Sztárok

Ferenc pápához megy II. Erzsébet

A katolikus egyházfőnél tesz látogatást áprilisban a brit uralkodó.

A Buckingham-palota hivatalosan bejelentette, hogy II. Erzsébet királynő – akinek az utasítására szolidabbra cseréli ruhatárát Katalin hercegné – és férje, Fülöp edinburghi herceg április 3-án, hivatalosan Giorgio Napolitano olasz elnök meghívására, Rómába látogat, és a Vatikánban felkeresi a katolikus egyházfőt is, akit a címlapra tett a Rolling Stone rockmagazin. A brit királyi pár eredetileg tavaly márciusban utazott volna Rómába, de akkor az uralkodó kórházi ellátást is igénylő betegsége miatt a látogatást elhalasztották.

Legutóbb 2010-ben volt ilyen szintű kapcsolatfelvétel a brit monarchia és a Vatikán között: akkor Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek tett négynapos látogatást Nagy-Britanniában a királynő meghívására. Az egyházfő látogatása történelmi jelentőségű volt, katolikus egyházfő ugyanis állami látogatáson – azaz a brit uralkodó vendégeként – korábban soha nem járt brit földön.

Az idén 88 esztendős brit uralkodó, aki 62 éve ül az Egyesült Királyság trónján, eddig háromszor járt a Vatikánban: 1961-ben, 1980-ban és 2000-ben.

A vatikáni látogatás gyakorlatilag két egyházi vezető találkozójának is tekinthető. Az anglikán egyház első számú világi vezetője, hivatalos címe szerint főkormányzója ugyanis a Rómával történt XVI. századi szakítás óta a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet királynő, és az anglikanizmus Nagy-Britanniában államvallásnak számít.

Ferenc pápához megy II. Erzsébet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top