5 kérdés és 5 válasz a pesszáriumról

nlc | 2021. Október 26.
A fogamzásgátlásnak létezik egy olyan hormonmentes verziója, amely annak ellenére, hogy elég régóta ismert, az utóbbi időkben mégis kissé elfeledett. Ez pedig a pesszárium, amelynek használata szintén a nőket terheli, ezért nem árt, ha mindent megtudunk róla. Kérdések és válaszok a pesszáriumról.

Sok nő nem használhat hormonális fogamzásgátlót, ilyenkor szóba sem jöhet a tabletta, hüvelygyűrű vagy az injekció, mások pedig idegenkednek a méhspirál gondolatától is. Nekik jelenthet megoldást a pesszárium. De valahogy olyan keveset lehet róla tudni. Mi most feltettük a legfontosabb kérdéseket a pesszáriummal kapcsolatban.

1. Mi az a pesszárium?

Egy hormonmentes fogamzásgátló eszköz a pesszárium, mely a hüvelybe felhelyezve mechanikus úton akadályozza meg a megtermékenyülést. Latexből vagy szilikonból készül, s megfelelően felhelyezve elzárja a spermiumok útját, hogy ne tudjanak bejutni a hüvelybe.

2. Orvos helyezi fel a pesszáriumot?

A pesszáriumot nem kell orvossal felíratni, vény nélkül kapható egyes gyógyszertárakban, külföldi weboldalról biztosan meg lehet rendelni. Felhelyezése igényel némi anatómiai önismeretet, de ezért nem kell orvoshoz fordulni.

3. Milyen gyakran kell cserélni a pesszáriumot?

A pesszáriumot a szex előtt legalább húsz perccel kell felhelyezni, és további 6 óráig nem szabad levenni. De fent lehet akár a következő 8 órában is. Használat után meleg, szappanos vízzel kell tisztára mosni. Átlagosan 2 évig lehet használni egy pesszáriumot. Ha a 6 órán belül többször is történik közösülés, minden alkalommal újra fel kell helyezni a kiegészítőként használt spermicid krémet.

4.Mennyire hatékony a pesszárium?

A pesszáriumot legjobb, ha spermicid hatású krémmel együtt használjuk, így a hibaarány 6% körül van, míg krém nélkül már sokkal kedvezőtlenebb a helyzet: 30% a teherbeesés lehetősége.

5. Van mellékhatása a pesszáriumnak?

Különösebb mellékhatásokról nem lehet tudni. A pesszárium anyaga vagy a spermicid krém bizonyos összetevői okozhatnak ugyan helyi irritációt, de mivel hormonmentes eszközről van szó, nem terheli a szervezetet.

Exit mobile version