Sztárok

Vannak-e lányok a spermabankban?

A spermabankról sokaknak lökött amerikai filmek jutnak az eszükbe, amikben a fõhõsök buliból vagy pénzért meglátogatnak egy ilyen intézményt. A valóságban a bank egy csendes, zöldövezeti házban található.

Jöhet még érdekes munka a szexshop után? Hát persze! Látogatás egy spermabankban.

Tízből hárman felelnek meg

– Kik jönnek el egy spermabankba donornak? – kérdezem dr. Balogh Istvánt, az egyetlen magyar magánspermabank igazgatóját.
– Két nagy csoportra oszthatjuk őket. Akik a donor kategóriába esnek, felajánlják a spermáikat olyan házaspároknak, melyeknek a férj állapota miatt nem születhet közös gyermeke. A másik csoportba tartozók saját részre szeretnék tároltatni az ivarsejtjeiket.
– Miért?
– Sokan jönnek, akiknek rosszindulatú daganatos betegségük van. A kemoterápia és a sugárkezelés ugyanis nagyon lecsökkenti a spermaszámot, és a genetikai anyagot is módosítja. Azok is meglátogatnak minket, akik hereműtét előtt állnak, küzdősportokat űznek, vagy olyan munkahelyen dolgoznak, (például vegyszerek között, vagy állandó ülőmunkát végeznek egy számítógép előtt), ami veszélyes lehet a majdani gyermekáldásra.
Többen vannak, akiknél már nem mutatható ki sperma az ejakulátumukból. Náluk a hereszövetből lehet nyerni még néhány életképes spermát, ezt is lefagyasztjuk, így három-négy műtéttől megmenekül a páciens. A legkevesebben azok vannak, akik teljesen egészségesek, és mintegy biztosításképpen jönnek hozzánk, ha bármi bajuk történne, lehessen még gyermekük.
– Kik jelentkeznek donornak?
– Zömmel 23-24 éves egyetemisták. Sajnos közülük is egyre kevesebben felelnek meg a követelményeknek. Tízből öten már az első vizsgálaton elbuknak a túl alacsony spermaszám miatt. Ezután következik egy átfogó andrológiai vizsgálat, majd a második kritikus pont: a virológiai és bakteriológiai teszt. Itt azt vizsgáljuk, hogy a jelentkező hordoz-e valamilyen nemi úton terjedő betegséget. Ezután pszichológiai és genetikai vizsgálat következik, a végére tíz jelentkezőből általában három donor marad. Ezután hat hónapra karanténba kerülnek a begyűjtött minták, majd HIV-vizsgálat következik.

Apukát a katalógusból

– Kapnak pénzt a donorok?
– A törvény szerint a mintaadásokért pénz nem adható. De a munkából kiesett idő, illetve az utazások megtérítésére átalánydíjat állapíthatunk meg, ez nálunk 10 ezer forint.
– És akik apukát keresnek?
– Egy minta 26 ezer forintba kerül, ez tartalmazza a kiszállítást is Magyarországon belül bárhová.
– Lehet kérni, hogy szőke, kékszemű, izmos legyen a donor?
– Igen, a leendő szülők katalógusból választhatnak apukát, így kiválaszthatják a szőke, kékszemű, izmosat is. De általában nem ez a jellemző, inkább olyan donort választanak, aki a férjre hasonlít. Fotók ugyan nincsenek a katalógusban, csak azonosító kódok, és a donor főbb tulajdonságai: magassága, testsúlya, alkata, szem és hajszíne, arcformája, jelöljük, ha elálló a füle vagy kreol bőrű… Mostanában egyre több adatot igyekszünk begyűjteni, mert néha extrém kívánságokkal jelentkeznek nálunk.
– Extrém kívánságok? – csillan fel a szemem. – Például?
– Egyszer egy fekete hajú, sötét szemű vendéglátóst kerestek nálunk… Éppen volt egy ilyen mintánk.
– Miért éppen vendéglátóst?
– Nem tudom… Nekik valamiért ez volt fontos… Felírjuk a donor végzettségét, foglalkozását, és mostanában a csillagjegyét és a hobbiját is. Van, akinek ezek könnyítik meg a választást.

Lányok nincsenek… Vagy mégis?

