Szabadidő

Robin Williams

Williams 1952-ben született Chicagoban. Egyedüli gyerekként nõtt fel, így sokszor azzal szórakozott, hogy komédiásokat utánzott. Amikor apja elvesztette munkáját, a családnak költözni kellett. Gyors, pergõ humorát is ennek a vándorló életmódnak köszönhette.





Az őket szívató srácok ellen ez tűnt az egyetlen fegyvernek. A gimi végére a család letelepedett Californiában, és Robin az iskolában megtalálta a számításait: mire leérettségizett, a legnépszerűbb srácnak számított, és a legviccesebbnek, valamint a legsikeresebb jövő előtt állónak választották. Gimnázium után politológiát tanult, és többször fellépett egyedülálló improvizációs humorával. Első szerepe olyan nagy sikert hozott neki, hogy saját sorozatot kapott, ami 1978-82-ig ment. A címe „Mork and Mindy” volt. Szélesvászonra először Popeyeként került 1980-ban, majd drámai oldalát csillogtatta meg 1982-ben, a Garp szerint a világ-ban. Csillaga akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a Jó reggelt, Vietnam!-ban egy DJ-t alakított.

Ekkor kapta meg első Oscar-jelölését is. A 80-as évek végén olyan sikeres filmekben szerepelt, mint az Ébredések Robert De Niro oldalán, vagy a Holt költök társasága. 1993 egyik legnépszerűbb filmjének főszerepét is ő jegyzi, Mrs. Doubtfireként próbálja meg visszaszerezni gyermekei bizalmát. 1997-ben a Good Will Huntingban hozta élete talán legnagyobb alakítását, amiért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. A szobrocska megszerzése óta sem tétlen, legutóbb a varsói gettóban játszódó Hazug Jakabban szerepelt. A filmezés mellett 3 zenei albumot vett fel. A 80-as években túljutott egy komoly drogfüggőségen, elvált első feleségétől, majd fia dajkáját vette el, aki azóta menedzsere, és Williams második fiának és első lányának anyja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top