Sztárok

Vedd meg a 90-es évek sztárjait fél áron!

Reggeli tévéműsorokban és Balaton-parti szórakozóhelyen hakniznak a 90-es évek magyar együttesei. Már 2000 forintért bulizhatunk az Ámokfutók, a Happy Gang, a V-Tech és barátaik slágereire. Igaz, a visszatérés egyik bandának sem sikerült úgy, mint az angol Take Thatnek, így a magyar retrocelebek jobb híján megtartották a visszatérés előtti civil szakmájukat: ki kozmetikusként, ki balatoni vendéglátósként keresi a pénzt két hakni között.

A balatoni vendéglátós
Arany-, platina-, gyémántlemezek, Michael Jackson és a Backstreet Boys előzenekara – anno. Ez a Hip Hop Boyz, amelynek tagjai menedzserük elmondása szerint az egyetemi életérzést lovagolják meg visszatérésük óta. „Azokhoz az emberekhez szólunk, akik keserédes nosztalgiával gondolnak erre az időszakra” – mondja a menedzser, aki a banda gázsiját is elárulta. „Egy vidéki diszkófellépésen és egy esküvőn ugyanaz a műsor. A Hip Hop Boyz 35-40 perces műsora 185 ezer forintba kerül, és nem kérnek külön útiköltségpénzt. Két URH-s mikrofonra és egy DAT kazettás magnóra vagy sima CD-lejátszóra van szükség” – közölte munkatársunkkal a menedzser, Mara Krisztián. OG Krisztián, a banda egyik tagja szerint ma is ugyanolyan sikeresek, mint anno. „Még mindig vannak nagy fellépéseink, például a héten lesz egy buli Balatonfüreden” – mondja a retroénekes, aki azért azt is hozzáteszi, hogy a Hip Hop Boyz visszatérte után is megtartotta civil állását. „Vendéglátózom a Balatonnál.”

Kitúrják őket a valóságshow-celebek
Moór Bernadett, a szintén visszatérő Bestiák együttes tagja időközben családanya lett, egyébként pedig a Gönczi Gábor által híressé lett Smiley zenekarban vokálozik. „Honey kozmetikus lett és tánciskolát nyitott, Miss Bee és én pedig maradtunk az éneklésnél. Sokan kérdezgették, hogy mikor állunk újra össze és egy ponton azt mondtuk: miért is ne? Többségében fiatal lányok járnak a bulijainkra, akik a példaképüknek tartanak minket. Kíváncsiak voltunk rá, hogy nem csitri lányként, hanem nőként, kifejlett tapasztalattal és személyiséggel mit tudunk megmutatni az embereknek. Újra felénekeltük és áthangszereltük a dalokat, most pedig élő zenekart szervezünk” – mondja az énekesnő, aki szerint manapság egyre népszerűbbek a valóságshow-sztárok, akik háttérbe szorítják a fellépőket, így őket is. A Bestiák tagja abból sem csinált titkot, hogy mennyiért rendelhetjük meg egy házi- vagy céges bulira őket. A háromtagú lánybanda 170 ezer+áfáért (ebben nincs benne az útiköltség) ad egy félórás műsort. Technikai eszközök közül a mikrofon és a zenelejátszó mellett egy kontroll-ládát is biztosítania kell a megrendelőnek.

 

A csárdás és az N’Sync között
És akkor jöjjön egy kis történelmi áttekintés! Annak idején a sort Kozsó nyitotta meg az Alvajárókkal. Ekkor a Hip Hop Boyz még csak kis klubokban lépett fel, egészen addig a Total Dance fesztiválig, ahol a Record Express feje fel nem fedezte őket. Ekkor a kiadó elkezdett pénzt pumpálni a zenekarba, a szekér pedig beindult. „Külföldi divatirányzatot próbáltak magyarosítani, hiszen akkor még nem lehetett nagyon angolul énekelni itthon. Az átfordítás kicsit bénára sikerült, valahol a csárdás és az N’Sync között lavíroztak – mondja Sellyei Tamás, az akkori producer. – Hatalmas csapat állt mögöttük: stylist, producer, menedzser, kiadó és még arra is fizettek egy embert, hogy levelezzen a rajongókkal. Olyan volt, mint egy nagyüzem, sokan gondolkodtak rajta. És akkor egy csapásra elkezdett működni – elemezte a producer, aki nem cáfolja, hogy akkoriban minden a tátogásról szólt. – Igaz, hogy playbackről ment, de táncoltak, hatalmas show-t adtak, így mindenki őket akarta.”

A lé pedig a szó szoros értelmében dőlt. „Bőven dőlt. Nem elég, hogy minden ingyen volt, az akkori bérek két-háromszorosát megkerestük. A fiúkból ikonokat próbáltak gyártani, a fellépés után öt perc autogramosztás és uzsgyi be a buszba. Nem mintha ne lett volna idejük, de arra építették az imázsukat, hogy elérhetetlenek legyenek” – mondja a producer, aki szerint minden bizonnyal a saját maguk szórakoztatására térnek vissza ezek a hírességek. „Ők is biztos nosztalgiáznak és poénból csinálják, de mondok egy példát: én szórakozásból eljárok pecázni, mert szeretek ott ülni csöndben és Ady-verseken gondolkodni. De ezt nem erőltetem másokra, mert a többségnek marhára unalmas lenne. Próbálnak még mindig trendiek lenni, de negyvenévesen, pocakkal ugrálni a színpadon már inkább vicces, mint szórakoztató.”
Edit egy szolnoki diszkó tulajdonosa. Ő azt mondja, hogy inkább hív egy külföldi DJ-t fellépni, mint a megkopott magyar együtteseket. „Nem keressük őket, nem hívjuk a hazai retroarcokat fellépni. De inkább nem is nyilatkozom, mert csak minősíthetetlent tudnék mondani.”

Így maradnak az egyetemi klubkoncertek, aki pedig nosztalgiából lángost szeretne enni és tuctucra ringatózni, az meglátogathatja a Happy Ganget, az UFO-t és barátait a Balaton-partján. Megjelenés szigorúan topban és a holdjáró cipőben!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top