Szex

18+: Öt tévhit a szexről, ami megkeseríti az életünket

Akinek már valaha okozott szorongást, hogy úgy érezte, túl sokat vagy épp túl keveset szexelt, esetleg olyan vágyai vannak, amiket barátainak sem feltétlenül mondana el, annak van egy jó hírünk: valószínűleg csupán az alábbi öt tévhit egyikének esett áldozatul.

Az alábbi összeállítás a közel egy évtizede szexuális témákkal foglalkozó Rachel Hills gyűjtése, aki The Sex Myth: The Gap Between Our Fantasies and Reality címen kiadott könyvében írt a szexhez kötődő mítoszokról, legendákról és félreértésekről. Lássuk, miket talált!

Ha nem szexelsz egy csomót fiatalon, valami baj van veled

Hill maga is úgy érezte, hogy fiatalabb éveiben rajta kívül mindenki sikamlós orgiákon vesz részt, de legalábbis naponta-kétnaponta bonyolódik heves szexkalandokba. Az író, aki csak egyetemi évei után vesztette el a szüzességét, rámutat, hogy egy kutatás eredményei szerint az egyetemisták jóval kevesebbet szexelnek, mint amit általában gondolnak róluk.

A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében, akár szex közben akár előtte/utána/helyette (Fotó: Tumblr)
A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében, akár szex közben, akár előtte/utána/helyette (Fotó: Tumblr)

A New York University felmérése szerint ugyan az egyetemisták 72 százaléka bonyolódik valamilyen kapcsolatba diplomázás előtt, azonban a megkérdezettek 40 százaléka azt mondta, három vagy kevesebb emberrel akadt dolga egyetemi évei alatt, és csupán a válaszadók egyharmadánál lett a dologból szex. Minden ötödik egyetemista viszont úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem volt szexuális kalandja ezen időszak alatt.

Baj van a szexuális életeddel

Hills több fiatallal is beszélgetett Kanadától az Egyesült Államokon át Nagy-Britanniáig. Ami közös volt ezekben az interjúbeszélgetésekben, hogy a megkérdezettek mindegyike úgy érezte, hogy a szexuális élete valamilyen módon nem tekinthető “normálisnak”. Volt, aki nem tudott orgazmust elérni, volt, aki úgy érezte, nem szexel eleget, míg másokat bizonyos perverziók érdekeltek, vagy épp LMBTQI-identitásuk miatt érezték magukat deviánsnak. Ami a lényeg, hogy egyikük sem érezte úgy, hogy “jól” csinálná a dolgokat. Hills szerint a média hatalmas szerepet játszik ennek a bizonytalanságnak az erősítésében, mivel a legtöbb filmben, sorozatban – néhány tiszteletre méltó kivételtől eltekintve – a szexualitásnak csak egy rendkívül keskeny szeletét mutatják be.

“Egy ideális világban az embereknek nem kellene szégyenkeznie a szexualitásuk miatt, mint ahogy attól sem, hogy túl »ribancosnak« vagy »bizarrnak« vagy túl prűdnek bélyegeznék őket – mondta Hills. – Ha ezt a terhet le tudnánk emelni a vállunkról, sokkal kevésbé szégyenkeznénk a döntéseink miatt.”

Hollywood azt mondja, nem vagy elég szexi

Az író arra is rámutat, hogy azok, akik nem feltétlenül passzolnak a hollywoodi szépségideálok skatulyáiba, azokról azt is feltételezik, hogy szürkébb a szexuális életük. “A szex fizikai vonzerőnk egyfajta kifejeződése, de azé is, hogyan viszonyulunk a körülöttünk lévő emberekhez” – mondta a szakértő. Ahhoz, hogy ezt lerázzuk magunkról, önvizsgálatra van szükség, illetve arra, hogy sokkal kritikusabbak legyünk a szexszel kapcsolatos üzenetekkel szemben, illetve lássuk tisztán azt is, hogy mennyire befolyásolja saját valóságunkat.

A pasik nem aggódnak a szex miatt

Az önmagát feministának tartó Hills szerint fontos, hogy a férfiakkal szemben támasztott elvárásoknak is komoly nyomasztó hatása lehet, legyen szó erekcióról vagy szexuális teljesítőképességről.

“Mivel a szexualitással kapcsolatos közbeszédből gyakorlatilag hiányoznak a heteroszexuális férfiak, ezért kevés szó esik arról, hogy a férfiakkal szemben milyen elvárások merülnek fel, ha szexről van szó.” Szerinte ugyanis a férfiassággal és szexualitással összefüggő prekoncepciók ugyanúgy korlátozzák és elbizonytalanítják a férfiakat, mint a nőket is, ezért esetükben sokkal gyakoribb lehet, ha egy-egy hasonló tévhit fogságába kerüljenek.

A szexuális diszfunkció a nők hibája

Miután a Viagrához hasonló szexuális teljesítményfokozó szerek milliárddolláros piaccá duzzadtak, megjelent az igény arra is, hogy a nők szexuális problémáit a gyógyszercégek jól reklámozható pirulákkal orvosolják. Hills szerint pedig ez együtt jár azzal, hogy a nők szexuális problémáit, például az orgazmus elérésének hiányát egyszerű egészségügyi problémaként kezeljük, és ne nézzük meg a probléma lelki vagy mentális hátterét.

Az író azt javasolja, hogy kellő érzékenységgel és humorral közelítsünk ehhez a területhez, ha ugyanis tudunk ilyesmivel viccelni, akkor félúton járunk a probléma feldolgozása felé vezető úton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top