Szex

Létezhet férfi pornó nélkül?

Nem mindenkinek a párja tépi ki a kábelt a dugóból, ha rajtakapja, hogy pornót nézett. Megteszik ezt ők maguktól.

Férfiak ezrei mondanak le az önkielégítésről az Egyesült Államokban és Európában – adja hírül az Esquire férfimagazin. Nem azért, mert erkölcstelennek tartják vagy azt hinnék, hogy a felgyülemlő hormonoktól megőrülnének. Abban reménykednek, hogy így jobb és gyakoribb lesz a szexuális életük. Az ingyenes, korlátlanul áradó, bárki számára azonnal elérhető kemény pornó elől menekülnek.

Azok a húszas éveik elején járó fiatal férfiak, akik az internetnek köszönhetően különösebb nehézség nélkül nézhettek pornót, amennyit csak akartak, olyan hátrányokról számolnak be, mint a megcsappant érdeklődés a valódi szex iránt, erekciós és ejakulációs problémák. Partnereik viszont arról panaszkodnak, hogy irreális elvárásokat támasztanak velük szemben: anális szexet, arcra ejakulálást és pornószínésznői alakítást várnak el tőlük. Ezek a pornográfiával kapcsolatos félelmek nem újak, a különbség az, hogy nem erkölcscsőszök prédikálnak, hanem olyan fiatalok hangoztatják ellenérzéseiket, akiket valóban érint, és akiknek eddig életük része volt.

A NoFap (a fap = zsebhokizás az amerikai szlengben) egy több mint százezer fős online csoport, és azt a kihívást állítja a belépő tagok elé, hogy 90 napig ne nézzenek pornót az interneten, és ne elégítsék ki magukat (a kettő szorosan összefügg). Akik kipróbálták, azt mondják, először minden érdeklődésüket elvesztik a szex iránt, majd “szupererőt” éreznek magukban: jobban érdeklődnek a másik nem iránt (homoszexuálisokról nem esik szó), megnő az önbizalmuk, életerejük és éberebbek lesznek az őket körülvevő világ iránt.

Akik bevállalják, felkavaró és gyakran megható történeteket mesélnek egymásnak – úgy látszik, a kísérlet érzelmesebbé is tesz. Rádöbbennek, eddig milyen sok idejüket vette el a pornó, és milyen képet sugall. A vallomásokat olvasva kiderül, hogy ma már a pornót sok esetben hangulatmódosítónak használják. Ha valaki unatkozik, szorong, magányos, dühös, szomorú, keres egy pornóoldalt, és megmenekül a nyomasztó érzéstől. Vagyis nem akkor néznek pornót a férfiak, amikor jókedvük van és kanosak, hanem amikor a fiatalkorral járó érzelmi hullámzást nem viselik jól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top