nlc.hu
Szex

Mit lehet tenni, ha a gyerek rajtakap szex közben?

„Nem vagy szörnyű szülő csak azért, amiért szexeltél” – Mit lehet tenni, ha a gyerek rajtakapja a szüleit?

Egy párkapcsolat szempontjából fontos az intimitás, de hogyan lehet megoldani az együttléteket gyerekek mellett, hogyan kell kezelni a kínosnak tűnő helyzeteket?

Nemrég óriási vitát váltott ki Jacyi Underwood története. Mint a TikTokon megosztotta, hogy amikor egyik este a férjével szerettek volna kettesben lenni, kislányuk nagyon megijedt, mert azt hitte, hogy édesanyjának valami baja esett, azért sikoltozik. Miután átment pityergő kislánya szobájába Jacyi Underwood elnézést kért gyermekétől, és biztosította róla, nincsen semmi baj, a kislány pedig hozzáfűzte, azt is hallotta, hogy pizzát rendeltek.

Jacyi Underwood később pontosította, hogy mi is történt, miután a gyerekek lefeküdtek aludni, férjével úgy döntöttek, kihasználják a lehetőséget, játszottak egy kicsit, majd filmeztek és végül összebújtak. Szerinte egyébként lánya nem feltétlenül az ő sikolyait hallotta, hiszen a tévé is be volt kapcsolva, mindenesetre szörnyen érzi magát a történtek miatt. 

„Ő legédesebb kisangyal. Ha valamelyikünk sírni kezd, neki is elkezdenek potyogni a könnyei. Borzasztóan érzem magam amiatt, hogy azt hitte, bajom esett” – mondta az édesanya, aki hozzátette, párjával mindig bezárják az ajtót, amikor szexelni akarnak, és valószínűleg most az volt a baj, hogy nem hallották meg, amikor kislányuk szólította őket. 

@jayciunderwood

Omg 🙈🫣🫥😂🤦🏼‍♀️

♬ original sound - Jayc✨

Miután a videójáva óriási port kavart, azt is leszögezte, természetesen nem tartja helyesnek, hogy valaki a gyermekét kihasználja a nézettség érdekében, ő is csak azért osztotta meg a felvételt, mert úgy gondolta, hogy sok szülő tud majd azonosulni a helyzettel.

Tény, hogy a videó sokakat megszólított, sokan írtak például arról, hogy milyen mély nyomokat hagyott bennük az, amikor rajtakapták a szüleiket, és többen is voltak, akik felelősségre vonták az édesanyát.  „Ez a legkevésbé sem vicces. Ha van egy gyerek a házban, miért sikoltozol szex közben? A gyerekek nem tudják, hogy mit csinálsz, és még ha tudnák is, ez hihetetlenül kellemetlen és traumatizáló számukra” – írta az egyik kommentelő.

Mások szerint viszont a szex az élet velejárója, és a gyerekeknek hosszú távon sokkal több kárt okoznak a szülők azzal, ha titkolóznak, ha tabuként kezelik ezt a témát.  „Ez teljesen normális. Mármint igen, lehet, hogy elragadtattad magad, de nem vagy szörnyű szülő csak azért, amiért szexeltél” – jegyezte meg egy másik hozzászóló.

De mit tehetnek a szülők, amikor kiderül, hogy gyermekük látta vagy hallotta az együttlétüket, hogy jól érzik magukat? Az, hogy Jacyi Underwood kislánya megijedt, nem egy kirívó eset. „Akár krízisként is megélheti a gyerek a pillanatot, hiszen a korának megfelelően a saját fantáziájával áll a látottakhoz, azaz egészen mást is hihet, mint ami valójában történik. Nem ritka, hogy azt hiszik a gyerekek, apu bántja anyut vagy fordítva. Eszükbe sem jut, hogy pont az ellenkezőjét látják, hogy anyu és apu szeretik egymást, csak éppen felnőttesen, és éppen nagyon jól érzik magukat” – olvasható a 24.hu témával foglalkozó cikkében. 

Egy kislány hallgatózik az ajtónál

Illusztráció: Getty Images

Bárhogyan is reagál a gyermek, szülőként nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna, ahogyan a Hintalovon Alapítvány oldalán elérhető cikkben olvasható, nem szabad a gyermeket magára hagyni ezzel az élménnyel, és ha ő maga nem kezd el beszélni róla, akkor nekünk finoman kell rákérdezni, biztosítani arról, hogy bármilyen mondanivalója van, mi meghallgatjuk.

„Bár talán nem kérdez, magában keresi a válaszokat. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb beszéljünk vele. Ahhoz, hogy ne hagyjuk sérülni a szerelemről alkotott, sokkal kevésbé »állatias« képét, el kell neki magyarázni, hogy a szülők máshogy szeretik egymást, és hogy ez a fajta szeretet is a felnőtt élet része. Elengedhetetlen, hogy egy ilyen beszélgetésre nyugodt légkörben, lehetőleg csak egy szülő jelenlétében és közvetlen hangulatban kerüljön sor” – nyilatkozta korábban dr. Alpár Zsuzsa gyerekpszichológus.

Ugyan ez nem könnyű helyzet a felnőttek számára sem, fontos, hogy legyünk őszinték, kerüljük a hazugságokat, féligazságokat, de persze ahogyan a túl kevés, úgy a túl sok információ is rossz útra vezethet. Az, hogy egy gyermekkel hogyan kell beszélni egy témáról, azt nem feltétlenül csak a kora vagy éppen a neme határozza meg, sokkal inkább az, hogy milyen ismeretekkel rendelkezik, és az egyik árulkodó jel az, hogyan reagál szülők közötti kapcsolódásra.  „Ha mondjuk egy puszi láttán elhúzza a száját, elfordul, zavarba jön, akkor azt jelzi, hogy – akár azért, mert már beszélt erről a barátaival vagy látott olyan tartalmat – valami megváltozott” – mondta Bogár Zsuzsa pszichológus, családterapeuta.

Egy ilyen beszélgetés egyébként remek alkalom arra, hogy a szülők és a gyerekek megbeszéljék, hogyan kell viselkedni, mi legyen a szokás, ha valaki szeretne elvonulni, ha valaki egy kis magányra vágyik, hiszen ehhez mindenkinek joga van, illetve mit kell tenni, ha látjuk, hogy a másiknak be van csukva az ajtaja. 

Bogár Zsuzsa szerint egyébként a hétköznapi intimitás nagyon fontos a párkapcsolat szempontjából, és ez nem olyan valami, amit el kellene rejteni a gyerekek elől, sőt, az erős intimitás és érzelmi stabilitás, kapcsolódás a szülők között, az a gyerekek jólétére is kihat. Persze hogy kinél milyen formában van jelen az intimitás, hol vannak a határok, hogy ki hogyan viszonyul a saját testéhez vagy a szexualitáshoz, az nagyon változó, és nyilván vannak olyan pillanatok, amiket nem biztos, hogy a gyereknek látni kell.

De a tabusítást érdemes kerülni, mert így sokkal inkább félelemmel és szorongással tölti el a gyerekeket ez a téma, és úgy általában igaz lehet a családon belüli szexuális nevelésre, edukációra, hogy az semmiképpen nem állhat abból, hogy bűntudatot és szégyenérzetet keltünk a gyermekben, hiszen egy szülői reakció óriási gátakat tud beépíteni a gyermekbe, figyelmeztet Rédei Zsuzsanna pedagógiai szakpszichológus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top