– Mi történik a választás után?
– A leendő szülők kifizetik a mintát, majd a mesterséges megtermékenyítés előtt 48 órával szólnak, hogy hová szállítsuk. A törvény szerint minden donor segítségével négy gyermek születhet.
– Miért csak négy?
– Így szinte nulla az esély a testvérházasságra, hiszen a négy gyermek féltestvére lesz egymásnak. Amikor a kórház jelzi, hogy a negyedik megtermékenyítés is sikerrel járt, a donort kivesszük a katalógusból.
– És hová kerül a maradék anyag?
– Ha egy donortól marad minta, akkor felajánljuk, hogy saját részére kedvezményes áron megőrizzük. Ha erre nem tart igényt, megpróbáljuk eladni külföldi spermabankoknak.
– A szerkesztőnk a lelkemre kötötte, hogy kérdezzem meg, vannak-e lányok, akik bemennek a szobákba „segíteni”?
– Nem, nincsenek – nevet István. – Vagyis mégis… Megengedjük, hogy a donor magával hozza a párját. Egyébként vannak újságok. Jöjjön, megmutatom.
Nos, a mintaadó szoba nem egy sötét lyuk, hanem egy modern fürdőszoba. Akár otthonra is elfogadnám, persze csak a szexis lányokat ábrázoló poszterek nélkül.
– Az újságok egyébként fogyóeszközök, időről időre pótolnom kell őket – meséli István. – Ez pedig a laboratórium és a fagyasztónk, amiben 20-24 ezer minta elfér. Számítógépen és papíron is nyilvántartást vezetünk, hogy melyik donor anyaga hol található, így könnyebb megtalálnunk.
Kinyitja a tároló fedelét, ahonnan sűrű, fehér gőz csap ki, a teteje pedig olyan jeges, mint az otthoni mélyhűtőé.
– A mintákat folyékony nitrogén gőzében tároljuk és szállítjuk, mínusz 196 és 120 fok között. A vizet a sejtekből nagyrészt eltávolítjuk, és feltöltjük speciális anyaggal. Erre azért van szükség, hogy felolvasztás után is életjelenséget mutassanak, vagyis használhatók legyenek.
– Akkor senki ne kísérletezzen az otthoni fagyasztóval?
– Az emberi ondósejtek a legellenállóbbak, szóval egy hétig ott is eltarthatók, de ennyi időre nem érdemes lefagyasztani. Az első kísérleteket egyébként Montagezza végezte a XIX. században, ő hóban próbálta tárolni az ondót, és a spermiumok 10%-a így is életben maradt.
– Kell aggódni az áramszünet miatt?
– Mivel a hűtést nem motor végzi, hanem a nitrogén gőze, ezért nincs baj akkor sem, ha áramszünet van. Ez még akkor sem okozna gondot, ha a nitrogén feltöltésekor borulna ránk a sötétség, erre az esetre ugyanis két generátor biztosítja a védelmet, hogy a számítógép végezhesse a dolgát.

A férfiak spermaképe világszerte romlik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az utóbbi 50 évben a spermaszám 60%-kal csökkent. A ’80-as években 60 millió/ml volt a normális, ma már a 20 millió/ml érték is elfogadott.
A romló tendencia legfőbb oka a környezeti hatások között keresendő. A növényvédő szerek, amelyeket használunk, a növényekbe kerülnek, így a mérgek bejutnak a szervezetünkbe. A tavakba, folyókba bekerülnek a gyógyszergyári szennyvíz és a hormonlebomlási termékek is – ezeket is megisszuk. A spermaszám csökkenésében szerepet játszanak fiziológiai okok (sérülések, betegségek, gyógyszeres kezelések) és pszichoszociális okok (stressz, teljesítménykényszer) is.

Mennyibe kerül a tárolás?

– Azoknak, akik rosszindulatú daganat miatt akarják lefagyasztatni a spermáikat, 15 ezer forintot kell fizetniük, majd évente 11 ezer forint a megújítás.
– Ha más orvosi indok miatt veszik igénybe a szolgáltatást, 39 ezer, majd évente 11 ezer forintot kell fizetniük.
– Az egészségesek számára az indító összeg 50 ezer forint, az éves megújítás szintén 11 ezer forintba kerül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top