nlc.hu
Sztárok
Utasbiztosítás vagy egészségkártya – melyiket válasszuk?

Utasbiztosítás vagy egészségkártya – melyiket válasszuk?

Az egyik leggyakoribb félelem azok között, akik külföldre utaznak nyaralni, hogy valamilyen, többnyire rajtuk kívül álló ok miatt megsérülnek, megbetegszenek, és emiatt egészségügyi ellátásra szorulnak. Ha úgy döntünk, hogy az Európai Unió határain belül választunk úti célt, akkor lehetőség van az Európai Egészségkártya (EEK) kiváltására. A kártya az Európai Unióban érvényes társadalombiztosítással rendelkezők számára ingyenesen igényelhető bármelyik egészségpénztárnál személyesen vagy írásban. Szükség esetén tehát az unió valamennyi tagállamában, ezen kívül Norvégiában, Svájcban és Izlandon is felhasználható.

Amennyiben tehát a nyaralás során orvosilag indokolttá válik az ellátás, az a magyar egészségbiztosítás terhére igénybe vehető. Fontos tudni, hogy a kártyával csak azokhoz az egészségügyi szolgáltatókhoz lehet fordulni, amelyek szerződésben állnak az adott tagállam társadalombiztosítójával. Nem árt szem előtt tartani, hogy az uniós tagállamok többségében a biztosítottak önrészt is fizetnek az ellátásért, amire az egészségkártya nem nyújt fedezetet, azt tehát a betegnek saját magának kell állnia.

Vannak olyan uniós országok – mint például Belgium vagy Franciaország –, ahol az ellátás, valamint a gyógyszerek díját a beteg köteles megelőlegezni, vagyis ezeket a helyszínen ki kell fizetnie, majd az illetékes társadalombiztosító a visszatéríthető összeget utólag rendezi. Az üdülőhelyek környékén sok esetben azonban csak magánpraxisok működnek, ezeken az ellátóhelyeken pedig nem használható fel az Egészségkártya, ráadásul balesetet követően egy esetleges hazaszállítás költségét is csak kivételes esetben fedezi a társadalombiztosítás.

Ezek a kivételek és nem kívánt kiadások azonban jelentősen mérsékelhetők, ha a kiutazás előtt gondoskodunk utasbiztosításról. Az Allianz Direct utasbiztosítása már napi 235 Ft-tól elérhető, részeként poggyászunk, irataink is biztosítva lesznek, 24 órás magyar nyelvű segélyvonal áll rendelkezésünkre, illetve – a választott csomagtól függően – tolmácsszolgálat is biztosított baj esetére – tudtuk meg Dunai Zsolttól, az Allianz Direct szakmai vezetőjétől. A biztosítás szükség esetén fedezi a beteg hazaszállítását – ugyancsak csomagtól függően –, jogvédelmet is magába foglal, valamint lehetőség van arra, hogy a sürgősségi betegellátás díját baleset, illetve megbetegedés esetén limit nélkül állja a biztosító.

Külföldi utazás esetén tehát mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötnünk – ezt könnyedén megtehetjük online, a www.allianzdirect.hu weboldalon keresztül – annak érdekében, hogy a nyaralásunk gond nélkül telhessen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top