Sztárok

60 éves a világ első szupermodellje, Janice Dickinson

Janice Dickinson a világ legmenőbb kifutóin vonult, a legnagyobb magazinok címlapján pózolt, és egyike a legnagyobb élő divatikonoknak. Az egykori szupermodell az izzó vérű hetvenes években élte aranykorát, a Studio 54 nevű kultikus diszkó nélküle szinte ki sem nyithatott. A drogok, az alkohol és a fényűző élet hátulütői őt sem kerülték el. Janice Dickinson ma 60 éves.

Mindössze 14 éves volt, amikor New Yorkba költözött, hogy modellkarrierbe kezdjen. Ám akkoriban a világhírű Ford Modellügynökség vezetője, Eileen Ford eltanácsolta, mondván, nem trendi (az ügynökségek még mindig a Twiggy-típusú, szőke, kék szemű modellekért versengtek). Ám nem adta fel, és elszántságának köszönhetően a hetvenes évek végén ugyanez a modellügynökség szerződtette. Janice Dickinson már ekkor is bosszúálló típus volt: miután John Casablanca kivált az ügynökségből és létrehozta az Elite Model Managementet, Janice gondolkodás nélkül átigazolt. Dús fekete haja, vastag szája és ártatlan tekintete egy pillanat alatt elvarázsolta a magazinok főszerkesztőit és a legnagyobb tervezőket. Az összes nagy nevű divatmagazin címlapján szerepelt, a legnagyobb divatmárkák versengtek a kegyeiért és a tervezők is imádták. Na meg persze a legnagyobb filmsztárok skalpjait is begyűjtötte: Jack Nicholsonról úgy nyilatkozott, hogy nem volt rossz szerető, Warren Beattyről ódákat zengett, de Mick Jagger, Bruce Willis és Sylvester Stallone is megfordult az ágyában. Olyannyira, hogy Janice lányának 1994-es születése után DNS-tesztnek kellett bizonyítania, hogy nem ő, hanem Michael Birnbaum producer (aki a három férje közül egyik sem volt) Savannah apja. “A” listás szeretőiről mindig is nyíltan beszélt – legyen az nő vagy férfi –, önéletrajzi könyvében hosszú fejezetekben boncolgatta szexuális teljesítményüket.

Megnézem
Összes kép (1)

Én voltam a legvadabb modell. Minden híresség velem akart lefeküdni. Szerencsések, hogy kaptak belőlem egy darabot. Ahogy besétáltam egy szobába, minden szem rám szegeződött. Akkoriban a szépség az én malmomra hajtotta a vizet. A szépségem rengeteg ajtót megnyitott előttem; olyan dolgok hullottak az ölembe, amikről nem is tudtam, hogy akarom őket, és talán meg sem érdemeltem mindent.

Ő és Gia számítottak a divatvilág királynőinek, az igazi szupermodelleknek abban az időben, ezzel együtt pedig az egész világ a lábuk előtt hevert. Ahogy a hetvenes években szinte egyik sztárt sem, úgy őket sem kerülték el a drogok. “Abban az időben mindent kipróbáltam. Én voltam a pörgős Janice. Az életem a drogokról és a szexről szólt.”

A függőségek azonban végigkísérték az életét. Épp úgy harcolt a drogokkal, mint a túlzásba vitt plasztikai beavatkozásokkal. Olyannyira vált a sebészkés és a tűszúrások megszállottjává, hogy még fia, Nathan kedvéért sem hagy fel a műtétekkel. “Nem fogok többet plasztikáztatni – legalábbis ha figyel” – utalt 27 éves fiára egy interjúban, amikor arról mesélt, Nathan bizony megszállottan küzd azért, hogy végre leálljon.

60 éves a világ első szupermodellje, Janice Dickinson

A magyar közönség leginkább Tyra Banks: Topmodell leszek című tehetségkutatójának egyik zsűritagjaként ismerhette meg. Könyörtelen kritikái és éles nyelve miatt ő volt a versenyzők megtestesült rémálma. A negyedik évad után már csak vendég-tanácsadóként tért vissza a műsorba, miután az egész stábot kiborította viselkedésével, de tévés karrierje csak ezután indult be igazán: egyik valóságshow-ból ki, másikba be. Szerepelt a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben, de hát Amerikában nem igazi tévés celeb az, aki nem indít saját nevével ellátott valóságshow-t, úgyhogy nem is kellett sokáig várni a Janice Dickinson Modellügynökség 2006-os debütálására, amely végül négy évadot élt meg.

Ám celebkarrierje egyik csúcspontját kétségkívül Dr. Phil celebrehabja hozta el, amelyben hírességek a kamerák előtt igyekeznek leszokni káros szenvedélyeikről.

2014-ben azonban egy egészen megdöbbentő üggyel kapcsolatban találkozhatott vele ismét a magyar közönség. Woody Allen után Amerika egyik hősként tisztelt sztárjáról, Bill Cosbyról derült ki, hogy kislányokat molesztált, sőt a botrány kirobbanása után 16 nő törte meg a csendet és állította, Cosby évtizedekkel ezelőtt szexuálisan zaklatta őket. Köztük Janice Dickinsont, aki a CNN-nek adott exkluzív interjújában vallott a történtekről. “Azt akarom, hogy Cosby kiálljon és bevallja, hogy egy szörnyeteg és megerőszakolt engem” – mondta indulatosan az egykori modell, aki 1982-ben ismerte meg a humorista-színészt, akiben – állítása szerint – azért bízott, mert befolyásos ember volt, köztiszteletnek örvendett és tévés karrierrel kecsegtette a fiatal lányt. A történet azonban kusza, hiszen első könyvében (később még kettőt írt), a  No Lifeguard on Duty – The Accidental Life of the World’s First Supermodel címűben szintén tett említést Cosbyról, ám ott még arról írt, külön hálóban aludtak. Igaz, a CNN riportja után azt állította, a könyv megjelenése előtt Cosby ügyvédei megfenyegették, ezért nem teregette ki a szennyest akkoriban.

Forrás: HeraldExtra, Wikipedia, IMDb, ETOnline, DailyCaller, Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top