Sztárok

Ítélet: 4 év 6 hónapot kapott Damu

Négy év hat hónap börtönbüntetést kapott másodfokon Damu Roland. Legkorábban 3 év 4 hónap múlva szabadulhat – az ítélet jogerős!

15:55
Dr. Ruttner György jogorvoslattal kíván élni, illetve fellebbez a lakhelyelhagyási tilalom miatt. A fellebbezésnek halasztó hatálya nincs.

15:50
Damu Roland nem hagyhatja el Budapest határát, minden páratlan napon le kell jelentkeznie bíróságon, amíg megkapja behívóját a börtönbe.

15.41
A bíró összefoglalja: az elsőfokú ítélet helyesen mondta ki, hogy befejezett nemi erőszak történt, vagyis Damu erőszakosan közösült Palácsik Tímeával. Viszont a súlyos testi sértést a bíróság enyhítette testi sértésre, a személyi szabadság megsértése pedig csak rövid időre történt, amit enyhítő körülményként vettek figyelembe.

15:30
A bíró elkezdte az ítélet indoklásának összefoglalást. Hamarosan kiderül, hogy azonnal börtönbe kell-e vonulnia Damunak. Az újságírók és a fotósok már türelmetlenül várják a tárgyalás végét. 

További képek!

15:15
A bíró napvilágra hozta, hogy Damu Roland nyolc poligráfos vizsgálaton vett részt, ebből haton elbukott.

15:01
Damu Roland egyre nyugtalanabbul hallgatja a bíró indoklását.

14:57

A bíró szerint nem volt tökéletes, ahogy az elsőfokú eljárásban kezelték a szakértői véleményeket, de amit az ítélet meghozatalánál figyelembe vettek, az rendben volt.

14:45
A bíró szerint, ha Palácsik Tímea zárt lábakkal próbálta volna rúgni Damu Rolandot, az „kozák tánc” lett volna. A bíró részletesen megint felolvasta a tényállásnak azt a részét, hogyan erőszakolta meg Damu a sértettet. A részleteket néma csendben hallgatják a tárgyalóteremben.

További képek!

14.35
„Kérem, ne kommentálja sem fejrázással, sem integetéssel a mondandómat!” – szólt rá megint az ítéletét indokló bíró Damura.

4 év 6 hónap: azonnal a börtönbe vihetik Damut


14:23
Damu ügyvédje korábbi védőbeszédében kitért arra is, hogy Palácsik Tímea gyakran másképpen mondta el az erőszak részleteit. A bíró szerint viszont a megélt történetet el lehet mondani máshogyan, egy kitalált, bemagolt sztori lenne mindig ugyanaz.

4 év 6 hónap: azonnal a börtönbe vihetik Damut14:20
A bíró azzal folytatja az indoklást: a Ruttner által védekezésképen felhozott 75 hiba az ítéletben jórészt csak elírás. Vagyis valóban vannak a határozatban pontatlanságok, de ettől még nem támadható, ahogy első fokon a bűncselekményt rekonstruálták, és nem lehet ezekből még arra következtetni, hogy az előző bíró elfogult lett volna. 

További képek!

14:12
A bíró rátér arra, hogy a bíróságnak kötelessége az emberi méltóságot védeni. De a csatolt DVD szerinte nem is volt hiteles, hiszen színészek által eljátszott rekonstrukcióról volt szó, ami ráadásul pontatlan és ezért további pontatlanságokat szült volna. A DVD semmit nem bizonyít – jelentette ki a bíró.

14:05
A bíró kitért arra, hogy Damu Rolandon is dulakodás nyomait találták egy nappal azután, hogy a nemi erőszak megtörtént.

14:01
A bíró szerint teljesen hiába támadta Ruttner György az orvosszakértői véleményeket. Damu Roland a mobilját nézegeti.

14:00
„A büntetőeljárás nem olyan, mint a magasugrás, hogy ha nem sikerül, akkor újabb kísérletet lehet tenni” – célozgat a bíró.

13:45
A bíró kitér arra, hogy a vádlott és a sértett között nem volt élettársi viszony egyik vádbeli időpontban sem.

13:40
Damu Roland végig mutogat, miközben a bíró beszél. Tudósítónk szerint olyan, mintha azt akarná kifejezni, hogy „tudom, hogy mit mondasz, de már minek”…

13:37
A bíró emelt hangon, erélyesen, pontról pontra cáfolja Ruttner György négyórás védőbeszédét. A bíróság szerint nyilvánvaló, hogy Damu Roland megkapta a kiterjesztett vádiratot időben.

További képek!

 


13:35

Damu Roland fásultan hallgatja a bírót, láthatóan sokkolta a jogerős ítélet.

 „A gyakorlat ma az, hogy ha négy év vagy négy évnél több a büntetés mértéke, akkor azonnal foganatosítják. Erre az ügyész is indítványt  fog tenni” – mondta Somfainé Vajda Ágnes ügyvéd a Nők Lapja Cafénak. Mivel ennél hosszabb büntetést szabtak ki Damura, elvileg azonnal elvezethetik a tárgyalóteremből.

4 év 6 hónap: azonnal a börtönbe vihetik Damut13:30
Ruttner hiába hivatkozott arra, hogy Damu Rolandnak nem volt ideje felkészülni, mert késve kapta meg az elsőfokú ítéletet, a bíróság szerint ez nem volt megalapozott. Damu legkorábban több mint három év után szabadulhat.

