Sztárok

Csodás örökséget hagyott ránk Philip Seymour Hoffman

Utoljára két hete a Sundance filmfesztiválon mutatkozott a nyilvánosság előtt, ahol magam is ott lehettem. A világ legjobb karakterszínésze a klasszikusai mellett több befejezett és félbehagyott filmet is hagyott az utókorra.

Csodás örökséget hagyott ránk Philip Seymour HoffmanEgy elszalasztott találkozás

Január 19. délután fél 6, Eccles Theater, Park City, Sundance filmfesztivál. Véget ér az A Most Wanted Man című, John Le Carré regényéből készült feszült kémfilm világpremierje, a több mint ezerfős terem közönsége felállva tapsol. Felkapcsolják a fényeket, amikor a fesztivál művészeti igazgatója színpadra szólítja az alkotókat. A legnagyobb taps természetesen a főszereplőt, Philip Seymour Hoffmant fogadja. Ezt már csak a hátam mögé pillantva látom, és maga Hoffman is csak egy apró pont számomra a terem másik végében. Nem várom meg, egy másik filmre rohanok. Ekkor még azt hiszem, a film európai premierjén majd úgyis lesz lehetőségem interjúzni vele, hiszen nem sokkal előtte erről beszélgettem a film forgalmazójának képviselőjével.

Február 2., két héttel később. Megtudom, hogy most már biztosan nem találkozhatok a földkerekség egyik legnagyobb színészével. Philip Seymour Hoffman 46 évesen hagyta itt ezt a világot. Örökké bánni fogom a pillanatot, amikor két hete felálltam a székemből, hogy elrohanjak.

A kisemberek mestere nem volt kisember

Az első hírek szerint injekciós tűvel a vénájában találtak rá New York-i otthonában. Egy korábbi interjújában bevallotta, hogy húszéves kora környékén bármilyen anyagot beszúrt magának, ami csak az útjába került. Huszonhárom éven át tiszta volt, de 2012-ben visszaesett. Esendő volt, ahogy esendők voltak a figurák is, akiket játszott. El tudta hitetni, hogy egy volt közülünk. Ő volt Hollywood kisembere, aki a karrierjében minden volt, csak kisember nem. Egy igazi nagy formátumú színész.

Nem volt szép, nem is tartotta magát annak, de a tehetsége megszépítette. A legtöbb figurája titokzatos volt, és valami sötét titkot rejtegetett. Úgy tűnik, ő maga is. Bizonytalansága, érzékenysége és empátiája minden egyes szerepén érződött, és pont ez az érzékenység, ez a sebezhetőség okozta a vesztét. Játszott a diáklányába beleszerető gimis tanárt (Az utolsó éjjel), gyerekmolesztálási ügybe keveredő papot (Kétely), a kémjátszmáktól meghasonlott kémzsenit (Charlie Wilson háborúja), magányos, bölcs zenekritikust (Majdnem híres) is, de a leghíresebb szerepe egyértelműen Truman Capote megformálásához kötődik, amiért 2006-ban Oscar-díjat kapott.

Az övé volt minden idők egyik legmeghatóbb köszönőbeszéde. Díját elsősorban édesanyjának köszönte meg, kihangsúlyozva, hogy az asszony a három testvérével együtt egyedül nevelte fel őt, és ő volt az, aki beíratta egy színtársulatba. Az édesanyja szenvedélye az ő szenvedélyévé vált, és ez repítette fel őt a szakma csúcsára, ahonnét mindig lenéz majd ránk.

Két félbehagyott forgatás

Philip Seymour Hoffman tegnap feliratkozott azoknak a színészeknek a listájára, akik forgatás közben hagyták itt ezt a világot, akárcsak Heath Ledger vagy Paul Walker. A színész éppen Az éhezők viadala záró duplaepizódját, A kiválasztottat forgatta, és az éjszaka folyamán már meg is érkezett Jennifer Lawrence, Francis Lawrence rendező és a többiek rövid és szomorú megemlékezése: „Philip Seymour Hoffman egyedülálló tehetség volt, a generációja egyik legjobbja. Szerencsések vagyunk, hogy munkájával megtisztelte Az éhezők viadala családot. Elvesztése fájdalmas tragédia, és a legmélyebb részvétünket küldjük a családjának”. Úgy hírlik, még hét napnyi forgatása lett volna hátra a második részből, A kiválasztott első felének összes jelenetével végzett. A premiert nem halasztják el, és állítólag nem kérnek fel helyettesítő színészt sem, így úgy fest, Hoffman ezzel a két filmmel búcsúzhat a nagyvászontól és a nézőktől.

Ennél nagyobb tragédia érte a Showtime új sorozatát, amit Happyish címmel terveztek bemutatni. A pilot már leforgott, amiben Hoffman egy olyan IT cég vezetőjét játszotta volna, ahol minden munkatársa feleannyi idős, mint ő. Aki látta az első részt, odáig volt érte, ám mivel a sorozat nagyrészt a főszereplője személyiségére és kvalitásaira épült, erősen kétséges, hogy lesz-e folytatás. Mert Philip Seymour Hoffmant szinte lehetetlen pótolni.

Csodás örökséget hagyott ránk Philip Seymour Hoffman

Még két teljes film

A Sundance filmfesztiválon volt szerencsém látni a két utolsó, teljesen befejezett filmjét, és ahogy korábban is mindig, ezekben is tökéletes volt. A God’s Pocket című fekete komédiában egy simlis fuvarost alakít, aki eljátssza a felesége öccsének temetéspénzét, és valahogy elő kell teremtenie az összeget ahhoz, hogy a neje ne hagyja őt faképnél. Igazi lúzer kisembert játszik, akinek egyszerre kezdi el nyomni a vállát az élet összes terhének súlya. Ahogy Philip Seymour Hoffmanra jellemző, ebben is zseniális.

Magyarországon azonban az A Most Wanted Man című kémfilmjével találkozhatunk legközelebb (március végén várható a premier), amiben a német titkosszolgálat dörzsölt ügynökét alakítja, akinek egy terroristagyanús orosz-csecsen bevándorlót kell megfigyelnie. A film végi összeomlás-jelenete egyike a karrierje legnagyobb pillanatainak. Egy legendás színész méltó búcsúja a mozitól és a nézőktől.

A család üzenete

Philip Seymour Hoffmannak természetesen nemcsak karrierje, hanem magánélete is volt. Élettársa, a jelmeztervező Mimi O’Donnell, tízéves kisfia, Cooper, valamint két kislánya, a hétéves Tallulah és az ötéves Willa is gyászolja őt, akikkel épp találkozója lett volna, de nem érkezett meg, és pont ezért ment fel az egyik barátja a lakására. A család az alábbi közleményt adta ki a nyilvánosságnak: „Mélyen le vagyunk sújtva szeretett Philipünk elvesztése miatt, és értékeljük azt a sok szeretetet, amit ezekben a nehéz időkben kapunk. Tragikus és hirtelen jött a veszteség, kérünk mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a magánéletünket a gyász idején. Tartsák meg Philipet jó emlékezetükben és imáikban!” Tegyünk így, és persze nézzük újra meg újra a klasszikusait, valamint ne mulasszuk el az utolsó mozijait, hiszen ilyen formátumú színészt csak elképesztően ritkán ad nekünk Hollywood.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top