Sztárok

Bernáth József, A Konyhafőnök séfje: “Gyűlölök ételt kidobni, szigorú ember vagyok a konyhában, de csak ott”

A harmadik évaddal jön az RTL egyik sikerműsora, A Konyhafőnök, majd érkeznek a gyerekszakácsok is, a kettő között pedig megjelenik Bernáth József első könyve, és várja a külföldi munkája. Ő viszont megmaradt annak, ami: séfnek, és esze ágában sincs beállni bulvárhősnek.

Nekem szimpatikus, hogy nem váltál az elmúlt években bulvárhőssé.

Mire gondolsz pontosan?

Az RTL Klub egyik legnézettebb műsorának, a Konyhafőnöknek vagy a zsűritagja immár harmadik éve, de nincs tele a bulvársajtó azzal, hogy “ez Bernáth József kedvenc macskája”, és “itt bulizott Bernáth József múlt szombaton Londonban“. Megmaradtál Bernáth Józsefnek, a séfnek.

Mert nem szerettem volna bulvárhős lenni, és továbbra sem szeretnék. Azt vallom, hogy mindenki azt adja magából, amihez a legjobban ért.

Megtalál az utcán a népszerűség?

Meg. A legtöbben meglepődnek, mert a hétköznapi életben más vagyok, mint a konyhában. Ott szigorú vagyok, nem ismerek kegyelmet. A forgatás után viszont elmegyek sörözni a versenyzőkkel, beszélgetünk, haverkodunk. De a konyhában – akár egy étteremben, akár a forgatáson – csak az a fontos, ami a szemünk előtt és az asztalon van.

Bernáth József, A Konyhafőnök séfje:

Most hosszabb ideig vagy itthon, és egészen az interjúig én sem tudtam, hogy miért. Aztán megmutattál az októberben megjelenő könyvedből pár részletet. Miben lesz más ez a könyv?

Például attól, hogy a tartalomjegyzéknél már mutatom, hogy mi készül. Szerintem azért kezdünk hozzá egy ételhez, mert látjuk, mi lesz a végeredmény, nem a neve miatt. Ezért a tartalomnál ez volt a cél, vagyis láttatni azt a sok színt, állagot és végeredményt, amit kapunk.
Másrészt minden fejezet egy alaprecepttel kezdődik, amit aztán különböző módon más étellé alakítok át. Például van egy paprikáskrumpli-alapunk, de mi van, ha ebből marad holnapra? Akkor készülhet a maradékból egy fűszeres taco vagy egy lezser krumplis tészta, olyan csavarral, amit még nem láttam másnál. Szerintem lehet alaprecepteket főzni, de trendinek lenni muszáj, vagy inkább úgy fogalmazok: érdemes belevinni az ételünkbe egy kis csavart. Gyűlölök ételt kidobni, viszont tudom – hogy hozzám hasonlóan –, sokan nem szeretik két-három napig enni a ugyanazt a csirkepaprikást.

A könyvedben minden lépést lefotóztatok, és nagyon letisztult az egész.

A recepteknél például az alapanyagfotóval indulunk. Azt akartam visszaadni, hogy nem kell mindig mindent mérni. Egy érdekesség erről. Kiválasztottam három embert, akik tesztelték a könyvet. Az egyikük egyáltalán nem szokott főzni, a másik főzőcskézik, de azért még nem hobbiszakács, a harmadik már egy hobbiszakács volt. Úgy kapták meg a recepteket tőlem, hogy a hozzávalókat csak a kép alapján látták, mégis úgy 80 százalékban sikerült tökéletesen megfőzniük az ételt. Ennyit számít szerintem egy jól illusztrált recept.

Mi alapján válogattad ki az ételeket?

Azokat a magyar ételeket gyűjtöttem össze, amiket igazán szeretek: lecsó, zöldborsóleves csipetkével, túrógombóc. Sőt! Beletettem egy nagymamámtól örökölt kedvenc sütim receptjét is.
Terveim szerint ez egy sorozat kezdete.

Láttam A Konyhafőnök Junior első részét az RTL születésnapján, és szerintem sokkal több van abban a műsorban, mint cukiság.

