Sztárok

Borbás Marcsi: “Én karácsony előtt két hónappal már óvatosan eszem”

Borbás Marcsiról mindenkinek az jut eszébe, hogy milyen jóízűen tudja megkóstolni az ínycsiklandozó fogásokat. A köztévén futó Gasztroangyal című műsorában mindent elkészít, ami szem-szájnak ingere, mindezek ellenére nagyszerű az alakja. A titok persze a kulisszák mögött rejlik!

“Ha mindent megennék, amit a nézők látnak, akkora lennék, mint egy jól megtermett boroshordó. Én mindig csak kóstolok szinte sosem eszem meg, amit kimerünk a tányérra. Ez megmarad a stábtagoknak.” – nevetett Borbás Marcsi, amikor a már a boltokban lévő második szakácskönyvéről kérdeztük. Az kötet egyébként konkrétan egy gasztronómiai túra, egyszerű és letisztult ételeket tartalmaz.

“Január óta csak főztem és főztem”

“Nincsenek a könyvben giccsételek, amelyek alapanyagai után lejárod a lábad, aztán soha többé nem készíted el őket. A könyvben található valamennyi ételt én főztem le, néhányan meg is jegyezték, hogy nem vagyok normális. Azért vállaltam mindezt, mert tudom, hogy rengeteg csalódás éri azt, aki szakácskönyv alapján főz. Mert az övé soha nem lesz olyan szép, mint amilyen a fotón látható. Nálam nem dolgozott foodstylist, minden tényleg úgy néz ki, ahogy a valóságban, bár volt pár olyan recept, amit elkészítettem és végül nem került bele a Sűrűje 2.-be. Január óta gyakorlatilag csak főztem és főztem.”

Borbás Marcsi:

“A karácsonyi evés-ivásból maximálisan kiveszem a részem”

Mert a halak között is divatosan pózoló Borbás Marcsi legfőbb célja az, hogy örömet szerezzen magának és a környezetének azzal, amit ő is rendkívül szeret: főzni és enni, bár ezt inkább csak csínján teszi.

“”Az utóbbi időben úgy érzem nem jutott elég idő magamra, nem tudtam annyiszor sportolni sem elmenni, mint ahányszor szerettem volna, mert rengeteg volt a tennivalóm. Egy biztos, a karácsonyi evés-ivásból maximálisan kiveszem a részem. Egyszerűen vétek lenne megfőzni azokat a leveseket, halakat, és megsütni a süteményeket, ha az ember nem ehetné meg. A két ünnep között bármi diétával kapcsolatos dolgot kár és felesleges is megfogadnom. Nem tartanám be és rosszul érintene, így én jóval korábban, már karácsony előtt körülbelül két hónappal nem eszem semmi olyat, ami hizlal. Ilyenkor sokkal jobban ügyelek magamra.

Borbás Marcsi, mivel mindig is odafigyel a külső-belső harmóniára, karácsonykor is inkább a könnyedebb ételeket részesíti előnyben és itt bele is vágott a ünnepi menüsorba.

“Nálunk, mivel bajai, illetve madarasi vagyok, nincs karácsony halászlé nélkül. Azon a vidéken eleve jellemző, hogy az ember halat hallal eszik, ami mellé még tesz egy kis halat is – nevetett. – A halászlét korábban édesapám főzte, ma már a bátyám főzi, ők úgy tartották, hogy ez amolyan férfidolog. Amióta pedig a család bővült, azóta a férjem édesanyjának a spenótos lazaca is konkrét mennybemenetel, aminek a receptje egyébként benne van a Sűrűje 1. című könyvemben. Emellett a mákos guba és édesanyám bejglije sosem hiányozhat az asztalról. Mindig az a mottónk, hogy sose legyen túl sok, de az legyen isteni. Szívből főzünk egymásnak, ez a lényeg”

Borbás Marcsi:

A bejgliért ölre megy a család

A párját olykor koplalásra fogó Borbás Marcsi önmagát abszolút nyugodt vérmérsékletű nőként írja le, de egy dolgon azonban nála is elpattan a húr.

“Mi nagyon nyugodt és megértő család vagyunk. Szeretetben nevelkedtünk és sosem voltunk irigyek, főleg nem egymásra. De édesanya mákos bejglijéért konkrétan ölre megyünk – mesélte higgadt félmosollyal Marcsi. – Ha édesanyám szaftos bejglijéből, aminek a krémjét szilvalekvárral keveri, nem tudnánk enni, már nem is lenne ugyanaz a karácsony, mint azelőtt.”

Borbás Marcsi:

“Tíz éve nem ajándékozunk”

A műsorvezető egyébként a karácsonyt tartja a legszebb és legszentebb ünnepnek az évben, éppen ezért néhány évvel ezelőtt úgy határozott családjával, hogy változtatnak a szokásokon. Nem az ajándék teszi ugyanis szebbé számukra az ünnepet, hanem a közösen eltöltött idő.

“Szépen lassan rászoktunk arra, hogy csak a legszükségesebb ajándékokat vegyük meg egymásnak, mert óriási összegeket lehet elpazarolni karácsony címen. Kivétel ez alól a bátyám egyik lánya, mert neki a névnapja, a születésnapja, minden karácsonyra esik, és az borzasztóan igazságtalan lenne, ha őt kihagynánk. A sok rohangálás miatt az emberek elmennek a csoda mellett, aminek ilyenkor az ember lelkében történnie kellene. De tíz évvel ezelőtt befejeztük, hogy valami vackot muszáj venni egymásnak. Azt gondolom, hogy attól függetlenül, hogy az ember hisz vagy sem, meghitt ünnep a karácsony, amire az adventi időszakkal kellene ráhangolódnunk. Legszívesebben kitűznék egy semleges időpontot, amikor csak ajándékozunk, de a karácsony, az maradjon meg hófehérnek. Hóval vagy anélkül, a lelkekben.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top