Sztárok

Bonyodalmak Monacóban – Ki örökli a trónt?

Decemberre várható, hogy életet ad ikergyermekeinek Charlene monacói hercegnő, de még nem biztos, hogy a most születendő két gyermek valamelyike ül egyszer majd a miniállam trónjára.

Amikor bejelentették, hogy a monacói uralkodó felesége terhes, a közlemény csak a hercegnő állapotára vonatkozott. Nem írták bele, hogy “a gyermek” mikorra várható, vagy hogy “babát várunk”. Már akkor egyértelmű volt mindenkinek, hogy a hercegi párnak ikrei lesznek – pláne úgy, hogy a hercegnő apja közösségi oldalára pár percre kiposztolta a az ikerterhesség tényét. Aztán nemrégiben maga Charlene hercegnő megerősítette, két babát hord a szíve alatt, hozzátette, élete legboldogabb időszaka ez, tele van erővel, energiával, amit elsősorban a monacói nép szeretetéből merít.

Ám azóta senki nem beszél arról, hogy az ikrek egy- vagy kétpetéjűek, lányok, fiúk, vagy egy lány, egy fiú. A gyermekek neme és egy kis szerencse ugyanis befolyásolhatja, hogy ki örökli a trónt…

Bonyodalmak Monacóban – Ki örökli a trónt?

A monacói alkotmány kimondja, hogy mindig az uralkodó legidősebb fia örökli a trónt, akkor is, ha van nővére. 2002 óta női örökösödés is lehetséges, ha nincs fia az uralkodónak. Így fordulhat elő, hogy jelenleg trónon lévő II. Albertet a nővére, Caroline hercegnő, majd annak a fia, Andrea, és annak gyermeke, Sacha követi a trónöröklési listán. Ez most változik, hiszen a babák megelőzik a nagynénjüket. De nem biztos, hogy az elsőszülött kerül majd apja után a második helyre. Íme a lehetséges variációk:

  • Abban az esetben, ha Charlene egy fiút és egy lányt vár, a fiú baba Monaco trónörököse, és mindegy, hogy melyikük született hamarabb.
  • Ha két fiút vár, akkor az a baba lép egyszer majd trónra, aki előbb világra jön, vagy császármetszés esetén előbb kiemelnek.
  • Ha két lányt vár a hercegnő, akkor az elsőszülött lány lesz majd Monaco uralkodója – de csak abban az esetben, ha később nem születik öccse.
Bonyodalmak Monacóban – Ki örökli a trónt?

A világsajtó most a gyermekek neméről vár tájékoztatást, és úgy hírlik, a monacói udvar hamarosan nyilatkozatot tesz közzé. Ez egyébként nem szokás a királyi udvarokban, Angliában elképzelhetetlen lenne, hogy közzétegyék, fiút vagy lányt vár Katalin – elég csak a gazdaságot pörgető babaszuvenírekre, az oly népszerű fogadási irodák bevételkiesésére gondolni, na meg miről is beszélnének a britek az ötórai tea mellett. Kivételek persze vannak: Spanyolországban Letícia királyné mindkét terhessége alatt bejelentették, hogy lányokat vár, és ez így volt Svédországban is a trónörökösnő Viktória, és a húga, Magdolna terhessége alatt.

Számos uralkodócsaládban születtek ikrek az elmúlt száz évben.

Habsburg Ottónak és Regina hercegnőnek 1954-ben születtek ikrei, Michaela és Mónika főhercegnők.

A luxemburgi uralkodónak is vannak ikertestvérei, János herceg és Margit hercegnő 1957-ben születtek.

Viktória Cservenyák férjének, az 1972-ben született Jamie Bourbon-Pármai herceg ikerhúgát Carolina hercegnőnek hívják.

A belga király öccsének, Lóránt hercegnek is ikerfiai születtek 2005-ben Aymeric és Nicolas hercegek.

A dán trónörököspárnak, Frigyes hercegnek és Máriának két gyermek után 2011-ben születtek ikrei, Vince herceg és Jozefina hercegnő.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top