Sztárok

Sztárok rejtélyes halálesetei

Öngyilkosság az üvegházban, végzetes gyógyszer-túladagolás, halálosnak bizonyuló, bizarr szexuális játék, örök homályba burkolózó, titokzatos baleset – a kaszás kifogyhatatlan az ötletekből, ha lejárt egy sztár ideje. Összeállításunkban négy, fiatalon elhunyt híresség rejtélyes halálesetével foglalkozunk.

Híresek, sikeresek, szikrázóan tehetségesek és mérhetetlenül gazdagok voltak. Csaknem mindent megkaptak az égtől, amiről földi halandó álmodozik. Csupán egy dologban nem volt bőkezű hozzájuk a teremtő: fiatalon, alkotóerejük teljében szólította magához őket. Ám ahogy az életük, úgy elmúlásuk sem volt szokványos: Heath Ledger, Kurt Cobain, Michael Hutchence és Brandon Lee halála máig számos titkot rejt.

Főbe lőtte magát az újrakezdést tervezgető rockikon
1994. április 5-én saját üvegházában villanyszerelők találtak rá a Nirvana együttes frontemberére. A körülrajongott, milliók által bálványozott rocksztár akkor már négy napja halott volt. A rendőrség fejlövés okozta öngyilkosságot állapított meg, ám sokan azonnal biztosra vették, hogy a zenészt meggyilkolták. Kivétel nélkül mindenki a feleségére, Courtney Love-ra gyanakodott. Nem is véletlenül. Kurt ugyan világéletében kiegyensúlyozatlan, depressziótól, önértékelési problémáktól gyötört ember volt, igazán akkor került súlyos lelki válságba, amikor összehozta a sors későbbi feleségével. Love drogokkal kezdte tömni a labilis idegzetű srácot, akinél egy idő után a mániás depresszió tünetei jelentkeztek. Kurt többször is megjárta a rehabilitációs intézetet, ám a kezelések teljesen eredménytelennek bizonyultak, miután minduntalan visszatért feleségéhez. Életének utolsó hónapjaiban elkeseredett küzdelmet folytatott azért, hogy rendbe tegye az életét. Úgy tervezte, abbahagyja a zenélést, és elválik Love-tól. Ekkor érte a végzetes lövés.

Kurt Cobain és Courtney Love
Kurt Cobain és Courtney Love kislányukkal

Miközen Courtney a világ előtt a megtört özvegyet játszotta, olyan történetek kerültek nyilvánosságra, amelyek megerősítették azokat a feltételezéseket, hogy köze lehetett férje halálához. Az asszonyról kiderült, hogy évekig bolti lopásból tartotta fenn magát, és masszív drogfüggő volt. Évekig intézetben élt, ahol megkéselt egy lányt csak azért, mert nem tetszett neki. Egyik nevelőtisztje kijelentette, hogy életében nem látott nála ravaszabb és gátlástalanabb embert. Sokan azt állítják, nem Cobain az egyetlen, akit a zűrös múltú drogos átsegített a túlvilágra. Állítólag a Hole együttes basszusgitárosának, Kristen Pfaffnek a halála is a lelkén szárad. Love-ot olyan ellenszenv övezi a rockrajongók körében, hogy az interneten néhány weboldalon egyenesen a meggyilkolására buzdítanak.

Kéjvágytól hajtva fulladt meg a popsztár
Harminchét év adatott meg a kilencvenes évek egyik legextravagánsabb popsztárjának, Michael Hutchence-nek. Az ausztrál INXS zenekar énekese karrierjének csúcsán, 1997. november 22-én egy sydney-i hotelszobában vetett véget életének. Bár holtteste mellett egy hadseregnek elegendő fájdalomcsillapítót és nyugtatót találtak, a halottkém jelentése szerint nem gyógyszer-túladagolás, hanem önakasztás okozta a halált. Ennek megfelelően az első hírügynökségi jelentések is egyértelműen öngyilkosságként tálalták a tragédiát, melyet Michael zűrzavaros családi életével hoztak összefüggésbe. Hutchence idegállapota abban az időben egyébként valóban meglehetősen labilis volt. Egykori szerelmével, Paula Yatesszel véglegesen megromlott a kapcsolata, olyannyira, hogy éppen egy véget nem érőnek tűnő perben marakodtak kislányuk, Tiger felügyeleti jogáért. A tanúvallomások szerint a végzetes napon többször is indulatos telefonbeszélgetést folytatott a nővel, s az ajtón kiszűrődő káromkodásokból ítélve egyre messzebb kerültek a megegyezéstől. A jelek tehát valóban arra engedtek következtetni,  hogy az elkeseredett Michael, nem látván kiutat az életét megkeserítő vitából, a halált választotta. Az öngyilkosságról szóló teória azonban csakhamar megdőlt. Már az is felettébb gyanús volt, hogy nem találtak búcsúlevelet. Amikor pedig nyilvánosságra hozták, hogy Michaelt meztelenül, ráadásul furcsa pózban találták meg, sokak meglehetősen kínos dologra következtettek. Bizarr szexuális játékról beszéltek, azt állították, hogy az énekes oxigénelvonásos önkielégítést végzett, eközben érte a végzetes baleset. Az elvakult rajongók természetesen a mai napig nem hajlandók elhinni, hogy kedvencük ily módon hagyta el a földi világot, és makacsul kitartanak az öngyilkosság mellett.