További képek!

 

13:14
Ruttner György Damut bámulja. A bíró elmondja: voltak ugyan hibák az elsőfokú eljárás során, de ezeket itt, másodfokon orvosolni tudták, ezért nem döntött úgy, hogy meg kell ismételni az egész eljárást. 

13:13
A másodfokú bíróság egyik fellebbezést sem találja megalapozottnak, a bíró szerint valóban több hiba és pontatlanság van az elsőfokú ítéletben, de ezeket kijavították, így meg lehetett hozni a jogerős ítéletet. 

13:12
Damu nem sír, tartja magát, de elkezd hangosan beszélni, rendre utasítják. 

13.10
Damu tettének minősítését megváltoztatja a bíróság, az ítélet: 4 év 6 hónap letöltendő büntetés. Tudósítónk szerint a vádlott majdnem elájul ennek hallatán.

13:05
A bíró azzal kezdi, hogy csendet kér, fáradt és rekedt.

13:00
Ruttner György karon fogva vezeti be Damu Rolandot a tárgyalóterembe, a színész hófehér és holtsápadt.

 További képek!

 


12:54

„Nem meglepő, hogy egy nők elleni bántalmazási ügy ekkora port ver fel. Egy férfi, főleg művész, nem élhet vissza a fizikai erőfölényével” – mondja Gémes Antos, a Marslakók színésze.

4 év 6 hónap: azonnal a börtönbe vihetik Damut12:45

Pakolják a transzparenseket a tüntetők, akik már hangos dobolásba kezdtek a Fővárosi Törvényszék épülete előtt.

A Patent Egyesült jogvédői és aktivistái a családon belüli erőszak következményébe belehalt asszonyokat, lányokat jelképező piros bábukkal és dobszóval követelik az ítélethirdetés alatt, hogy részesüljön tisztességes bánásmódban a nemi erőszak minden áldozata. „A Damu-ügy sértettjével való szolidaritásunkat fejezzük ki” – mondta tüntetést szervező egyesült szóvivője, Tüdő Petra.

 

 

 

 

12:40
Egyelőre nem érkezett meg sem Damu Roland, sem a védője. A hír24 információi szerint Palácsik Tímea külföldre utazott. „A Markó utcában verőfényes napsütés van, már gyűlnek a sajtó munkatársai a bíróság előtt, és újra forgat a Marslakók sorozat is a tárgyaláson” – mondja tudósítónk.

Damu Roland rajongói oldalának a Facebookon 53 aktív tagja van. A Börtönbe Damu Rolandot csoport pedig 124 lájkolót „birtokol”.

12:20
40 perc múlva kezdődik a tárgyalás. Tudósítónk már a bíróságon van.  „Nem készülnek fokozott biztonsági intézkedésekkel az ítélethirdetésre” – reagáltak a Nők Lapja Café kérdésére a Fővárosi Törvényszék sajtótitkárságán kedd délelőtt. Pedig már előfordult, hogy a vádlottnak nyoma veszett az ítélethirdetés izgalmai közepette: így a drogos ügye miatt elítélt Farkas Péternek, vagy a döntés indoklása közben kámforrá vált Földesi Szabó Lászlónak.

További képek!

 


Előzmény:

Első fokon hat év börtönre és hat év közügyektől való eltiltásra ítélték a 36 éves színészt, miután a Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek mondta ki súlyos testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában. Az ítélet szerint 2010 novemberében bántalmazta és megerőszakolta barátnőjét, Palácsik Tímeát, de az amúgy agresszív afférjairól hírhedt Damu ezt – még az utolsó szó jogán is – tagadta. Ügyvédje így az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, illetve védence felmentését kérte, míg a vád rács mögé küldené Damut.

Eldől: évekre börtönbe kerül-e Damu?

 

A másodfokú tárgyalás március 7-én volt, amelyen a nemi erőszakkal vádolt egykori sorozatszínész ügyvédje, Ruttner György több mint négyórás védőbeszéde után a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék jobbnak látta elnapolni az ítélethirdetést március 20-ra. Ruttner újabb tanúk és szakértők meghallgatását kérte, de indítványait a bíró elutasította.

Valami érthetetlen okból azért az ötletért sem lelkesedett a bíró, hogy az ügyvéd levetítse azt a filmet, amelyen pornószínészek asszisztenciájával támasztja alá Damu ártatlanságát. Ruttner ugyanis arra építette a védelmet, hogy Palácsik vallomásának megfelelően már csak anatómiai okokból sem történhetett erőszakos közösülés. Az ügyvéd olyan részletességgel és megközelítési móddal taglalta a témát, hogy főszerkesztőnk nyilvános posztban kívánt neki másnap valamennyiünk nevében boldog nőnapot – ezt itt elolvashatod!

Tudósítónkat ugyan átmenetileg kiutasították a tárgyalóteremből, amiért online közvetíti az eseményeket, de várhatóan az ítélethirdetésről azonnal, percről percre tudósíthatunk. Szóval legutóbb ott hagytuk abba, hogy Damu az utolsó szó jogán azt mondja: „Ártatlannak tartom magam, nagyon bízom az igazságszolgáltatásban!” – A folytatásért gyere a Nők Lapja Caféra kedden 13 órától!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top