Szex

Szeretnénk összeházasodni, de ő nős

A párommal nagyon szeretjük egymást, elvileg a szeretője vagyok, de nem szeretőként kezel. Szeretnénk összeházasodni. Az akadály az, hogy nős. A párom 53 éves, a felesége húsz évvel idősebb nála. A kapcsolatukban szexualitás már rég nincs, és a szeretet is eltűnt. A felesége nem engedi, hogy elhagyja, azt mondta, ha a párom elmegy, öngyilkos lesz. Nem született gyerekük, de a helyzetet bonyolítja, hogy a lakásukban a páromnak haszonélvezeti joga van. Jelenleg ő tartja el a feleségét, ő keres többet (a felesége már nyugdíjas). Szeretem a páromat, kitartóan, évek óta. Hogyan kezeljem ezt a helyzetet? Igyekszem úgy élni, hogy ne okozzak neki nehézséget, és a felesége se tudjon semmit. De kérdem én, meddig lehet ezt csinálni? Mi lenne a megoldás?

– az olvasói levelet Klára (ál)nevű olvasónktól kaptuk, aki nincs könnyű helyzetben, hiába a kölcsönös szerelem és elköteleződés, ha a válás lehetetlennek tűnik. A levél arról is szól, mit lehet tenni akkor, ha valakit érzelmileg zsarolnak, és nem tud továbblépni. Ha neked is van a párkapcsolatodban probléma, amit nincs kivel őszintén megosztani, ha szeretnél segítséget kérni, ha kérdéseid vannak a szexről, amire szeretnél válaszokat kapni, akkor szexológus tanácsadó, Sereg Tímea várja a leveledet a timea.sereg@centralmedicsoport.hu e-mail-címen.

Az érzelmi zsarolás annak a jele, hogy a párkapcsolat mérgező

Olvasónk nehéz helyzetben van, hiszen a férfi, akibe beleszeretett, nem tud elválni, úgy tűnik. A férfi biztos, hogy mérgező párkapcsolatban él, ennek egyik biztos jele az érzelmi zsarolás, azaz az öngyilkossággal való fenyegetőzés. Ezek a típusú lelki bántalmazások monumentális terhet rónak mindenkire a mérgező ember közvetlen környezetében, családtagokra, barátokra és sajnos a szeretőkre is egyaránt. Ugyanaz az ember, akibe anno évekkel korábban beleszerettünk, képes arra, hogy a viselkedésével felborítsa a világunkat. Mire általában ráeszmélünk arra, hogy valami nem stimmel, már késő, és a mérgező fél csapdájában találhatjuk magunkat. 

Az ilyen kapcsolatok tönkreteszik az önbecsülést, a saját boldogságot, sőt, még arra is hatással vannak, hogy hogyan viszonyulunk a világhoz. Tipikus jellemzője a mérgező párkapcsolatoknak, házasságoknak, hogy hosszú távon alapvető szükségleteink nem tudnak kielégülni. A bizalom, a természetes szexuális vágy, a kommunikációs szükséglet is sérülhetnek, és legyen egy ember bármilyen erős és lelkileg egészséges, tönkremehet a mérgező kapcsolatban. Önmegsemmisítő gomb lebeg azok felett, akik benne élnek.

Az érzelmi zsarolás annak a jele, hogy a párkapcsolat mérgező

Fotó: Getty Images

A mindennapokban ezek a jelei a mérgező kapcsolatnak:

  • mindennapossá válik a harag, a boldogtalanság érzése
  • a két ember sokszor inkább elkerüli egymást
  • a baráti, családi kapcsolatok sérülnek, tönkremehetnek
  • az önbizalomhiány és érzelmi zárkózottság is jelen lehet
  • minden erős, bátorság és bizalom eltűnik
  • előfordulhatnak alvászavarok, pszichoszomatikus betegségek
  • nincs megbecsülés, sem önérvényesítés
  • jellemzőek az üres ígéretek, a bizonytalanság, a féltékenység

Sajnos aki ebben a típusú párkapcsolatban találja magát, nem biztos, hogy jól dönt azzal, hogyha arra vár, valami majd megváltozik. Rosszabb, ha benne maradunk, és ha ez akár éveken át tart, hiszen annál inkább megsérülünk lelkileg. Tönkretesz a másik fél, és ez az a helyzet, amikor semmi más nem működhet, csak az, hogy szeretettel és megbocsátással továbblépünk, elhagyjuk a mérgező partnert. Az csakis egy fantázia, ha olvasónk párja azt hiszi, képes lesz változtatni a helyzeten, ha elég kitartó, ha elég keményen próbálkozik. Pedig érdemes lenne nemet mondani a kapcsolatra.

Olvasónk szemszögéből nézve olyan csapdahelyzetbe került, amiben az ő életére is hatással lehet a mérgező feleség és az ő házassági játszmájuk. Érdemes végiggondolni, hogy mit tud adni ez a szerető-majdnem házasság párkapcsolat érzelmileg, és ez elég-e ahhoz, hogy olvasónk kiteljesedjen ebben a kapcsolatban. Ha úgy érzi, nem elég erős és kitartó ahhoz, hogy kivárja, amíg a férfi lelkileg képes lesz elhagyni a feleségét, akkor minél hamarabb fontos lenne véget vetni a kapcsolatnak. Azt is jó tudni, hogy a férfi házassági játszmáiból inkább ki kellene maradni, és amikor ketten együtt vannak, akkor inkább a jó élményeket éljenek meg együtt: minden olyat, ami hiányozhat a férfi életéből is. Ezek talán idővel adhatnak olyan lelki erőt, hogy képes legyen nemet mondani a mérgező házasságára. Végül is, ez minden mérgező kapcsolat titka: az igenek és a bólogatások helyett egy határozott nemmel ki kell lépni a kapcsolatból. Ha egyedül nem megy, pszichológus segíthet.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top