Sztárok

10 érdekesség a ma 67 éves Meryl Streepről

Közel nyolcvan filmben szerepelt, volt, amin sírtunk, volt amin nevettünk, de Meryl Streep mindegyikben lenyűgöző volt. A három Oscar-díjas színésznőről mégis vannak kevésbé ismert érdekességek.

Meryl Streep igazi átváltozóművész, akinek már rengeteg arcát megismerhettük, a Mamma mia! filmben bizonyította, hogy énekelni is tud. Rengeteg interjú készült vele, de soha nem tartozott azok közé, akik sütkéreznek a rivaldafényben, inkább hétköznapinak, mintsem különlegesnek tartja magát.

5 érdekesség a ma 67 éves Meryl Streepről

“Színész vagyok, nekem ez a dolgom. Amikor befejezem a munkát, hazamegyek, és ugyanazt teszem, mint bármelyik dolgozó nő.”

Talán éppen ezért nem is tudunk olyan sokat Meryl Streepről, és olvasgatva az önéletrajzát, úgy éreztük, néhány apróságot érdemes felsorolni róla, hátha kevésbé ismert tény.

1. Alacsony

Na jó, nem annyira alacsony, mint Kylie Minogue vagy Salma Hayek, de a maga 167 centijével az alacsony sztárok közé tartozik, ami azért is külön érdekes, mert Meryl Streep alakította Julia Childot. A híres szakácskönyvíróról pedig köztudott, hogy 188 centijével mindenki fölé tornyosult.

5 érdekesség a ma 67 éves Meryl Streepről

A filmben Stanley Tucci alakította a férjét, és a 173 centijével elvileg ugye Streep fölé kellett volna magasodnia. Különböző trükkökkel érték el, hogy 21 centit “nőjön” a színésznő, így pedig az a tény, hogy a Vaslady kedvéért évtizedeket öregedett, igazából semmiség.

2. Van esze

A legnevesebb felsőoktatási intézményekben szerzett diplomát: a Vassar Főiskolán, illetve a Yale képzőművészeti szakán 1975-ben. Nagyon korán felfedezték, hogy könnyen tanul, gyorsan megjegyzi a szövegeket és nagyszerűen utánoz akcentusokat. Semmi perc alatt tanult meg hajót navigálni, és az ír táncot is elsajátította, de gyakorlatilag bármit képes megtanulni igen rövid idő alatt, ha egyszer rászánja magát.

3. Van, amire csak egyszer volt képes

A Sophie választása című filmben a választásjelenetet egyszer vették fel, Meryl Streep ragaszkodott hozzá, hogy bárhogyan is sikerült, azt használják a filmben. A színésznő képtelen volt még egyszer átélni a jelenetet, mert annyira megviselte. Ez amúgy a filmtörténet egyik legemlékezetesebb filmes pillanata.

4. Családban marad a tehetség

Meryl Streep le sem tagadhatná a lányait, és nem is akarja, noha nehezére esett nem dicsekedni velük. 

7 érdekesség a ma 67 éves Meryl Streepről

“Amikor a lányom színésznőként akarta kipróbálni magát, nem sokan tudták róla, hogy kicsoda, és ő ezt így is akarta.”

A Dübörög a szív című filmben például Mamie Gummerrel anya és lányát alakítanak a vásznon is.

5. 19 Oscar-jelöléssel rekordernek számít

Összesen 259 díjra jelölték, és ebből 171-et kapott meg. De talán a rajongók számára ez a legközismertebb tény Meryl Streepről.

6. Címlaptörténelmet írt

Meryl Streep a legidősebb Vogue-címlaplány volt a maga 62 évével. Az amerikai kiadás 2012. januári számának képei bizonyítják, hogy a valódi szépség, amely belülről fakad, botox és mindenféle plasztikai beavatkozások nélkül tud leginkább érvényesülni.

7 érdekesség a ma 67 éves Meryl Streepről

7. Multikulturális családból származik

Streep 2004-ben elhunyt apja német és svájci származású volt, ezen az ágon a felmenői eredetileg Streebnek írták a nevüket. Édesanyjának – aki 2001-ben halt meg – angol, német, ír, skót és francia felmenői is voltak, egyik anyai dédnagymamája, Mary Agnes McFadden Írországban született.

Apja egy gyógyszertár vezetője volt, anyja pedig művészből lett háziasszony, aki stúdióját továbbra is működtette a ház mögött. Szülei rajongtak a zenéért – amíg apja zongorázott, anyja énekelt –, így a kis Meryl is hamar elkezdett énekelni.

8. Volt pincérnő és gépíró is

Streepnek is volt civil foglalkozása, pincérnőként dolgozott a Hotel Somersetben a New Jersey állambeli Somerville-ben. Az egyetemi évei alatt már szerzett rutint, akkor pincérnőként és gépíróként kereste a kenyerét, hogy fizetni tudja a tanulmányokat.

9. Sigourney Weaver lekörözte

Majdnem megkapta a főszerepet az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál című filmben, ami végül barátjához és osztálytársához, Sigourney Weaverhez vándorolt. Streep ugyanakkor szintén hozzájárult a sorozat sikeréhez.

10 érdekesség a ma 67 éves Meryl Streepről

Évekkel később, amikor A végső megoldás: Halál különleges effektjeinek egy részét a forgatás után Angliában készítették, és szükség lett volna Weaverre, hogy formába önthessék a fejét egy jelenethez. A színésznő azonban időközben visszatért az Egyesült Államokba, így a filmesek kénytelenek voltak Weaver fejprotézise helyett Streep stúdióban maradt kobakját használni.

10. Négygyermekes édesanya

Rengeteg szerelmes filmben játszott, sokszor elmaradt a boldog befejezés, néha összejött. Három filmből álló összeállítással készül a Paramount Channel június 21-e és 23-a között (Zuhanás a szerelembe, Féltékenység, Távol Afrikától), amelyek ezt jól példázzák. 

Magánéletében is megélt tragédiát (amikor a vőlegénye rákban elhunyt), de a férjével, Don Gummerrel végül négy gyerekük született és máig boldogan élnek. Közös fiuknak, Henrynek, 30 évesen adott életet, míg első lánya, Mary négy év múlva született. Harmadik gyermeke, Grace 1986-ban, a negyedik, Louisa 1991-ben látott napvilágot, Streep 41 éves korában.

7 érdekesség a ma 67 éves Meryl Streepről

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top