlt tíz évben. A legnagyobb korkülönbséget Sean Penn és Emma Stone között találtam (28 év). Ők ketten a Gengszterosztag című filmben játszottak egy párt, bár azt nem mondhatni, hogy a történet szerint szerették is egymást.

Magam se számítottam rá, de néhány esetben arra is találtam példát, hogy az elmúlt tíz évben ezek az alfa-hímek náluk idősebb partnernőt kaptak társul. George Clooney-nak a nála egy évvel idősebb Tilda Swintonnal volt viszonya az Égető bizonyítékban, Sean Penn feleségét a nála két évvel idősebb Talia Balsam alakította A király összes emberében Robert Downey Jr. pedig a nála öt évvel idősebb Patricia Clarksonnal alakított egy házaspárt a Good Night and Good Luckban.

A tíz sztár közül egyértelműen Denzel Washingtonnak jutottak a legfiatalabb nők: az egyébként régóta boldog házasságban élő filmsztár a filmjeiben igazi kujon: átlagosan nála 22 évvel fiatalabb partnereket kap, amivel igazi rekorder. Még Tom Cruise-nak és Johnny Deppnek is “csak” 15 év jutott. A válogatottunkból a legvisszafogottabb eredményt Will Smith mutatta fel, akinek átlagosan nála hat évvel fiatalabb partnerek jutnak. Persze Will volt a gárda legfiatalabb tagjai is a maga 45 évével. Úgy fest, minél idősebbek a pasik, annál nagyobb az olló. Míg a harmincas éveikben és a negyvenes éveik elején még beérik (legalábbis a castingdirektorok beérik) akár velük egykorú vagy csupán néhány évvel fiatalabb partnernővel is, ötven körül már minimum tízévnyi korkülönbség dukál.

Patricia Clarkson és Robert Downey Jr.
Patricia Clarkson és Robert Downey Jr.

Az élet inspirálja a filmest vagy fordítva?

Mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A férfiak a filmek által inspirálódnak párválasztáskor, vagy a filmek utánozzák inkább a férfiak valódi kései párválasztási szokásait? A Nők Lapja Café párterápiás tanácsadó szakértője, Bibók Bea eloszlatta kételyeimet: “Nem mondanám, hogy a filmek hatnak az emberek párválasztási szokásaira, inkább azt gondolom, hogy a való életben is gyakran tapasztalható jelenséget viszik filmvászonra. Óhatatlanul felmerül a gondolat, hogy a nő biztosan a férfi egzisztenciájáért választotta a nála jóval idősebb partnerét. Esetleg, hogy a lány számára »apapótló« a férfi. Nem is gondolnánk, milyen igazságok rejlenek ezek mögött a gondolatok mögött!

Az evolúció alapvetése, hogy a szaporodásról és a túlélésről szól minden. A férfi alapvetően azokat a jegyeket értékeli, ami azt bizonyítja számára, hogy választása jó, és a nő alkalmas az utód megfoganására és megszülésére. Tehát a kerek idomok, mellek, a szép, üde bőr, a ringó járás, az egészséges fiatalság, a megfoganás képessége. Ha ezt végiggondoljuk, akkor az idősebb férfi tulajdonképpen csakis a fiatal nőben találja meg ezeket a jegyeket. Ezen kívül a férfi értékét növeli a »piacon«, ha csinos és fiatal nő áll az oldalán. Ez a többi férfinek azt mutatja: »Én egy erős és nagyszerű férfi vagyok, hiszen ez a bombázó is engem választott!« Tehát amikor egy idősebb férfi fiatal nőt választ, azt üzeni a külvilágnak, hogy: »Én egy nagyszerű pasi vagyok, aki még képes megtermékenyíteni ezt a fiatal nőt!«”

Az evolúció, és azon túl

Bibók Bea szerint, amikor egy nő párt választ, akkor az elsődleges szempont a jó génállomány és a férfi azon tulajdonságai, ami a biztonságos gyermekneveléshez szükségesek. Tehát a gyermek jó géneket örököljön, és – mivel az ember gyermeke születés után az anya teljes jelenlétét kívánja – a nő érdeke, hogy a férfi anyagilag elő bírja teremteni a gyermekneveléshez szükséges pénzt. Ezt egy idősebb férfi ezt nagyobb valószínűséggel képes biztosítani, mint egy fiatal.

Mindkét fél – az idős férfi és a fiatal nő – “választását” is meg lehet érteni az evolúciós megközelítés oldaláról. A férfi és a nő ezeket nem fogalmazza meg magában, csak azt veszik észre, hogy azok mellett a partnerek mellett kötnek ki, akik ezeket a feltételeket teljesítik. Mindezek a törvényszerűségek akkor is szerepet játszanak a párválasztásban, amikor valójában az idős férfi és fiatal nő nem tervez közös gyermeket.

Azonban más is állhat a háttérben. “Ha a férfi öregszik, ha bizonyos koron túl van, akkor azt tapasztalhatja, hogy a fiatal nő elevensége, szexuális sugárzása jótékony hatással van a potenciájára. Az idős férfi fiatalosabbá válik, másként öltözik, sportolni kezd, jól működik a szex. Sokkal fiatalabbnak érzi magát a koránál. Ha azonban ez átcsap egy pánikszerű görcsös igyekezetbe, akkor kapuzárási pánikról beszélünk. Ez pszichésen azt eredményezi, hogy a férfi nem fogadja el a korát, szenved az öregedéstől. Gyakori jelenség a nők körében az idős férfi választása párként akkor, ha korán, még kislány korában elveszti az édesapját. Az ő részéről sem tudatos a választás, pusztán jól érzi magát a férfivel” – magyarázza szakértőnk.

