TV-sztárok

20 dolog, amit tudnod kell a Terápiáról

Nyolcszáz oldalnyi szöveg, egy stábtag tragikus halála, 93 napnyi forgatás, közös lottószelvény, és persze az eredeti izraeli és az amerikai sorozat visszaköszönő szelleme. Október 22-én indul a Terápia az HBO-n.
20 dolog, amit tudnod kell a Terápiáról
Mindenki rejteget valamit
A hétköznap esténként 25 percben jelentkező Terápia című sorozat főszereplője a pszichológus András (Mácsai Pál), aki hétfőtől csütörtökig fogadja pácienseit a rendelőjében, péntek esténként pedig ő maga keresi fel egykori mentorát, hogy a saját magánéleti problémáit próbálja kezelni. Ezeken az üléseken keresztül nyolc ember problémái tárulnak fel előttünk, és Mácsai Pált idézve: „miközben lelki ügyekről van szó, krimiszerű izgalmat élhet át a néző, de az epizódok dramatikusak, nem lelkizősek.”

20. A Terápia egy 2005-ös izraeli sorozat (Be Tipul) alapján készült, amiből az amerikai HBO 2008-ban készítette el a már nemzetközi sikerű saját adaptációját (In Treatment). A közép-európai HBO a magyar előtt már Csehországban, Romániában és Lengyelországban is készített belőle saját változatot.

19. Az amerikai sorozatban Gabriel Byrne alakította Mácsai Pál szerepét, akit olyan klasszikus filmekből ismerhetünk, mint a Stigmata, a Közönséges bűnözők vagy A halál keresztútján.

18. A három évadot megélt amerikai Terápiát Golden Globe- és Emmy-díjakkal is telitömték. A magyar elismerések még váratnak magukra, de jó hír, hogy a forgatás idején Nagy Ervin és Szamosi Zsófia is Jászai Mari-díjat kapott.

17. A magyar változatot a hazai viszonyokhoz igazították a forgatókönyvírók, ami leginkább Nagy Ervin figuráját érintette, aki az eredetiben még egy bombázópilóta volt. A magyar változatban ez nem lett volna hihető figura, így az alfahím egy saját sikereiben fürdőző vállalkozó lett.

20 dolog, amit tudnod kell a Terápiáról16. Nemcsak a színészeket, de még a rendezőket is castingolták a Terápiához. Az HBO tíz magyar filmest keresett meg, hogy vázolják fel az elképzeléseiket a sorozattal kapcsolatban, és végül Enyedi Ildikót és Gigor Attilát választották ki.

15. A negyvenrészes sorozatot összesen 93 napig forgatták, amiből hat napon át dolgoztak külső helyszíneken, 87 napot pedig a budaörsi Lloyd stúdióban.

14. Gigor Attila rendező szerint „nagy érdeme lehet a sorozatnak, hogy segít megértetni a magyar társadalommal: az önvizsgálat megkerülhetetlen, és ha kell, a pszichológus ebben jó partner lehet. Nem azért van, hogy felírja a nyugtatót, hanem a hajdani Mester, a Bölcs szerepét tölti be, aki segít a szembenézésben, rálátni a bűneinkre, tévedéseinkre.”

13. A sorozat főszereplőjének, Mácsai Pálnak 93 napból 91-et a forgatáson kellett töltenie. Ez napi 10-12 munkaórát jelentett, és ehhez még hozzáadhatjuk azt a kb. 80 próbát is, amin a forgatási napokon kívül vett részt. Ez idő alatt kb. 800 oldalnyi szöveget kellett megtanulnia.

20 dolog, amit tudnod kell a Terápiáról

12. A Terápia készítése alatt egy váratlan és tragikus esemény történt. Az 57 éves Stork Csaba, a film díszlettervezője nem sokkal a forgatás befejezése előtt tragikus hirtelenséggel hunyt el.

11. A pszichológus szobájának díszletéhez egy II. kerületi Garas utcai villát, illetve egy Szalay utcai (V. kerület) lakást modelleztek le, a díszletben próbálták a fákkal, bokrokkal, épületdíszekkel is követni a helyszín hangulatát.  Az eredeti kertről és utcarészletről óriási fotónyomatok is készültek, melyek a díszlet ablakain keresztül háttérként használtak. A világítást mindig ahhoz igazították, hogy a történet szerint éppen milyen napszak van odakint.

10. A Mácsai által játszott pszichológus szobájában összesen kb. 3000 könyv látható a háttérben, melyeknek jelentős részét antikváriumokból kölcsönözték, de a stábtagok saját könyvei is felkerültek a polcokra.

9. Bár többnyire egyszerre csak két színész látható a képernyőn, a stáb mégis kb. 50 tagból állt, akik közös csokikészlettel és közös lottószelvénnyel is rendelkeztek, sőt a végső csapószámra is fogadásokat kötöttek.

8. Mivel a színészek szinte végig egy kanapén ülnek, rendkívüli koncentrációt igényelt tőlük, hogy csak kisebb mozdulatokra és az arcjátékukra támaszkodhattak.

20 dolog, amit tudnod kell a Terápiáról

7. Egy napon csak a beszélgetések egyik résztvevőjét vették a kamerák, így hiába kellett másnap is felvenni ugyanazokat az anyagokat, az egyik színész egy kicsit mindig pihenhetett, és a több kameraállás miatt a rendezők több felvételből válogathattak.

6. Hétfőnként Andrást egy régi páciense, Laura (Marozsán Erika) látogatja meg, aki bevallja pszichológusának, hogy szerelmes lett belé.

5. Keddenként egy dúsgazdag üzletember (Nagy Ervin) lesz András vendége, akinek lelki gondjai vannak: az egyik beosztottja kivégezte a családját, majd magával is végzett, miután a gazdasági válság miatti leépítésekben kirúgta a cégétől.

20 dolog, amit tudnod kell a Terápiáról4. Szerdánként egy tornászlány (Sztarenki Dóra) jár Andráshoz, akinek volt egy súlyos balesete, és a biztosítás miatt pszichológusi szakvéleményre van szüksége arról, hogy nem akart öngyilkosságot elkövetni.

3. Csütörtökönként egy pár (Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt) a kanapé vendégei, ahol úton van a gyerek, csakhogy a nő a gyereknevelés helyett inkább a karrierjére szeretne koncentrálni, de a férje nem akarja elfogadni a döntését.

3. Péntek esténként maga András jár el egykori mentorához (Csákányi Eszter) terápiára, ahol kiderül, hogy neki is komoly gondjai vannak a házasságával (feleségét Für Anikó alakítja).

2. Bár az első öt részből még nem derül ki, később András péntek esti látogatásai egykori mentoránál páros terápiákká válnak, ahová a felesége (Für Anikó alakításában) is elkíséri őt, hogy megoldják a közös problémáikat.

1. A 4579. volt az utolsó csapó. Ezt a számot a tippelésen egyik stábtagnak sem sikerült eltalálni.

A Terápia a magyar HBO saját gyártású sorozata, ami október 22-én, hétfőn egy kódolatlan napon indul, majd nyolc héten át minden hétköznap este 21:00 órától lesz látható.

fotó: Forrás: HBO

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top