Mindenki félt, hogy mit fognak csinálni majd a gyerekek a műsor felvételén: palacsintát, muffint, valami levest. De ők nem csak erre szorítkoznak. Ugyanúgy, mint a felnőtteknél, napi két ételt kell megfőzniük. Egyik-másik gyerek olyan tányért hozott ki, hogy ha bent ülünk egy étteremben, és az kerül eléd, azt mondod: zseniális a séf. Sokszor a gyerekek határozottabbak és bátrabbak, mint a felnőttek.

Bernáth József, A Konyhafőnök séfje:

Ez nem túlzás?

Nem. És tudod, miért van így? Mert megvan bennük az ösztönösség. Néhány felnőtt jelentkező nekem manírosnak tűnt, amikor néztem, hogyan viselkedik a konyhában. Tudja, hogy veszi a kamera, és a nézők majd a látottak alapján formálnak róla véleményt, ő pedig ehhez alakítja a szerepét. A gyerekek nem. Ők azzal voltak elfoglalva, hogy saját magukhoz képest mindig egyre jobbak legyenek.

Hogyan lehet a gyerekeket az igényesebb ételek felé terelni? Hogy meg akarjanak kóstolni valamit?

Azt vettem észre, hogy amikor elmegyünk egy étterembe, a gyerekmenü sokszor vagy bolognai spagetti, vagy rántott hús sült krumplival. Tévhit, hogy a gyerek csak ezt eszi meg. Amikor otthon vagyunk, kérdezzük meg a gyereket: Figyelj, most ezt vagy azt fogok főzni, van kedved segíteni? Ha van, akkor főzzünk együtt. És ha ő csinálja, lesz kedve megkóstolni. A keresztgyerekem öccse négyéves és utálja a halat. Legutóbb azt mondta, hogy szeretne nekem segíteni, és lazactatárt készítettünk. Elkezdtünk együtt főzni, és ahogyan a folyamatban én megkóstoltam az ételt, velem együtt ő is ezt tette. Nem ízlett neki továbbra sem a hal, de legalább megkóstolta. Ez egy hónapja történt. Azóta ritkán, de eszik sült halat. De erőltetni semmit nem szabad. Alternatívát kell nekik biztosítani, az étkezésben is.

Visszatérve már a felnőtt Konyhafőnökhöz. Az én szememben ez egy reality, és bár van benne show, nem érzem azt, hogy egy “óbégató reality”-t erőltetnek rám. Szórakoztat, de minőségileg. Szerinted mi a magyar műsor sikerének a titka?

Néha azt mondják az ismerőseim, hogy szívesen látnának többet a főzés folyamatából. Ezen már én is elgondolkodtam. Szerintem ahhoz, hogy megértsük, mit és hogyan főz egy versenyző, ugyanolyan fontos, hogy megismerjük őt magát is. Ki ő valójában, és a mi célja azzal, hogy részt vett a versenyben.

A műsorban azért elég tág fogalom lett a “hobbiszakács”. Ott volt Domi, aki megnyerte a második évadot, és már némi éttermes múlt állt mögötte, és mondjuk Ilona, egy főzni imádó, lelkiismeretes háziasszony.

Ennyi hobbiszakács még egyik szériába sem jelentkezett, mint a harmadikba. És attól függetlenül, hogy eddig közük nem volt a profi konyhához, hihetetlen gyorsasággal felveszik a profi tempót. Az az érzésem, hogy a legnagyobb fejlődés ebben a szériában lesz majd.

A harmadik évadban egy korábbi játékos újabb esélyt kapott a nézőktől. Tibor ismét főzni fog.

Igen. Szerintem Tiborral kapcsolatban a nézők közül sokan nem is arra kíváncsiak, hogy mit főz, hanem inkább arra, ahogyan ezt teszi. Amikor megtudtam, hogy ő került be a nézők szavazatai alapján, meglepődtem. Kíváncsian várom, hogy változott-e a második széria óta…

Olvass még Bernáth Józsefről!

Mitől lesz jó a rizibizi? Hogyan nem lesz “ráncos” a puding teteje? És mégis hogyan lesz ropogós a sült kacsa? – Ti kérdeztetek, Bernáth József séf pedig válaszolt! Gyere vissza hozzánk, mert hamarosan érkezik a “HELP, SÉF!” cikkünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top