Tíz hollywoodi sztár filmes párválasztási korkülönbségei (2004–2014)

Denzel Washington (59 éves)
2 kaliber – Paula Patton (21 év), Kényszerleszállás – Kelly Reilly (23 év), Amerikai gengszter – Lymari Nadal (23 év), Déja Vu – Paula Patton (21 év)
Átlagos korkülönbség: 22 év

Lymari Nadal és Denzel Washington
Lymari Nadal és Denzel Washington


Tom Hanks
(58 éves)
Phillips kapitány – Catherine Keener (3 év), Felhőatlasz – Halle Berry (11 év), Elképesztően hangos és irtó közel – Sandra Bullock (9 év), Larry Crowne – Julia Roberts (12 év), Charlie Wilson háborúja – Julia Roberts (12 év), Terminál – Catherine Zeta-Jones (14 év)
Átlagos korkülönbség: 10 év

Tom Hanks és Catherine Zeta-Jones
Tom Hanks és Catherine Zeta-Jones

George Clooney (53 éves)
A hatalom árnyékában – Evan Rachel Wood (27 év), Az amerikai – Violante Placido (15 év), Egek ura – Vera Farmiga (13 év), Égető bizonyíték – Tilda Swinton (–1 év), Bőrfejek – Renée Zellweger (8 év), A jó német – Cate Blanchett (8 év), Ocean’s Twelve – Julia Roberts (7)
Átlagos korkülönbség: 11 év

Violante Placido és George Clooney
Violante Placido és George Clooney

Sean Penn (53 éves)
Gengszterosztag – Emma Stone (28 év), Államtrükkök – Naomi Watts (10 év), Milk – James Franco (17 év), A király összes embere – Talia Balsam (–2 év), A Richard Nixon-merénylet – Naomi Watts (10 év)
Átlagos korkülönbség: 13 év

Emma Stone és Sean Penn
Emma Stone és Sean Penn

Tom Cruise (51 éves)
A holnap határa – Emily Blunt (20 év), Feledés – Olga Kurylenko (17 év), Jack Reacher – Rosamund Pike (16 év), Mindörökké rock – Malin Akerman (16 év), Mission: Impossible III–IV. – Michelle Monaghan (13 év), Kéjjel-nappal – Cameron Diaz (10 év), Valkűr – Carice Van Houten (14 év)
Átlagos korkülönbség: 15 év

Emily Blunt és Tom Cruise
Emily Blunt és Tom Cruise

Russell Crowe (50 éves)
Noé – Jennifer Connelly (7 év), Az acélember – Ayelet Zurer (6 év), Megtört város – Catherine Zeta-Jones (6 év), A következő három nap – Elizabeth Banks (10 év), Robin Hood – Cate Blanchett (6 év), Amerikai gengszter – Carla Gugino (8 év), Bor, mámor, Provence – Marion Cotillard (12 év), A remény bajnoka – Renée Zellweger (5 év)
Átlagos korkülönbség: 8 év

Russell Crowe és Marion Cotillard
Russell Crowe és Marion Cotillard

Johnny Depp (50 éves)
Transzcendens – Rebecca Hall (18 év), Éjsötét árnyék – Bella Heathcote (21 év), A Karib-tenger kalózai – Ismeretlen vizeken – Penélope Cruz (10 év), Rumnapló – Amber Heard (22 év), Az utazó – Angelina Jolie (12 év), Közellenségek – Marion Cotillard (11 év), Én, Pán Péter (12 év)
Átlagos korkülönbség: 15 év

Amber Heard és Johnny Depp
Amber Heard és Johnny Depp

Brad Pitt (50 éves)
Z Világháború – Myreille Enos (12 év), Az élet fája – Jessica Chastain (13 év), Benjamin Button különös élete – Cate Blanchett (6 év), Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford – Mary Louise Parker (1 év), Bábel – Cate Blanchett (6 év), Mr. és Mrs. Smith – Angelina Jolie (12 év), Ocean’s Twelve – Catherine Zeta-Jones (6 év)
Átlagos korkülönbség: 8 év

Brad Pitt és Angelina Jolie
Brad Pitt és Angelina Jolie

Robert Downey Jr. (49 éves)

Vasember 1–3. és Bosszúállók – Gwyneth Paltrow (6 év), Sherlock Holmes 1–2. – Rachel McAdams (16 év), Terhes társaság – Michelle Monaghan (11 év), Good Night and Good Luck – Patricia Clarkson (–5 év), Durr, durr és csók – Michelle Monaghan (11 év), A szépség és a szőr – Nicole Kidman (3 év)
Átlagos korkülönbség: 7 év

Robert Downey Jr. és Rachel McAdams
Robert Downey Jr. és Rachel McAdams

Will Smith (45 éves)
A Föld után – Sophie Okonedo (0 év), Hét élet – Rosario Dawson (10 év), Hancock – Charlize Theron (6 év), Legenda vagyok – Salli Richardson-Whitfield (9 év), A boldogság nyomában – Thandie Newton (4 év), A randiguru – Eva Mendes (5 év)
Átlagos korkülönbség: 6 év

Rosario Dawson és Will Smith
Rosario Dawson és Will Smith

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top