Sztárok rejtélyes halálesetei

 

Baráti szívesség nyírta ki a filmcsillagot
Közhelynek hangzik, ám Heath Ledger tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála valóban megrázta a világot. Az ausztrál színész ugyanis egyáltalán nem mértéktelen drog- és gyógyszerfogyasztásáról volt híres, végzetét mégis túladagolás okozta. Ledger, akire 2008. január 22-én manhattani lakásában a házvezetőnője talált rá, fájdalomcsillapítókból halálos koktélt kevert magának, mint utóbb kiderült, véletlenül. A nyomozók ugyan kezdetben öngyilkosságra gyanakodtak, ám a vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a huszonkilenc éves színész abban a hitben vette be a pirulákat, hogy azok ártalmatlanok. A mai napig homály fedi, hogy Ledger kitől szerezte be az illegálisnak számító gyógyszereket. A hatóság ugyan régen lezártnak tekintette az ügyet, a halott sztár baráti körében azonban azt suttogták, hogy Mary-Kate Olsen felelőtlensége okozta a tragédiát. Bizonyítékokkal ugyan egyelőre senki nem tud szolgálni, az azonban valóban elgondolkodtató, ahogyan a színésznő reagált barátja halálhírére.   
„Több mint gyanús ez az egész. Amikor Mary-Kate megtudta, hogy mi történt, ő sem a mentőket hívta, hanem Ledger lakásához küldte a testőreit, akik valószínűleg nyomokat tüntettek el” – mesélte Ledger egyik ismerőse.
Heath tizenhat éves kora óta dolgozott a sikerért. Kezdetben televíziós sorozatokban vállalt szerepet, majd a kilencvenes évek végén a hollywoodi álomgyár is felfedezte magának. Egyre komolyabb szerepeket kapott, a 2005-ös Túl a barátságon című mozi aztán meghozta élete első Oscar-díj-jelölését, ami azonnal a szupersztárok közé repítette. A sors fintora, hogy halála után, posztumusz nyerte el a rangos filmes díjat Joker szerepéért, melyet A sötét lovag című filmben alakított.

Sztárok rejtélyes halálesetei

Halált hozott a kultuszfilm a legenda fiának
Úgy élt, ahogy az apja, és úgy is halt meg Brandon Lee, a legendás Bruce Lee egyetlen fia. A huszonnyolc éves színész a Holló című film utolsó jeleneteinek egyikét forgatta, amikor halálos lövést kapott. A forgatókönyv szerint Brandont és filmbéli partnerét, Shellyt megtámadják a lakásukban, és mindkettejüket agyonlövik. A kellék fegyverben azonban, amelyet a színészre szegeztek, nem csupán vaktöltény lapult. A tragédia után lefolytatott vizsgálat szerint baleset történt: előzőleg ugyanis a fegyver csövébe egy hatástalanított töltény ragadt a fegyver csövébe, amit a vaktöltény elsütése után keletkező gázok olyan sebességgel lőttek a színész hasfalába, hogy az halálosnak bizonyult. A sebesült férfit azonnal az egyik észak-karolinai kórházba szállították, ám már a gyors orvosi segítség sem tudta megmenteni az életét. 1993. március 31-én Brandon Lee belső vérzés következtében meghalt – állt a kórház hivatalos közleményében.

Sztárok rejtélyes halálesetei

Az ifjú színészt édesapja mellé, a seattle-i Lake View temetőben helyezték örök nyugalomra. A tragédia után megindultak a találgatások: összeesküvésről, merényletről suttogtak a kulisszák mögött, párhuzamot vonva Bruce hasonló módon bekövetkezett halálával. Egyik esetben sem tudták tisztázni, hogy balesetről vagy gyilkosságról volt-e szó. Bár a tragédia mélyen lesújtotta a stábot, a rendező úgy döntött, befejezik a forgatást. Brandont barátja, Chad Stahelski és egy testdublőr, Jeff Cadiente helyettesítette a hátralévő részekben. A mozit, amelyet a halott művész emlékének ajánlottak, 1994 májusában mutatták be, és óriási sikert hozott az alkotóknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top