Sztárok

Csokihintót és bogarakat is kapott II. Erzsébet

Különlegességek is szerepeltek tavaly az angol királynő hivatalos ajándékai között, olyan hagyományos darabok mellett persze, mint a kristályvázák, brossok vagy könyvek.

A Buckingham-palota által nyilvánosságra hozott lista izgalmas betekintést ad abba, hogyan „oldották meg” különböző külföldi méltóságok, szervezetek, cégek és magánemberek a királyi ajándékozás problémáját, néha meglehetősen vicces eredménnyel.

Természetesen II. Erzsébet királynő – akinek a kedvenc kutyafajtáját kihalás fenyegeti – kapta a legpompásabb ajándékokat, köztük egy ötsoros gyöngynyakéket az Egyesült Arab Emírségek elnökétől, négy tűzzománc skarabeust Bangladesből és egy gyémánt-turmalin brosst Saskatchewanból, de kapott rádiós ébresztőórát és egy plexibe foglalt 500 rúpiás bankjegyet is. A királynő ehető ajándékai között volt csokoládéból készült windsori kastély és hintó is. András herceg mézeskalács katedrálisával együtt már egy egész ehető királyi esküvőt össze lehetett volna hozni.

Anna hercegnő, II. Erzsébet lánya például kanadai látogatása alkalmával kapott egy portrét, amelyen egy jávorszarvas hátán ül. De meglepték őt lófüles kötött sapkával, egy műanyag angyallal és egy kerti törpével is. Eduárd herceg sütőpapírt és cseresznyét is kapott. Fülöp herceg ajándékai között volt bányászlámpa, egy üveg sör, két pár mandzsettagomb és egy morzeábécé is.

Harry herceg – akire a szakálla miatt a napokban rápirított II. Erzsébet – az Egyesült Államokból egy bőr pilótadzsekivel (Michelle Obama ajándéka), egy solymászkesztyűvel (az amerikai légierőtől) és egy saját magát mintázó, 3D nyomtatóval készült babával tért haza. Károly herceg többek között a szaúd-arábiai Abdul-Aziz király Nemzetközi Repülőtér fém modelljével lett gazdagabb.

A királyi család tagjainak adott hivatalos ajándék nem saját tulajdonuk, de megehetik, használhatják, kiállíthatják vagy galériáknak, múzeumoknak kölcsönözhetik. A 150 fontnál kevesebbet érő ajándékokat fel is ajánlhatják jótékony célra, ha valószínű, hogy nem fogják használni őket.

Csokihintót és bogarakat is kapott II. Erzsébet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top