Sztárok

5 ok, amiért David Bowie betölthetetlen űrt hagy maga után

A világ kollektív sokkra ébredt hétfő reggel: mindössze 69 éves korában elhunyt David Bowie, aki tagadhatatlanul a zenei világ egyik utolsó nagy ikonja volt. Az énekes 18 hónapja küzdött a rákkal, bár erről a külvilág vajmi keveset tudott. Bár munkássága jóval szerteágazóbb annál, mint hogy öt pontban össze lehetne foglalni, mégis megtesszük, hogy akik nem ismerték, azok is láthassák kaleidoszkópszerű életművét, hátha kedvet kapnak annak felfedezéséhez.

David Bowie David Robert Jones néven született 1947. január 8-án. Bár legtöbben énekesként ismerik, azonban igazságtalan lenne csupán ennyivel letudni, mivel emellett dalokat írt, számos hangszeren játszott, dolgozott producerként, színészként, sőt festőként is. Utóbbi kategóriában említésre méltó, hogy ő tervezte az 1995-ös montreux-i dzsesszfesztivál plakátját.

Az 1995-ös Montreux-i jazz fesztivál plakátja, amelyet David Bowie készített
Az 1995-ös montreux-i dzsesszfesztivál plakátja, amelyet David Bowie készített

De lássuk, még miért érdemes közelebbről megismerkedni több mint fél évszázadot felölelő életművével.

1. Mert ő Ziggy Stardust

Bár első slágere, a Space Oddity 1969 júliusában érte el a brit slágerlisták top 5-jét, mégis 1972-es kísérlete hozta meg számára az igazi áttörést. A Ziggy Stardust and the Spiders from Mars nevű formáció élén különös, androgün figuraként jelent meg. Életrajzírója, David Buckley szerint a glam rock előfutárának is tekinthető formációval “a rockzene lényegét kérdőjelezte meg” és “a popkultúra egyik legnagyobb kultuszikonját teremtette meg”.

2. A berlini évek

A kezdeti sikerek után Bowie hamar a kokainmámor gyilkos ölelésében találta magát. Ez elől menekülve 1976-ban először Svájcba, majd ahogy egyre jobban érdekelte a pezsgő német zenei élet, Nyugat-Berlinbe költözött. Itt igyekezett megszabadulni függőségétől, miközben Iggy Poppal osztozott egy lakáson és Brian Enóval dolgozott együtt. Három albumot (Low, Heroes, Lodger) készített el ez idő alatt, amelyek Berlin-trilógiaként ismeretesek. Ezeknek a lemezeknek a hangzásvilágát a német újhullám és a minimalista ambient hangzás határozta meg.

3. Mert a zenéje a világűrben is elhangzott

A már említett Space Oddity című sláger akkora karriert futott be, hogy az egyik legjobb fej űrhajós, Chris Hadfield saját előadásában elhangzott az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetén is. Nem sok énekes mondhatja el, hogy hasonlót elért.

4. Mert ő a goblinkirály és a világ egyik legjobb vámpírja

Bár Bowie filmes munkássága össze sem hasonlítható zenei életművével, legalább azt meg kell említeni, hogy ő játszotta a goblinkirályt az 1986-os Fantasztikus labirintus című klasszikusban, illetve Catherine Deneuve oldalán az 1983-as Az éhség című romantikus horrorban. Ezen a ponton meg kell említeni, hogy Ben Stiller 2001-es agymenésében, a Zoolanderben mindössze egyetlen mondat erejéig tűnik fel, de kétségkívül a film egyik legerősebb jelenetét köszönhetjük neki.

5. Mert amelyik műfajhoz hozzányúlt, abban valami eredetit alkotott

Bowie kaliberéről mindent elmond, hogy olyan emberekkel állt egy színpadon, mint Mick Jagger vagy Freddie Mercury, de emellett kipróbálta magát a rock, az art rock, a glam rock, a diszkó és a funk világában is, és minden egyes stílusban képes volt eredeti és teljesen hiteles módon alkotni. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a nyolcvanas–kilencvenes–kétezres évek előadóit egyaránt komolyan inspirálta a keményebb hangzásvilágú Nine Inch Nailstől a Pet Shop Boys szintipopján át egészen Moby trip hopos, downtempós zenéjéig. Halálával egy igazi legenda távozott, akinek a helyét senki sem lesz képes átvenni.

További cikkek David Bowie-ról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top