7 éve mutatták be: kerülj te is Mamma Mia!-hangulatba

V.V.V. | 2015. Június 30.
Hét évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be a nagy sikerű Mamma Mia! musical filmváltozatát. Ez pedig egy jó ürügy arra, hogy újra átjárjon bennünket az a vidámság, ami a filmből árad: a Mamma Mia!-hangulat.

Az megvan, amikor Meryl Streep az ágyon ugrál? Vagy amikor a barátnőivel a parton táncol? Most az összes jelenetet legfeljebb csak ízelítőnek tudjuk betenni:

Pedig azért van mire emlékezni, mert a Mamma Mia!-filmben remek színészek vannak, bulis zene, látványos táncjelenetek és olyan káprázatos helyszínek, hogy máris indulnék oda.

Kasszasiker volt a film, amikor 2008-ban bemutatták. A kritikusok azonban nem voltak elájulva a feldolgozástól, különösen nagy hiányosságnak mondták, hogy a leszerződtetett színészek többsége egyáltalán nem tud énekelni, ami azért egy zenés darabnál alap lenne.

A Daily Telegraph élvezhetőnek, de szegényesen összetákoltnak nevezte a filmet: “A film totális összevisszasága kész szégyen, de ennek ellenére van egy olyan gyanúm, hogy mindenképpen megnézem újra. És ezzel biztosan nem vagyok egyedül.”

Na ez utóbbi megjegyzése telitalálatnak bizonyult. Nemcsak a filmre özönlöttek az emberek, hanem a később kiadott DVD-t is rekordidő alatt elkapkodták. A színészek máig örömmel emlékeznek vissza a forgatásra, amit egyikük sem munkaként, sokkal inkább egy nagy buliként élt meg. A zenén túl éppen ezek a kis kulisszatitkok azok, aminek a film a sikerét köszönheti.

1. Meryl Streep mindent vitt

Meryl Streep azzal viccelt, hogy csak azért vállalta el a szerepet, hogy a gyerekeit zavarba hozza. Szerintük ugyanis a színésznőnek inkább a zuhany alatt kellene énekelnie, pedig Meryl Streep 12 évesen komoly operaénekestől tanult, mert maga is erre a pályára készült.

“Igazából a táncom az, ami megsemmisíti majd a gyerekeimet” – mesélte a forgatáson készült interjúban Meryl Streep, aki azonban mind a két területen jó munkát végzett, még a kritikusokat is elvarázsolta.

2. Pierce Brosnan… énekelt?

Pierce Brosnan megkapta az Arany Málna Díjat a legrosszabb mellékszereplő kategóriában, de ez nem vett el a forgatás értékéből. A kritikusok a hangját szamárbőgéshez, meg sérült mosómedve jajgatásához hasonlították. Nem csoda, ha a leánykérő dal nem került fel a Mamma Mia! CD-jére.

“Ez egy nagyszerű forgatás volt, csupa olyan kollégával, akiket nagyra becsülök. Azt pedig, amikor Meryl Streep énekel neked szerelmes dalt, mindent felülmúlt” – mesélt Pierce Brosnan a forgatásról. Nos, azért afelől semmi kétség, hogy nem a hangja, sokkal inkább a megjelenése miatt került be a filmbe.

3. Ó, azok a ruhák!

Colin Firth tartott a zenés-táncos szereptől, de soha ilyen könnyen nem élte bele magát egyetlen szerepébe sem. “Egyszerűen azért volt könnyű, mert szórakoztató volt a forgatás. Nem is az éneklés a ciki, ha jobban belegondolok. Inkább azok a ruhák” – mondta a forgatáson készült interjúban Colin Firth.

Persze nem csak a férfiak ruhatára volt emlékezetes. Meryl Streep és a barátnőit alakító Julie Walters és Christine Baranski kifejezetten jól szórakoztak a csillogó ruhákban.

Az egész csapat a legjobban a film végén látható közös fellépést élvezte a legjobban, mert akkor valódi ABBA-hangulatba kerültek. Szerintem a nézők is.

4. Ezt a szerelmet nem kellett megjátszani

A filmbeli szerelmes lányt nem volt nehéz eljátszania Amanda Seyfriednek, aki valóban beleszeretett Dominic Cooperba.

A pár három évig volt együtt, de a szakítás után sem szűntek meg az érzelmeik. “Mindig szeretni fogom, Dominic fontos része az életemnek. Egykor összetörte a szívemet, ezért nem lehetünk már együtt”mondta a színésznő két évvel ezelőtt az ELLE magazinnak adott interjúban.

5. A népszerűség ára

A film készítőinek az volt a céljuk, hogy felhőtlen hangulatot teremtsenek, a nézők azonnal ott akarjanak lenni a görög szigeten. Ez annyira jól sikerült, hogy a film forgatási helyszínét, Skopelos szigetét gyakorlatilag megszállták a turisták. Autók parkoltak mindenhol az út mentén, a film esküvői kápolnájához vezető lépcsőn pedig alig lehetett elférni. A turisták mind ABBA-dalokat énekeltek, Meryl Streepnek képzelve magukat:

És talán felesleges is mondani, hogy keveseknek sikerült jól előadniuk a filmbeli jelenetet:

A szigeten lakók a nyomás ellenére sem hajlandóak “Itt forgatták a Mamma Mia!-filmet” feliratú pólókat vagy hűtőmágneseket gyártani. “Esküszöm, akik most idejönnek, azt várják, hogy Meryl Streep fogadja őket” – mondta az egyik helybéli a Daily Mailnek.

 6. Meryl Streep fel sem fogta, kit csókol

Egy, a forgatáson készült interjúban megkérdezték Meryl Streepet, milyen érzés Pierce Brosnant csókolni. “Bele sem gondoltam még ebbe. Az biztos, hogy én vagyok a legöregebb nő, aki megcsókolta James Bondot” – viccelődött a színésznő.

Pierce Brosnan és Meryl Streep a londoni premieren látványosan köszöntötték egymást, és a túlzó megjegyzések között ilyenek szerepeltek, mint “Brosnan nem tud betelni Streep csókjával”.

7. Ezért újra együtt volt az ABBA

Az ABBA együttes két férfi tagja tanácsadó volt a filmben, Björn Ulvaeus még az utolsó jelenetben is látható, amikor a parton egy zongoránál ül. A Mamma Mia! világpremierjét Londonban tartották, de mindenki a stockholmit várta a legjobban, hogy vajon az ABBA együttes tagjai mind megjelennek-e a bemutatón. Végül így lett, és 1986 óta először mind a négyüket egyszerre tudták lefotózni.

Meryl Streep pedig kifejezetten szerencsésnek érezte magát, hogy az ABBA két női tagjával külön is sikerült beszélgetnie:

Meryl Streep a két ABBA-lánnyal

8. Tom Hanks álma volt

Azt hiszem, nem kell magyarázni, mennyire jó érzéke van Tom Hanksnek a filmekhez. A színész volt a Mamma Mia! producere, és az öt hónapon át tartó forgatáson sokszor ő is felbukkant.

Exit mobile version