Sztárok

RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁSOK

Amikor 1997. augusztus 31-ének hajnalán elterjedt a hercegnő halálhíre, megérkeztek az első gyászolók virágcsokrai a Kensington Palace-be. Az elkövetkező napok során az emberek virágok, részvétlapok és szívszorító emléktárgyak valóságos szőnyegével borították el a palota kertjének füvét.

Ezzel egy időben a St. James‘ Palace-ben megnyitották a gyászolók könyveit. Londonban órákon keresztül, gyakran egész éjszakán át álltak sorban a mindenféle korú, rendű és rangú emberek, hogy megírhassák saját főhajtásukat a szeretett hercegnő előtt. Az egész országban részvétalbumokat nyitottak: kórházakban, iskolákban, nyugdíjas otthonokban és városházákon. Ezek a könyvek elkezdtek özönleni a hercegnő Kensington Palace-beli irodájába, néha olyan mennyiségben, hogy a személyzet alig tudta kezelni. Több mint 175 ezer levelet és 150 ezer képeslapot küldtek a Kensington Palace-be, és 200 ezer levelet és részvétnyilvánítást a St. James Palace-be.

 

Minden egyes levelet fel kellett bontani és iktatni, mivel sokukban pénzadomány rejlett – kisebb-nagyobb összegek, melyeket az akkor létrehozott Emlékalapítványnak küldtek.

A brit részvétalbumok mellett a világ minden tájáról érkeztek részvétnyilvánítások. Többségüket kormányok és követségek küldték, de írtak egyszerű emberek is, bevásárlóközpontokból és közösségi házakból is küldtek albumokat. Voltak művészien bekötött darabok, mások kisgyerekek megindító rajzait tartalmazó egyszerű iskolai füzetek. Valamennyit megőrizte és nagy becsben tartja a család.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top