Sztárok

7 dolog, amit nem tudtál Oszvald Marikáról

Oszvald Marika a hétvégén az egyik legrangosabb hazai kitüntetésben részesült, Kossuth-díjat kapott. Bár a művésznő a magyar operett ikonikus alakja, találtunk róla néhány infót, ami számunkra is újdonságként hatott.

A vérében van a szakma

Oszvald Marika színész-énekes családból származik, édesanyja, Halasi Marika elismert szubrett, édesapja, Oszvald Gyula az Operettszínház népszerű bonvivánja volt. Már gyermekkorától a színház világában élt. Később karrierje során mindkét szülőjével állt egy színpadon. Édesapjával a Mosoly országa című darabban játszott együtt, amiben a férfi húgát alakította.

Bejárta a világot

Annak ellenére, hogy sokan kifejezetten magyar műfajnak tartják az operettet, Oszvald Marikának lehetősége volt rá, hogy az egész világon bemutassa. Amerikától kezdve, Izraelen, Olaszországon, és Franciaországon keresztül Japánig kíváncsi volt rá a közönség.

Nem találod ki, melyik volt a leghíresebb szinkronszerepe

Az Operettszínház tagja a szinkronizálásba is belekóstolt, legemlékezetesebb szerepe pedig a Walt Disney-féle Ariel, a kis hableány főszerepe volt. Olyan színészt kerestek a szerepre, akinek beszédhangja is dallamos, így esett a választás Oszvald Marikára.

Ezért nem lett primadonna

Alacsony termete miatt nem lehetett belőle primadonna. Oszvald Marika mindössze 150 centi, ezzel pedig ő az egyik legkisebb magyar színésznő.

Az énekelésen túl

Igazi örökmozgó, remekül táncol, ám ezen kívül több sportágban is kipróbálta magát. Korábban tornázott, balettozott, szteppelt, akrobatikázott, szertornázott és műugrott. Ám kézügyessége is kifejezetten jó, édesapja megtanította barkácsolni, tud fúrni-faragni, de a varrás és festés sem okoz neki problémát.

Örök fiatalság

Az idősebb asszony-, anyaszerepek sokáig elkerülték. Első ilyen karakterét ötvenéves kora felett kapta a Csókos asszony című operettben.

A Kossuth-díjon kívül

Oszvald Marika munkásságát már több kitüntetéssel díjazták. Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és 1990-ben az év színésznője volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top