Sztárok

Ne hagyjuk, hogy így legyen! (X)

A közlekedés biztonságáért mindannyian sokat tehetünk. A Generali a Biztonságért Alapítvány és Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok azért fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy utcáink biztonságosabbá tételéhez elsősorban nekünk kell megváltoznunk.

Örömteli a hír, hogy az idei első félévben csökkent a halálos közúti balesetek száma. Még mindig igaz azonban, hogy egy kis odafigyelés évente több száz ember életét menthetné meg.

Több mint 12 000 sérült, 406 áldozat – az idei első félév mérlege akár kedvezőnek is mondható ahhoz képest, hogy 2007 első hat hónapjában még majdnem 13 000-en voltak érintettek közlekedési balesetben és a halálozási mutató is 600 felett járt.

Sajnos a számok mögé pillantva egy igencsak kedvezőtlen kép körvonalazódik. Elég, ha csak annyit említünk, hogy a balesetek 91%-a járművezető hibájából történt (a leggyakoribb kiváltó ok a sebesség nem megfelelő megválasztása volt) vagy hogy az elhunyt személygépkocsi-vezetők, illetve elöl ülő utasaik több mint 70 százaléka nem használta biztonsági övét.

A fentiek is mutatják, mennyire fontos, hogy folyamatosan figyeljünk a közlekedés többi szereplőjére – és nem feltétlenül csak akkor, ha autót vezetünk, hiszen a balesetek 8-9 százalékáért gyalogosok, illetve motorosok a felelősek.

Csupán azzal, ha mindenki az útviszonyoknak és a KRESZ-nek megfelelően választana sebességet, tizedére csökkenthetnénk a halálos közúti balesetek számát – ami egyáltalán nem is olyan utópisztikus, ha figyelembe vesszük, hogy Berlinben ma is alig heted annyi végzetes baleset jut százezer lakosra, mint nálunk. Ráadásul Németország – hasonlóan a legtöbb EU-államhoz – elkötelezte magát, hogy 2010-ig évente átlagosan 7,4 százalékkal javítja statisztikáit.

A Generali-Providencia Biztosító Zrt. azzal a szándékkal hozta létre 1995-ben a Generali a Biztonságért Alapítványt, hogy olyan célok megvalósulását támogassa, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez, a környezet védelméhez, és nem utolsósorban a balesetek megelőzéséhez.

 

Az Alapítvány legújabb kampánya Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnokkal együttműködve hívja fel a figyelmet a körültekintő vezetés fontosságára. A kampány weboldalán interaktív, videó alapú játékban tesztelhetjük, illetve fejleszthetjük a különböző sebességnél jelentkező fékúttal kapcsolatos tudásunkat.

Kérjük, szenteljen Ön is egy kis figyelmet a témának és a játéknak mindannyiunk biztonsága érdekében. És ne feledje: az igazi biztonság a fejekben kezdődik!

Generali a Biztonságért Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top