Sztárok

Lehet, hogy többé nem utazgat Erzsébet királynő

Lehetséges, hogy az idén befejezi hivatalos külföldi látogatásait a brit uralkodó, és várható, hogy hazai kötelezettségei közül is egyre többet átad legidősebb fiának, Károly trónörökösnek.

Az idén 88 esztendős II. Erzsébet királynő – aki egy különleges videót kapott – június 6-án még részt vesz a normandiai partraszállás 70. évfordulójára rendezett franciaországi megemlékezéseken, de már oda is elkíséri őt Károly herceg, aki segít idős édesanyjának a zsúfolt program lebonyolításában – értesült a The Sunday Times. A tekintélyes konzervatív brit lap értesülései szerint a francia kormány olyan tájékoztatást kapott, hogy valószínűleg ez lesz a királynő utolsó hivatalos külföldi látogatása.

Udvari források megerősítették, hogy az uralkodó naptárában nincs előjegyezve több hivatalos külföldi utazás a normandiai megemlékezések utáni időszakra. E források ugyanakkor hangsúlyozták, hogy hivatalos döntés nem született II. Erzsébet királynő külföldi utazásainak befejezéséről.

Lehet, hogy többé nem utazgat II. Erzsébet

Az idős uralkodó külföldi látogatásainak ritkulását mindazonáltal már tavaly feltűnő módon jelezte, hogy nem vett részt a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség csúcstalálkozóján; képviseletében Károly trónörökös utazott a novemberi Sri Lanka-i értekezletre. Negyven éve most fordult elő első ízben, hogy II. Erzsébet királynő – aki csokihintót is kapott karácsonyra – nem volt jelen a nemzetközösségi állam- és kormányfők kétévente esedékes találkozóján. A Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia – szóvivője annak idején nem is titkolta, hogy az udvar most már igyekszik korlátozni a királynő külföldi utazásainak számát. II. Erzsébet, aki 62 éve ül az Egyesült Királyság trónján, e több mint hat évtized alatt összesen 261 hivatalos külföldi látogatást tett. (És ez csak egy érdekesség abból a hatvanból, amit összeszedtünk a királynőről. Kattints ide!)

Az uralkodói kötelezettségek egyre nagyobb mértékű átadásának jele az is, hogy várhatóan hamarosan bejelentik Károly herceg és a királynő sajtóhivatalának egyesítését. Az új, közös sajtóosztály központja a Buckingham-palotában lesz, élén azonban Károly trónörökös stábjának egy illetékese áll majd. Ugyanakkor a brit uralkodónak nem áll szándékában követni Beatrix volt holland királynő példáját: Beatrix tavaly áprilisban átadta trónját fiának, Vilmos Sándornak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top